Υπάρχει ζωή στα social networks;

Έχω την πάγια θέση ότι τίποτα δεν είναι καλό ή κακό, χρήσιμο ή άχρηστο, παραγωγικό ή μη, επικίνδυνο ή ακίνδυνο, επιβλαβές ή αβλαβές από μόνο του. Όλα είναι εργαλεία στα χέρια μας και τα αξιοποιούμε όπως κρίνουμε. Από την πυρηνική ενέργεια έως το αλάτι και τη ζάχαρη. Αυτό ισχύει και για τα social networks.

Προσωπικά τα θεωρώ εξαιρετικό εργαλείο για τη δουλειά, για επικοινωνία κι ανταλλαγή απόψεων αλλά και για τις προσωπικές επαφές. Αν μπορείς να το διαχειρίζεσαι καθόλου δε σε αποξενώνουν, όπως ακούω από πολλούς. Το αντίθετο.

Το σκεφτόμουν πάλι αυτό τον τελευταίο καιρό παρατηρώντας τον ίδιο μου τον εαυτό. Κυρίως από τα τέλη του Σεπτέμβρη (για λόγους που προφανώς δεν σε αφορούν και δεν σε ενδιαφέρουν αγαπητέ αναγνώστη μου) πήζω άσχημα. Γυρνάω αργά σπίτι, προλαβαίνω να κυκλοφορήσω λίγο και μιλάω με πολύ περιορισμένο κύκλο ανθρώπων. Αντιστοίχως εχω και λιγότερο χρόνο για να ψαχτώ, να εμβαθύνω σε ότι με ενδιαφέρει και να παρατηρήσω τον κόσμο γύρω μου, που είναι από τις αγαπημένες μου συνήθειες.

Που κολλάει τώρα αυτό με τα social media θα μου πεις. Κολλάει. Αφού λοιπόν δεν προλαβαίνω να κυκλοφορήσω, να ακούσω, να μάθω και να παρατηρήσω όσο θα ήθελα, πρόσεξα ότι ενστικτωδώς το έκανα αυτό μέσα από τα social.

Μηχανικά, χωρίς να το προετοιμάσω είδα τον εαυτό μου να κάνει το να κοιτάει τι λένε συγκεκριμένα άτομα για θέματα πολιτικής επικαιρότητας πχ. Τους έχω χαρτογραφήσει στο μυαλό μου και το κάνω αυτόματα. Ο φίλος μου που εκτιμώ πχ από την Αριστερά εκτός ΣΥΡΙΖΑ ή ΚΚΕ, ο φίλος που κινούμαστε σχεδόν πάντα στο ίδιο μήκος, ο φίλος μου που έχει ξεμείνει στο ΣΥΡΙΖΑ αλλά εμπιστεύομαι το μυαλό του. Κι ο φίλος του ΚΚΕ να σιγουρευτώ για το αναμενόμενο. Κοιτάω ομως και τι λέει και ο φίλος που κινείται…κεντροαριστερά και έχει ενδιαφέρουσες απόψεις. Ρίχνω και μια ματιά στο δεξιό τμήμα να δω πως αντιμετωπίζει κάθετι. Παίρνω κλίμα στα γρήγορα.

Το ίδιο συμβαίνει και σε πιο επαγγελματικό επίπεδο. Κάνω μια βόλτα από το πολιτικό-οικονομικό-επιχειρηματικό ρεπορτάζ μέσα από τα ποσταρίσματα φίλων δημοσιογράφων. Γνωρίζοντας λίγο πολύ την αφετηρία τους. Και την ευελιξία που τους παρέχει το όποιο Μέσο τους. Παίρνω κλίμα κι από εκεί.

Ακόμα και για το ποδόσφαιρο με βοηθά. Θα δω τι λέει ο γνώστης που ξέρει πραγματικά μπάλα, τι λέει ο πιο φανατικός, τι λέει κι ο γκρινιάρης και θα μπω στο νόημα. Εννοείται ότι κλίμα παίρνεις και μουσικά. Τι παίζει αυτή την εποχή. Τι μουσικές είχες καιρό να ακούσεις και σου έλειψαν. Ξεστραβώνεσαι και με μουσικές που πρώτη φορά ακούς. Επιβεβαιώνεις δε και τι μουσικές δε θα άκουγες ποτέ.

Ακόμα και τι γίνεται στην πόλη σου παίρνεις χαμπάρι κι ας ζεις εδώ και 15 χρόνια 400 χλμ μακριά και με μια θάλασσα ανάμεσα.

Μη σας πω ότι αν είσαι παρατηρητικός “μυρίζεσαι” και ποιός φίλος είναι ερωτευμένος, φρεσκοχωρισμένος ή ζορισμένος. Βλέπεις και ενδιαφέρουσες συζητήσεις γονιών όπως εσύ. Από όλα έχει ο μπαξές αν θες!

Και ξέρεις φίλε αναγνώστη μου υπάρχουν κάποιοι, αρκετοί ευτυχώς φίλοι που είναι μέσα σε όλες τις κατηγορίες. Κι αυτοί είναι πολύτιμοι για να μην απομονωθείς από τη ζωή όσο κι αν πήζεις. Αρκεί να ξέρεις να διαχωρίζεις τη πραγματική ζωή και να φιλτράρεις τα “στημένα” posts που (νομίζουν ότι) παρουσιάζουν μια πλασματική και ψεύτικη ζωή. Αυτούς τους ματαιόδοξους γρήγορα μαθαίνεις να τους αφήνεις απ´εξω από τη διαδικτυακή βόλτα σου.

IMG_0932.PNG

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s