Αναβάθμιση πολιτικού και ιδεολογικού λογισμικού, ΤΩΡΑ!

Αυτή την εβδομάδα, όπως διαβάζουμε στα Media και περισσότερο σε συζητήσεις στα social media, γίνονται διεργασίες στην κεντροαριστερά, με στόχο λένε την επανασύσταση ενός ενιαίου πόλου όπου θα μαζευτούν οι διάφορες κινήσεις- κόμματα- πρόσωπα αυτόνομα ενωμένοι. Και καλά κάνουν, λέω εγώ.

Προκύπτουν όμως δύο βασικά και ουσίας ερωτήματα. Πρώτον, μετά την όποια επανασύσταση, τι θα γίνει; Και δεύτερον, αν όλες αυτές οι «διεργασίες» αφορούν στην ουσία τους πολίτες (ιδιαιτέρως όσους τοποθετούνται εκεί ιδεολογικά αλλά και γενικότερα εκείνους που παρακολουθούν και αγωνιούν) και πόσο τις παρακολουθούν με στοιχειώδες ενδιαφέρον.

Απάντηση στο πρώτο ερώτημα δεν μπορούμε άμεσα να έχουμε. Ας επανασυσταθούν. Κι ας επιλέξουν την εκπροσώπηση που επιθυμούν. Από εκεί και πέρα θα δούμε ποια πρόσωπα θα βγουν μπροστά και κυρίως ποιο αφήγημα θα παρουσιάσουν. Θα παρουσιάσουν κάτι νέο και σε πρόσωπα και σε ιδέες; Δεν το θεωρώ δεδομένο.

Γενικά- ταπεινή μου άποψη είναι- ότι οι “διεργασίες” σε χώρους πολιτικούς- ιδεολογικούς, όσο δεν αφορούν καταρχήν σε νέες ιδέες και νέο αφήγημα, σε ανανέωση και επικαιροποίηση του ιδεολογικού λογισμικού κάθε χώρου ώστε να επανατοποθετηθεί και να προτείνει κάτι που απαντά στα σημερινά δεδομένα και κυρίως στις συνθήκες που θα προκύψουν στο μέλλον, δεν μπορεί να πάει πολύ μακριά. Ούτε μπορεί να κερδίσει και το ενδιαφέρον του κόσμου, πέρα από μια ολιγοήμερη καφενειακή συζήτηση που αμφιβάλλω πολύ αν υπάρχει κι αυτή πέρα από το στενό πυρήνα κάθε χώρου.

mac-software-2

Προφανώς όλα τα παραπάνω δεν αφορούν την λεγόμενη κεντροαριστερά. Αφορούν και εκείνη. Αλλά ουσιαστικά αφορούν όλους τους ιδεολογικούς χώρους. Με εξαίρεση την ακροδεξιά που δείχνει να έχει μπει στο κλίμα και να τοποθετείται δυναμικά παρασέρνοντας και  άλλους χώρους στην ατζέντα της, οι υπόλοιποι μοιάζουν αμήχανοι προσπαθώντας να ερμηνεύσουν και κυρίως να λύσουν πράγματα και ανάγκες με εργαλεία προηγούμενων δεκαετιών.

Φοβάμαι, ότι η ζωή κινείται με ταχύτητες που οι πολιτικοί- ιδεολογικοί χώροι αδυνατούν να παρακολουθήσουν με το σημερινό τους λογισμικό. Όπως ένα προηγούμενης γενιάς smartphone που αν δεν του κάνεις update , συνεχίζει να λειτουργεί με παλιές εκδόσεις των applications χάνοντας μέρα με τη μέρα επεισόδια.

Ναι, δεν είναι τόσο απλή η πολιτική. Είναι πολύπλοκη, σύνθετη και χρειάζεται ζυμώσεις και χρόνο. Όταν όμως όλα κινούνται γρήγορα, εξελίξεις σημαντικές διαμορφώνουν το παγκόσμιο τοπίο κάθε μέρα διαφορετικά, οι τεχνολογίες αλλάζουν συνεχώς παρασέρνοντας την ενημέρωση αλλά και την επιχειρηματικότητα και την πραγματικότητα γενικώς δε μπορεί η πολιτική, είτε ως ιδεολογική πρόταση, είτε ως διοίκηση είτε ακόμα και ως διαμορφωτής παιδείας και εκπαιδευτικών μοντέλων να μένει πίσω.

Είναι αδύνατο να ερμηνεύσεις όσα συμβαίνουν γύρω σου με manual του 1980. Τόσο απλά. Και αυτό ισχύει οριζοντίως.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s