Το κυνήγι της ουράς μας!

Είμαστε μια χώρα σε σοβαρή και διαρκή οικονομική και κοινωνική κρίση; Είμαστε βυθισμένοι σε μια βαθιά ύφεση και μια ανακύκλωση παλιών και νέων πολιτικών δυνάμεων ουσιαστικά σε ακριβώς ίδιο πλαίσιο; Είμαστε! Δύσκολα θα βρεθεί κάποιος να διαφωνεί.

Ωραία λοιπόν. Και τι κάνουμε; 

Για παράδειγμα με τις βασικές ανάγκες. Τα είδη βασικής ανάγκης λοιπόν στα super markets την τελευταία 6ετία έχουν αυξήσει τις τιμές τους κατά 18%. Λογικό; 

Για παράδειγμα στο θέμα της στέγασης. Στην Ε.Ε ο μέσος όρος συντήρησης του σπιτιού (με τα βασικά φως,νερό, τηλέφωνο, θέρμανση) είναι στο 30% του μηνιαίου εισοδήματος του Ευρωπαίου. Στην Ελλάδα αγγίζει το 50%. Λογικό;

Για παράδειγμα  στο θέμα της αστεγίας. Ενός φαινομένου με γεωμετρική “πρόοδο”. Αυτό που έχει αποτρέψει την μη αναστρέψιμη έκρηξη της κατάστασης είναι, λένε οι γνωρίζοντες, η οικογένεια. Το γνωστό δίχτυ αλληλοστήριξης που για χρόνια λειτουργεί στην Ελλάδα, με τα καλά και τα κακά του. Και τι πολιτικές εφαρμόζονται αυτά τα 6 χρόνια “διάσωσης”; Εξαντλητικές και διαλυτικές γι αυτό ακριβώς το δίχτυ (ΕΝΦΙΑ λόγω ιδιοκατοίκησης, οριζόντιες μειώσεις μισθών και συντάξεων και άλλα κοντόφθαλμα εισπρακτικά μέτρα). 

Για παράδειγμα στο ασφαλιστικό και το φορολογικό. Ψάχνουμε πώς θα εισπράξουμε. Μόνο. Δεν σχεδιάζουμε πώς θα παράγουμε μακροπρόθεσμα και με σχετική ασφάλεια. Ούτε πώς θα αξιοποιήσουμε το παραγωγικό μας δυναμικό (περιοριζόμαστε στο πως θα το ξεζουμίσουμε χωρίς να δίνουμε κίνητρα και φως στο τούνελ). Ούτε και πώς θα αξιοποιήσουμε τις τεχνολογικές δυνατότητες για να σταματήσουμε τη φοροδιαφυγή (πλαστικό χρήμα κλπ)..

Και βέβαια, επειδή το πρόβλημα είναι πρωτίστως πολιτικό δεν κάνουμε κανένα κόπο να αλλάξουμε τις δομικές παθογένειες. Ρουσφέτια, εύκολες λύσεις, διαφθορά και διαπλοκή. Η μόνη μάχη που γίνεται είναι ποιος θα έχει το δικό του μηχανισμό σε όλα αυτά (by the way, αυτό το παιχνιδάκι είναι εξ´ ορισμού χαμένη μάχη για την Αριστερά καθώς για να το κερδίσει πρέπει να μην είναι πια Αριστερά). Δεν ξεκινάμε καν από το απλούστερο. Να πούμε όλη την αλήθεια.

Κυνηγάμε την ουρά μας και από τις πολλές περιστροφές έχουμε αρχίσει να ζαλιζόμαστε επικίνδυνα πια.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s