Τι έχουν τα έρμα (aka φοιτητικές εκλογές) και ψοφάνε;

Κάθε χρόνο τις μέρες των φοιτητικών εκλογών θυμάμαι την περίοδο που κυκλοφορούσα κι εγώ στο ελληνικό Πανεπιστήμιο. Θυμάμαι παιδιά που ήταν «ενταγμένα» και έδιναν τον αγώνα τους και τις μάχες στα αμφιθέατρα, στις αφισοκολλήσεις, στις κάλπες. Και παιδιά βέβαια στα μπουζούκια, τη Μύκονο, την Αράχωβα, τις σημειώσεις μαθημάτων κλπ. Τα τελευταία χρόνια δε, χάρη στα social media μαθαίνω και πιο εύκολα τα νέα των παιδιών αυτών.

Βλέπω επίσης και πώς ο «ενήλικος» κόσμος αντιμετωπίζει το θέμα του φοιτητικού συνδικαλισμού. Ή πιο σωστά και αυτό το θέμα. Κλασσικά, συζήτηση επιφανειακή, φωνές χωρίς ουσία, τσουβάλιασμα, ισοπέδωση και κράξιμο. Κάτι πολύ παραπλήσιο με τον εργατικό συνδικαλισμό.

Ουσιαστικά η εφαρμογή των όρου (φοιτητικός/εργατικός συνδικαλισμός) έχει κακοποιηθεί τόσο πολύ που δυστυχώς έχει απαξιωθεί η ουσία του.

Είναι άχρηστος ο συνδικαλισμός δηλαδή; Οι εργαζόμενοι δεν πρέπει να διεκδικούν ομαδικά και δυναμικά; Σαφώς και πρέπει.

Οι φοιτητές δεν πρέπει επίσης να διεκδικούν και στο πλαίσιο της παιδείας και γενικότερα ένα καλύτερο μέλλον; Φυσικά και πρέπει.

Είναι κακό να είναι πολιτικοποιημένοι οι φοιτητές ή οι εργαζόμενοι;  Δεν το νομίζω.

φοιτητικές εκλογές

Θυμάμαι μάλιστα τα παλιά, ωραία χρόνια που είχαμε λεφτά και το απολιτίκ ήταν της μόδας είχε λανσαριστεί το «είμαι πολιτικοποιημένος αλλά όχι κομματικοποιημένος», το οποίο είναι εντελώς ανούσιο σαν φράση αλλά αντικατοπτρίζει την σοβαρή διαστρέβλωση εννοιών στο μυαλό μας. Κομματικοποιημένος δε σημαίνει κομματόσκυλο. Δε σημαίνει ότι γλείφω για να με διορίσουν. Δε σημαίνει βολεύομαι. Δε σημαίνει ότι εφόσον μπω σε ένα κόμμα δε μπορώ να διαφωνήσω, να εκφράσω άποψη ή και να αποχωρήσω όποτε κρίνω. Σημαίνει απλά ότι επιλέγω ένα συλλογικό σχήμα για να ενσωματώσω τη δράση μου. Και διευκρινίζω ότι όταν λέω κομματικοποιημένος, δεν το θέτω με τη στενή αλλά με την ευρεία έννοια. Εννοώ να είσαι ενταγμένος σε ομαδικές προσπάθειες. Στη γειτονιά, την εργασία, το σχολείο των παιδιών σου, οπουδήποτε. Μπορεί κάποιος να το πει “κινηματοποιημένος”, “συμμέτοχος” κλπ. Πρακτικά εννοώ να είσαι πολίτης (με τη γνήσια έννοια) που συμμετέχει και δεν σολάρει.  Πώς αλλιώς θα μπορούσε να γίνει;  Λέμε ποτέ πχ «είμαι ποδοσφαιριστής αλλά όχι σε ομάδα»; Και τι δηλαδή, κλωτσάω τη μπάλα μόνος μου; Προφανώς και όχι. Μπαίνω σε ένα σχήμα, παίρνω ρόλο, συνεργάζομαι κι αν τα πάμε καλά μπράβο μας! Αν δεν τα πάμε καλά, τα μαζεύω και πάω παρακάτω.

Για να μην ξεφύγω όμως από το θέμα, οι φοιτητικές εκλογές τρώνε και φέτος κράξιμο και απαξίωση γιατί πολύ απλά συνεχίζουν να λειτουργούν στρεβλά και για πολύ κόσμο εκνευριστικά. Απαξιώνονται γιατί ακόμα και σήμερα λειτουργούν ως ομαδούλες,ως  τσικό κακώς εννοούμενων πολιτικών παραγόντων, ως συνέχεια του κομματικού σωλήνα και του μεταλλαγμένου συνδικαλισμού. Απαξιώνονται γιατί παράγουν παραπολιτική κι όχι πολιτική. Γιατί ξεχωρίζουν οι «Μύκονοοοοος» και οι «να σου κλείσω μπουκάλι στον Βέρτη» κι όχι οι οραματιστές κι εκείνοι που έχουν να πουν κάτι.

Απαξιώνονται όμως και για ένα ακόμα λόγο. Γιατί κάποιοι- αρκετοί είμαστε τέτοιοι- που έχουμε περάσει εντός, εκτός κι επί τα αυτά όλου αυτού του πλαισίου βλέπουμε ότι οι ίδιοι φοιτητοπατέρες που τότε «είχαν θέση» και «έβγαιναν μπροστά», σήμερα είναι ακόμα στο παιχνίδι. Βολεμένοι από τότε, ως χαμελαίοντες κάποιοι εξ αυτών χρειάστηκε να μετατοπιστούν λίγο αριστερότερα ή δεξιότερα αλλά παραμένουν εκεί πια σε πιο «ενήλικά» πόστα. Κι όταν βλέπεις να «αναπολούν» τους αγώνες τους, μέσα στα ζόρια σου, σου γυρίζει λίγο το μυαλό. Αλλά η λύση δεν είναι να απαξιώνεις το συνδικαλισμό, την ομαδική διεκδίκηση ή και το νόημα του να είσαι πολιτικοποιημένος και ενεργός πολίτης. Η λύση είναι να αλλάξει η νοοτροπία, να τους ξεράσει η νέα εποχή. Η οποία δε θα έρθει μόνη της. Θέλει δουλειά πολλή…

One thought on “Τι έχουν τα έρμα (aka φοιτητικές εκλογές) και ψοφάνε;

  1. Συμφωνω απιστευτα. Ισως οι πολιτικες ζυμωσεις που αναγκαστικα πραγματοποιουνται αλλα και θα πραγματοποιηθουν να φερουν μαζι τους το καινουριο.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s