Εξωγήινοι και UFO!

Είναι άπειρος ο χαβαλές που μπορείς να κάνεις με την είδηση για την ίδρυση Ελληνικής Διαστημικής Υπηρεσίας. Κι εγώ ομολογώ μόλις είδα την είδηση να περνάει μπροστά μου, σκέφτηκα διάφορα αστειάκια και το βρήκα λίγο αστείο, την δεδομένη στιγμή. Ή για να το πω πιο σωστά, το βρήκα μια καλή ευκαιρία να κάνουμε και λίγο πλάκα μέσα στη μαυρίλα μας. Όμως πίσω από την είδηση- και την πλάκα που πάντα χρειάζεται- υπάρχει και ουσία και αξία.

Αν τυχόν όντως στελεχωθεί και λειτουργήσει σωστά, πολύ μακριά από πρακτικές που μέχρι σήμερα έχουμε δει με δημόσιες υπηρεσίες, απλές σφραγίδες ή αποθήκες ρουσφετιών, μπορεί να δώσει αρκετά πράγματα. Για παράδειγμα μπορεί επιτέλους η Ελλάδα να αποκτήσει τον δορυφόρο που δικαιούται (ναι είχε εξαγγελθεί και στο παρελθόν και τα κονδύλια υποψιάζεστε που πήγαν). Πρακτικά αυτό θα σημάνει προσέλκυση χρηματοδότησης από την Ε.Ε αλλά και υψηλού επιστημονικού επιπέδου προγράμματα.

doryforos

Και για να μην πάει το μυαλό μας σε εξωγήινους και ταξίδια στον Άρη, τα βασικά οφέλη της λειτουργίας αυτής της υπηρεσίας αφορούν καθαρά την καθημερινότητα μας. Πρακτικά- είπαμε ΑΝ λειτουργήσει και μάλιστα ΑΝ λειτουργήσει σωστά- θα αποτελέσει ένα ερευνητικό και επιστημονικό κέντρο διαστημικών εφαρμογών που θα αφορούν σε επικοινωνίες, συλλογή/μεταφορά data αλλά και χαρτογράφησης διαφόρων δεδομένων. Όλα αυτά θα μπορούν να βοηθήσουν από μετεωρολογικές προγνώσεις έως αναλύσεις για το υπέδαφος (που βοηθά πχ στην αγροτική ανάπτυξη). Ακόμα όμως και για θέματα περιβάλλοντος (πχ μόλυνση ατμόσφαιρας) αλλά και για πλοήγηση. Και πολλά ακόμα που οι γνώσεις μου προφανώς δεν επαρκούν για να αναλύσω.

Οι περισσότερες άλλωστε χώρες διαθέτουν τέτοια υπηρεσία ενώ κι εμείς είμαστε μέλη της αντίστοιχης Ευρωπαϊκής Διαστημικής Υπηρεσίας όπου ουσιαστικά είμαστε απλά ντεκόρ, εφόσον δεν έχουμε καμία υποδομή αναπτύξει που θα μας βοηθήσει να αξιοποιήσουμε τεχνογνωσία και εφαρμογές που προκύπτουν από τη συγκεκριμένη συμμετοχή μας.

Κατά την ταπεινή μου λοιπόν γνώμη είναι μια κίνηση σωστή η εξαγγελία ίδρυσής της. Και θεωρώ πιο χρήσιμο η ενασχόλησή μας με το θέμα να αφορά σε πίεση για κατάλληλη στελέχωση και για να λειτουργήσει πραγματικά κι όχι όπως άλλες αντίστοιχες εξαγγελίες να μείνει στον αέρα.

Όμως και με αυτή την ευκαιρία επιβεβαίωσα δύο συγκεκριμένες παρατηρήσεις που καιρό τώρα έχω κάνει για την διαδικτυακή βασικά, ελληνική κοινωνία. Αφενός έχει ανάγκη από πλάκα και χιούμορ, το οποίο το θεωρώ υγιές αν αναλογιστούμε τη πίεση τραβάει καθένας από εμάς στην καθημερινότητά του. Αφετέρου δεν υπάρχει μέτρο αλλά και διάθεση για εμβάθυνση. Μένουμε σε τίτλους και τους αλλάζουμε τα φώτα, είτε στο τρολάρισμα, είτε στο κράξιμο, είτε ακόμα και στην αποθέωση. Κι αυτό συμβαίνει από το υποτίθεται ηλεκτρονικά λιγότερο αναλφάβητο κομμάτι της κοινωνίας. Κι αν πεις ότι όλο αυτό είναι ζήτημα παιδείας, νιώθεις ότι είσαι κι εσύ ένας ακόμα τύπος που αναπαράγει κλισέ.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s