Ποιόν συμφέρει είπαμε η φασαρία κι ο πόλεμος της ατάκας;

Σε όλο τον κόσμο εύκολα μπορεί να διαπιστώσει κανείς την άνοδο της δημοτικότητας φωνών που ουσιαστικά πουλάνε μίσος και διαχωρισμό.

Υπάρχουν πολλές κοινωνιολογικές αλλά και πολιτικές αναλύσεις ως προς το γιατί συμβαίνει αυτό. Σύνθετες και λεπτομερείς. Παρά όμως την υπέρ-ανάλυση των αιτιών το φαινόμενο παραμένει, επιμένει και ενισχύεται.

Σκέφτομαι συχνά τι άλλο θα μπορούσε να γίνει. Μήπως το πιάνουμε εξαρχής λάθος; Δε νομίζω.

Απλά ξεχνάμε κάτι απλό μεν αλλά κομβικό. Το μίσος, ο διαχωρισμός, ο θυμός είναι αισθήματα που εύκολα διεγείρονται. Και σε συνθήκες πιεστικές και κακές όπως αυτές που ζούμε αρκεί μια φράση, ένας τίτλος, μια ατάκα ένα σλόγκαν για να γίνει χαμός.

12243067_10206910889625203_8473910460593406848_n

Αντίθετα το να μιλήσεις για αλληλεγγύη, ανθρωπιά επί της ουσίας, για ίσα δικαιώματα και αποδοχή οτιδήποτε σου μοιάζει διαφορετικό από σένα δεν είναι απλό. Δεν αρκεί ένας τίτλος ή ένα σλόγκαν. Θέλει χρόνο ψυχραιμης συζήτησης. Θέλει κόσμο εκπαιδευμένο και έτοιμο να επιχειρηματολογήσει κι όχι να καυγαδίσει. Θέλει παιδεία και κουλτούρα ανταλλαγής απόψεων κι όχι βρισιών. Και θέλει να ξέρεις ότι για να έχεις άποψη χρειάζεται να ακούς όλες τις απόψεις. Ολόκληρες. Και με κριτική σκέψη και συνθετική διάθεση.

Οσο παλεύουμε να απαντήσουμε στα σλόγκαν με σλόγκαν για θέματα πολύπλοκα και με βάθος το μόνο που θα καταφέρνουμε να κάνουμε είναι φασαρία.

Και ποιόν συμφέρει είπαμε η φασαρία κι ο πόλεμος της ατάκας;

IMG_0988.PNG

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s