Η υποτίμηση του πολίτη ως μπούμερανγκ

Βλέπω διάφορους να κοινοποιούν ένα video που δείχνει το επίπεδο των ψηφοφόρων του Τραμπ. Το video αυτό προφανώς έγινε στο πλαίσιο των καμπανιών επικοινωνίας που τρέχουν για τις εκλογές των ΗΠΑ.

Αφενός αμφιβάλλω πόσο αποτελεσματικό θα είναι (η γελοιοποίηση και η υποτίμηση του κοινού γενικά δεν έχει αποδειχθεί καλή ιδέα, συχνά γυρνά μπούμερανγκ) για τη Χίλαρι.

Αφετέρου με ενοχλεί πολύ που κάποιοι εδώ συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν άλλους πολίτες ως β κατηγορίας, ως πιο χαζούς, πιο αμόρφωτους, πιο ανίδεους κλπ. Η δημοκρατία δεν διαχωρίζει τους πολίτες, καθένας από εμάς ανεξάρτητα από την εργασία, την καταγωγή, την περιουσία, τη μόρφωση ή την ομορφάδα του έχει ίδιο δικαίωμα στη συμμετοχή (ψηφίζοντας κι όχι μόνο).

Το να επιλέγουμε να δημιουργήσουμε μια κατηγορία “καλών και αξιόλογων” πολιτών και μια “αχρήστων” εκτός από αντιδημοκρατικό θα γυρίσει και εις βάρος της πρώτης κατηγορίας. Για όσους αμφιβάλλουν ένα πρώτο σχετικό παράδειγμα ήταν το ΟΧΙ στο δημοψήφισμα. Για να μην πιάσουμε και τα ποσοστά της ΧΑ που είναι μια μεγάλη, πικρή και πολύπλοκη συζήτηση ή την άνοδο του Λεβέντη (τους οποίους ΧΑ και Λεβέντη, η υποτίμηση και η γελοιοποίηση τους απογείωσε)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s