Πάσχα στην καραντίνα. Είναι τελικά τόσο μεγάλη θυσία;

Όσο πλησιάζει το Πάσχα, βλέπω μία κλιμάκωση από όλες τις πλευρές. Η Κυβέρνηση μέσω Τσιόδρα- Χαρδαλιά (σε ρόλο καλού και κακού μπάτσου), κάθε μέρα πιο έντονα τονίζουν ότι δεν πρέπει να πάμε στα χωριά μας ή στους γονείς/αδέρφια/κουμπάρους να κάνουμε Πάσχα, σε πυλωτές και μπαλκόνια.

Οι φανατικοί πιστοί, κλιμακώνουν τη γκρίνια για τις κλειστές Εκκλησίες, το Άγιο Φως, τα νεκροταφεία και όλα αυτά που τη Μεγάλη Εβδομάδα γίνονταν και τώρα δε θα γίνουν. Με την Εκκλησία να παρακολουθεί διακριτικά και διάφορους αντιπροσώπους της (ενίοτε σε συνεργασία με πολιτικάντηδες) να λειτουργούν στη λογική της πίσω πόρτας.

Βλέπω και στα social media και μία κλιμάκωση συναισθηματική. Λογικό φαινόμενο. Έχουμε μάθει να γιορτάζουμε οικογενειακά, στις εξοχές και τώρα δε θα το κάνουμε. Είμαστε και 40 μέρες σχεδόν μέσα, κάπου πρέπει να βγει και ο συναισθηματισμός μας. Στενοχωριόμαστε για τους μεγάλους που θα κάνουν μόνοι Πάσχα, χωρίς παιδιά κι εγγόνια. Στενοχωριόμαστε που τα παιδιά μας δε θα παίξουν αλλά θα το περάσουν σε μπαλκόνια, σαλόνια και σε περιπάτους στο τετράγωνο (αιτιολογία 6 κλασσικά). Στενοχωριόμαστε που δεν πήγαμε οι ίδιοι τη λαμπάδα και το δώρο στο βαφτιστήρι και το ανήψι. Γενικά πιεζόμαστε και στενοχωριόμαστε.

Προφανώς κι εγώ θα ήθελα να πάω στο χωριό μου. Έχω να κατέβω Κρήτη από την Πρωτοχρονιά κι όπως πάει θα κάνω πολύ καιρό ακόμα. Να δω και τους δικούς μου που δεν τους έχω δει όχι τις 40 μέρες της καραντίνας αλλά πολύ περισσότερο.

Μ’ αρέσει επίσης πάρα πολύ ο χαβαλές και το ψήσιμο. Και τα ουζερί μου αρέσουν τη Μεγαλοβδομάδα. Και οι βόλτες έξω. Και οι μπάλες με τα παιδιά, τα ποδήλατα κι όλα αυτά που δεν προβλέπονται αυτό το Πάσχα. Θα μου λείψουν και θα τα στερηθώ.

Φυσικά και έχω και άγχος και ανασφάλεια. Για τη μαμά μου που θα κάνει μόνη της, για τους δικούς μου γενικότερα, ειδικά τους πιο μεγάλους, για τα παιδιά που όλο αυτό τα έχει πάει πίσω, για τη δουλειά, την κοινωνία, για τα πάντα! Οπότε εννοείται ότι νιώθω και πίεση, έχω αϋπνίες και άλλα τέτοια που λίγο πολύ όλοι βιώνουμε.

Οι βιντεοκλήσεις, οι φωτογραφίες και όλα αυτά είναι μπαλώματα στην κατάσταση. Λίγα πράγματα καλύπτουν. Αυτό το Πάσχα δε θα είναι ίδιο. Είναι όμως τόσο μεγάλη θυσία αυτή;

Μία στραβή λόγω της διασποράς του ιού, μπορεί να είναι καθοριστική για τους μεγαλύτερους κυρίως. Κι αυτό δε διορθώνεται.

Ένα πισωγύρισμα στην πορεία της χώρας στην αντιμετώπιση της πανδημίας, πιθανόν να στερήσει ακόμα περισσότερες δουλειές. Θα κάνει πολλαπλάσια ζημιά στην οικονομία από αυτή που ήδη έχει γίνει. Και στα εργασιακά, τον τουρισμό, σε όλα αυτά που περιμένουμε με αγωνία να ξαναρχίσουν. Ούτε αυτό διορθώνεται αν γίνει.

Κάποιοι λένε ότι τα μέτρα είναι υπερβολικά. Μπορεί. Μπορεί και όχι όμως. Δε μπορώ να το απαντήσω. Οπότε θα κάνω Πάσχα όπως μου προτείνουν. Όχι γιατί με «τρόμαξαν» με πρόστιμα και αστυνομικούς ελέγχους. Αλλά γιατί αυτό κρίνω ότι είναι το καλύτερο κοινωνικά αλλά και για το μικρόκοσμό μου. Με τα δεδομένα που έχω.

Προσπαθώ να μένω όρθιος, λογικός και ψύχραιμος. Να είμαι σε θέση να κρίνω όσα συμβαίνουν, να μην καταπίνω αμάσητες ούτε θεωρίες συνομωσίας ούτε και αγιογραφίες φυσικά…

Στο κάτω- κάτω, ούτε σε βάρδια στο νοσοκομείο όπως το νοσηλευτικό προσωπικό θα το περάσω, ούτε δουλεύοντας 18ωρα στο μηχανάκι όπως οι ντελιβεράδες, ούτε γεμίζοντας ράφια και απορροφώντας νεύρα των πελατών ως το Μ. Σάββατο το απόγευμα όπως οι εργαζόμενοι στα σούπερ μάρκετ, τα ζαχαροπλαστεία και τους φούρνους. Με την οικογένεια μου θα είμαι, με φαγητό στα πιάτα μας (και νόστιμο κιόλας) και στην άνεση του σπιτιού μας. Δεν είναι δα και τόσο πια άσχημα…

Αυτό το Πάσχα λοιπόν, θα είναι από εκείνα που θα συζητάμε στο μέλλον ως η εξαίρεση στον κανόνα. Θα είναι αυτό το Πάσχα που η ιστορία του θα ξεκινάει κάπως έτσι: «Θυμάστε τότε με τον κορωνοϊό που κάναμε Πάσχα σε καραντίνα;» και θα μας θυμίζει- στους περισσότερους κι όχι σε όλους δυστυχώς- μόνο κλεισούρα κι όχι ΜΕΘ, θανάτους και νοσοκομεία… Είναι τόσο μεγάλη θυσία τελικά;

Χρόνια πολλά σε όλους και Καλή Ανάσταση (γενικότερα)!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s