Το παραμύθι μας έχει δράκο. Και καλοταϊσμένο.

Η μάλλον επιφανειακή και σίγουρα χωρίς επιχειρήματα και ουσία αλλά με κραυγές και κορώνες συζήτηση- η οποία και σε συγκεκριμένες περιπτώσεις είναι εξόχως υποκριτική- περί της δήλωσης Φίλη είναι ένα ακόμα δείγμα της προβληματικής κατάστασης εντός της οποίας ζούμε. Ή πιο σωστά εντός της οποίας επιβιώνουμε.

Επί της ουσίας της δήλωσης δεν έχει νόημα να προσθέσω κι εγώ την αποψάρα μου. Προτιμώ να μοιραστώ μερικές παρατηρήσεις και απορίες που αυτό το διήμερο μου δημιουργήθηκαν.

Καταρχήν που βρέθηκαν τόσοι μελετητές της ιστορίας και βαθιά γνώστες λεπτομερειών και ορισμών σε πολύπλοκους νομικούς όρους διεθνούς δικαίου όπως η εθνοκάθαρση και η γενοκτονία;

Επίσης δεν μπόρεσα να καταλάβω γιατί το “εθνοκάθαρση” φάνηκε σε τόσο κόσμο κάτι light. Κάτι λιγότερο βίαιο και αποτρόπαιο.

Δικηγόρος κανενός δε μ´αρέσει να γίνομαι, πολύ περισσότερο του Φίλη (μα Παιδείας ο Φίλης ρε Αλέξη; Ο Φίλης;;) αλλά δεν κατάλαβα επίσης γιατί δε μπορεί να έχει άποψη ειδικά σε ένα θέμα που υπάρχει διαχρονικά επιστημονικό debate για τον σωστό όρο.

Βέβαια θα μου πει κανείς, δηλαδή δεν είναι φάουλ ο Φίλης; Όχι λοιπόν δεν είναι. Είναι όμως 5 μέτρα οφσάιντ! Εφόσον αποφάσισε να κάνει καριέρα στο θεσμικό πάλκο, οφείλει να κινείται, να ομιλεί και να συμπεριφέρεται θεσμικά. Τα ακριβά Υπουργεία, θέλουν και θεσμικούς κώλους, να το πω αλλιώς. Ως Υπουργός λοιπόν θα πρέπει σε τέτοια θέματα να δίνει θεσμικές απαντήσεις με βάση την εθνική θέση που έχει ψηφίσει η Βουλή. Στο καφενείο ή στην παρέα του, ως Νίκος έχει όλο το δικαίωμα να λέει ότι θέλει.

Πολύ ενδιαφέρον όμως είχε και ο χαμός που προκλήθηκε. Ενδιαφέρον με την κακή την έννοια. Παρακμή. Από μπαλαδόρους που θίχτηκαν αλλά τη φωνούλα τους σε άλλα θέματα δεν την έχουμε ακούσει έως φασιστόμουτρα που βρήκαν αφορμή να ξαναβάλουν την πραμάτεια τους στην πιάτσα.

Με αποκορύφωμα το σημερινό αχταρμά της εκδήλωσης των Ποντίων που η Χρυσή Αυγή καπέλωσε κανονικά και έριξε και τις ψιλές της. Με τόσες κορώνες και κραυγές ο δρόμος στρώθηκε, το μόνο εύκολο ήταν. Και ακούω ότι φταίει η φράση του Φίλη. Κοροϊδευόμαστε; Δηλαδή όποτε ακούγεται μια αμφισβητούμενη άποψη θα ουρλιάζουμε όλοι μαζί σαν ούγκανα; Και θα κάνει πάρτυ ο κάθε φασίστας;

Ας δούμε κατάματα τους δράκους και τα τέρατα που έχουμε θρέψει σαν κοινωνία. Γιατί το παραμύθι μας έχει δράκους. Και καλοταϊσμένους μάλιστα. Φασισμός, κρυφό φασισμός, έλλειψη παιδείας και ημιμάθεια λέγονται. Και κόμπλεξ μεθοδικά χτισμένα.

IMG_0930.JPG

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s