Ηγεσία: 15 βήματα για σίγουρη…αποτυχία!

 

Τί θα έπρεπε να διορθώσουν όλοι οι managers και CEOs

Πρόκειται για άρθρο που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Success.Είναι αποτέλεσμα έρευνας και καταγράφει τα 15 χαρακτηριστικά των κακών ηγετών:
 Όλοι σε ξέρουμε. Οι καρδιές μας χτυπούν δυνατά και οι παλμοί μας γίνονται πιο γρήγοροι όταν ακούμε να ανοίγεις την πόρτα του γραφείου σου. Επειδή ξέρουμε πως το επόμενο πράγμα που θα ακούσουμε είναι τα βήματα σου. Αυτό που δεν ξέρουμε είναι που θα σταματήσεις, αυτό που όλοι ελπίζουμε είναι να μην σταματήσεις στο δικό μας γραφείο.
Ποιος είσαι; Είσαι ένα φρικτό αφεντικό. Όμως δεν θέλεις να είσαι κάποιος που ο καθένας τον φοβάται, δεν τον σέβεται και ούτε καν τον εκτιμά. Πως λοιπόν μπορείς να το αλλάξεις αυτό; Το πρώτο βήμα είναι να αποκτήσεις επίγνωση των πραγμάτων που πρέπει να αλλάξεις.
Ρωτήσαμε το Young Entrepreneur Council (YEC) να μας πει τις σκέψεις του πάνω στο ποια είναι αυτά τα πράγματα που φτιάχνουν έναν κακό ηγέτη:
Έλλειψη διαφάνειας

Το προσωπικό μπορεί να πει ότι δεν έχεις υπάρξει ολοκληρωτικά ειλικρινής μαζί τους. Σπανίως βρίσκεται ένας λόγος για να μην είσαι ολικά ειλικρινής μαζί διαφανής με την ομάδα σου ‘Ειδικά σε μία νέα αναπτυσσόμενη εταιρία. Η ομάδα σου θα το εκτιμήσει, κατανοώντας επακριβώς το που βρίσκεται η εταιρία. Αυτό θα βοηθήσει τον καθένα να γίνει ομάδα , να εστιάζει πάνω στα προβλήματα που χρειάζονται επίλυση για το μακροχρόνιο όφελος της εταιρίας. Η έλλειψη διαφάνειας μπορεί να οδηγήσει στην δημιουργία έλλειψης εμπιστοσύνης.—Mitch Gordon, Go Overseas
Να μην ακούει

Το να ακούς όλους τους εργαζόμενους όσο το δυνατόν πιο συχνά είναι πολύ σημαντικό στο να κτίσεις μια πιστή και αφοσιωμένη ομάδα. Ο καθένας χρειάζεται να γίνει μέρος της διαδικασίας, όπως χρειάζεται και μια μεγαλύτερη εικόνα.. Η αλληλεπίδραση και το άκουσμα στην ομάδα σου είναι κάτι που συχνά λησμονείται από τους CEOs, μέσα στην ρουτίνα της δουλειάς και των ταξιδιών τους, ενώ δεν θα έπρεπε.
—Jason Grill, JGrill Media | Sock 101
Απορρίπτοντας τις ιδέες των άλλων παρά τις δικές σας .Δεν είχα καταλάβει πόσο τοξική είναι αυτή η συμπεριφορά, μέχρι που μου την υπογράμμισαν. Οι εργαζόμενοι σας δεν πρέπει ποτέ να νοιώσουν ότι διευθύνετε με ένα τρόπο που κλέβετε τις ιδέες των άλλων για να παίρνετε μόνο εσείς το «χρυσό μετάλλιο». Να έχετε μια συμπεριφορά τέτοια ώστε να κατανοείτε μια καλή του ιδέα, να τους βοηθάτε να την αναπτύσσουν και δίνετε τους ισχυρή αναγνώριση και μπράβο είναι πράγματα πραγματικά σημαντικά.

—Jeff McGregor, Dash
Να μην εκτιμάτε την Εμπειρία περισσότερο από την Προοπτική

Οι CEOs θα πρέπει να είναι προσεκτικοί ώστε να μην εκτιμούν την εμπειρία σε βάρος της προοπτικής. Ορισμένοι από τους καλύτερους εργαζόμενους μας δεν είχαν την μεγαλύτερη εμπειρία. Αυτό που έχουν είναι κάτι που δεν είναι δυνατόν να διδαχθεί ούτε να αναπτυχθεί – είναι μια φλόγα στα πιστεύω τους να παραδίδουν στους πελάτες τους προϊόντα παγκόσμιας κλάσης. Αυτό δεν μπορείς να το διδάξεις.
—Chris Cancialosi, GothamCulture
Εγωϊσμός

Οι καλύτεροι ηγέτες είναι εκείνοι που αναλαμβάνουν τις ευθύνες όταν τα πράγματα δεν πάνε καλά και δίνουν αναγνώριση και μπράβο στην ομάδα τους όταν τα πράγματα πάνε καλά. Για να γίνεις ένας πραγματικά οραματιστής ηγέτης θα πρέπει να εγκαταλείψεις τον εγωϊσμό σου και να εστιάσεις πάνω στους ανθρώπους επειδή χωρίς αυτούς δεν πας πουθενά.
—Nick Friedman, College Hunks Hauling Junk
6.Εργαζόμενοι 24/7
Ζήτησα ένα φίλο επιχειρηματία σχετικά για τα πλάνα του το Σαββατοκύριακο πριν λίγες εβδομάδες. Μου απάντησε « Εργάζομαι όλο το Σαββατοκύριακο». Καταλαβαίνω το πάθος και την ιδιοκτησία που πηγάζουν από το να τρέχεις μια επιχείρηση, όμως θα πρέπει να γίνεις το παράδειγμα για την ομάδα σου, να έχεις κι άλλα ενδιαφέροντά και να μαθαίνεις πως να κάνεις ένα διάλλειμα. Αλλιώς ο καθένας θα υποθέτει ότι θα πρέπει να εργάζεται τόσο πολύ και η εξάντληση και κάψιμο όλης της ομάδας θα είναι πια αναπόφευκτα ( και η τοξική κουλτούρα θα ακολουθήσει).
—Susan LaMotte, Exaqueo
Έλλειψη Ενσυναίσθησης

Οι ηγέτες θα πρέπει να καταλαβαίνουν τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ομάδα τους και στη συνέχεια να αρχίσουν να κάνουν τα πάντα για να απομακρύνουν τα εμπόδια εισόδου ,ώστε η ομάδα τους να μπορεί να κάνει την καλύτερη δυνατή δουλειά. Σύμφωνα με την εμπειρία μου ,αυτά τα εμπόδια περιλαμβάνουν μια έλλειψη κατεύθυνσης, έλλειψη πόρων, και μια έλλειψη κουλτούρας.
—Adam Root, Hiplogiq
8.Να ξεχνά την Ανάπτυξη Ηγεσίας
Η εκπαίδευση και η δημιουργία ενός πλάνου ανάπτυξης για τους εργαζομένους σας είναι ένα από τα πράγματα που δεν θα πρέπει ποτέ να αγνοείτε. Έχοντας ένα τέτοιο πλάνο όχι απλά αυξάνετε την συγκράτηση των εργαζομένων αλλά κάνει την ομάδα σας εξυπνότερη και πιο φιλόδοξη. Αν το σκεφθείτε από την ανάποδη, μπορείτε να υποστείτε την μη μάθηση και ανάπτυξη της ομάδας σας; Φανταστείτε την ομάδα μάρκετινγκ που έχετε να κάνει σε 4-5 χρόνια τα ίδια πράγματα με αυτά που κάνει σήμερα. 
—Sujan Patel, When I Work
9.Να είναι Υπερβολικά Συντηρητικοί
Οι μοντέρνοι ηγέτες θα πρέπει να είναι απολύτως ανυποχώρητοι στο να λαμβάνουν τα αποτελέσματα που επιθυμούν- για τους εαυτούς τους, τον οργανισμό τους και για τους πελάτες τους. Απαλλαχθείτε από τις υπερβολικά συντηρητικές προειδοποιήσεις. Να θυμάστε ότι χάνετε το 100% των βολών που δεν ρίχνετε. Αν δεν αναλάβετε τον κίνδυνο, τότε δεν θα μάθετε ποτέ τι θα μπορούσε να γίνει με αυτή την ευκαιρία. Δεν θα πρέπει ποτέ να λέτε «θα μπορούσα, ίσως και να…» Η χρησιμοποίηση του θάρρους σας κατά την εμπειρία μου θα κάνει τα πάντα να δουλέψουν καλά .
—Scott Petinga, The Scott Petinga Group
Το να επιτρέπει τα αρνητικά κουτσομπολιά

Η διάδοση κάθε είδους αρνητικού κουτσομπολιού για τους άλλους, στέλνει ένα σημάδι ότι δεν είναι ασφαλές να είσαι κοντά σε ένα τέτοιο άτομο. Η εμπιστοσύνη αυτομάτως καταργείται και οι άνθρωποι φοβούνται ότι αυτά τα άτομα θα λένε πολλά πίσω από την πλάτη τους. Οι ηγέτες που κουτσομπολεύουν ή δεν λαμβάνουν προφυλάξεις για να εξαλείψουν τα κουτσομπολιά υπόκεινται μεγαλύτερη βλάβη από το το ηθικό της ίδιας της εταιρίας. Με τη στάση τους αυτή εμποδίζουν το ειλικρινές feedback και την επικοινωνία μέσα στον οργανισμό.
—David Hassell, 15Five
Κακή Επικοινωνία της Στρατηγικής

 Οι CEOs έχουν την τάση να χαρτογραφούν τις ιδές τους στα μυαλά μας, όμως δεν μοιράζονται τη διαδικασία. Και μετά, όταν η ομάδα αρχίζει να κάνει υποδείξεις τις οποίες θα είχαν αποφύγει μέσω μιας εσωτερικής συζήτησης, τότε θυμώνουν.
—Benish Shah, Before the Label
Κλειστά Μυαλά

Είναι σημαντικό ως CEO να έχουν ανοικτά μυαλά και να ακούν τις ανατροφοδοτήσεις και τις ιδέες των άλλων. Το να είναι κλειστά μυαλά και μη πρόθυμοι να αλλάξουν την οπτική τους θα τους δημιουργήσει θέματα τόσο με τους εργαζόμενους όσο και με την επιτυχία της επιχείρησης.
—Josh Weiss, Bluegala
Εκχώρηση καταλογισμού ευθυνών

Το να αναλαμβάνουν την ευθύνη για κάθε αποτυχία της ομάδας είναι το πρέπον. Στο τέλος της ημέρας θα έχουν πάνω τους ούτως ή άλλως όλη την ευθύνη, για αυτό το καλύτερο που έχουν να κάνουν είναι να επιτρέπουν στα μέλη της ομάδας τους να γνωρίζουν ότι καταλαβαίνουν πως τα πράγματα δεν πήγαν καλά όπως θα έπρεπε να πάνε. Και μετά να προτείνουν λύσεις αντί να επιρρίπτεις ευθύνες.
—Lane Campbell, Syntress SCDT
Ασυνέπεια

Συχνά έχω κατηγορηθεί ότι διαρκώς επαναλαμβάνω το ίδιο πράγμα ,όμως αλλά είναι ένα πράγμα το οποίο οι πελάτες και προμηθευτές μου γνωρίζουν και μπορούν να βασίζονται σε εμένα. Πολύ συχνά βλέπω CEOs οι οποίοι χαρακτηρίζονται από ασυνέπεια και αλλάζουν αποφάσεις, πράγμα που οδηγεί σε σύγχυση και ανάμικτα συναισθήματα τον καθένα γύρω τους. Το να μένεις σταθερός και συνεπής θα σε οδηγήσει σε ευκαιρίες διαρκούς μάθησης ενώ θα κτίζεις την εμπιστοσύνη των άλλων σε εσένα
—Kim Kaupe, ZinePak
Το να προσαρμόζονται πολύ αργά

Τα επιτυχημένα ξεκινήματα επιχειρήσεων είναι εκείνα που έχουν ταχύτατη ανάπτυξη. Οι CEOs που αποτυγχάνουν να εκτίθενται σε κινδύνους γίνονται ανίδεοι, κλειστόμυαλοι και αλαζόνες. Η έλλειψη γνώσης οδηγεί στην αναποφασιστικότητα και στο φόβο, πράγμα που μπορεί να προκαλέσει στους εργαζόμενους μια γρήγορη απώλεια εμπιστοσύνης στους ηγέτες τους.

—Neil Thanedar, LabDoor
  
Αρχική πηγή: http://www.success.com/article/15-traits-of-a-terrible-leader#sthash.m4vtXKan.dpuf
Ελληνική πηγή: https://www.linkedin.com/pulse/15-χαρακτηριστικά-του-κακού-ηγέτη-michail-mavrovouniotis?trk=v-feed&trkSplashRedir=true&forceNoSplash=true

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s