Κυβέρνηση ναι. «Νέα» όμως;

Χθες το βράδυ λοιπόν, λίγο πριν μας πάρει ο ύπνος, όσους είχαμε την ατυχία να έχουμε ανοιχτή την τηλεόραση μας χτύπησε ένας κεραυνός «ανανέωσης, φρεσκάδας  και αριστεροσύνης» #not.

H κυρία Γεροβασίλη μας διάβασε τη σύνθεση της νέας Κυβέρνησης. Η αλήθεια είναι ότι Κυβέρνηση σίγουρα μας ανακοίνωσε, νέα πάλι δεν ξέρω αν τη λες.

966σιν

Ουσιαστικά είναι ένας ανασχηματισμός. Προς το καλύτερο θα ήλπιζε κανείς μετά τις εκλογές. Λάθος νομίζαμε. Ή μάλλον κακώς ελπίζαμε.

Θα μου πείτε πάλι γκρινιάζεις και πάλι κάνεις «αντιπολίτευση» και «με τίποτα δεν είσαι ευχαριστημένος» και σε τελική ανάλυση, 7 μονάδες διαφορά κέρδισε, μεγάλος θριαμβευτής είναι, θα κάνει ότι θέλει τώρα.

Πρώτον ναι γκρινιάζω και δεν είμαι ευχαριστημένος. Δεύτερον, το «θα κάνει ότι θέλει ο ηγέτης» δεν το αποδέχτηκα ποτέ. Και το θεωρώ ασύμβατη νοοτροπία για ένα κόμμα αριστερό. Και για ένα κόμμα σύγχρονο. Πολύ περισσότερο για ένα κόμμα σύγχρονο και αριστερό.

Δεν υπάρχει τίποτα να μου άρεσε; Υπάρχει. Η παρουσία και πάλι του Παρασκευόπουλου στο Δικαιοσύνης. Η παρουσία του Μουζάλα στο Μεταναστευτικής Πολιτικής. Οι παρουσίες του Βερναρδάκη και του Ξυδάκη. Εκτιμώ επίσης τις κυρίες Αναγνωστοπούλου και Αντωνοπούλου και τον Τρύφωνα Αλεξιάδη. Και βέβαια χαίρομαι γιατί στο Υπουργείο που «κανείς δεν ήθελε να πάει» και όπου τεράστια συμφέροντα κυβερνούν στην ουσία για χρόνια πάει ένα δίδυμο Κρητών με ήθος, εντιμότητα και αριστερή γνήσια (έως και ρομαντική) οπτική, ο Ανδρέας Ξάνθος (του έχω αδυναμία και σαν στυλ, με τους χαμηλούς τόνους του και την μεθοδικότητά του) και ο Παύλος Πολάκης (εντελώς αντίθετος χαρακτήρας του Ξάνθου, άρα χρήσιμος για να αλληλοσυμπληρώνονται), γιατροί του ΕΣΥ και οι δύο μάλιστα. Και κάπου εκεί τα καλά νέα σταματούν. Άντε να βάλω στα καλά την απώλεια Πανούση.

Μετά όμως έρχονται οι «κεραμίδες» που λέμε και στο χωριό μου.

Από άποψη προσώπων καταρχήν. Ακούς Φίλης στο Παιδείας και λες «πλάκα μου κάνουν». Ε, δεν κάνουν! Πέρα από την ουσία, τι συμβολισμό ακριβώς έχει αυτή η κίνηση; Ακούς και ντουέτο στο Εσωτερικών Κουρουμπλή- Μπαλάφα και καταλαβαίνεις ότι το «σύγχρονο, αξιοκρατικό δημόσιο» είναι ουτοπία. Στη συνέχεια έρχεται και νέο χτύπημα. Τζάκρη! Στο Βιομηχανίας. Τι να πρωτοσχολιάσεις. Μόνο σαν χτύπημα στο μεγάλο βιομηχανικό κεφάλαιο μπορείς να το θεωρήσεις και να γελάσεις. Πικρά! Ακούς και στη συνέχεια Τσακαλώτος παραμένει. Ωραία λες. Αλλά λίγα δευτερόλεπτα μετά ακούς ότι του έχουν βάλει και τσεκαδόρο τον Χουλιαράκη. Σου φεύγει το χαμόγελο σε χρόνο dt. Δε σταματά όμως το σερί. Σε ενημερώνουν ότι στα αγροτικά θέματα θα έχει κομβικό ρόλο ο Μπόλαρης. Ο Μπόλαρης ρε φίλε!

Κι έχεις και το τσούρμο των ΑΝΕΛ, όπου σου λένε ότι μη γκρινιάζεις γλύτωσες Χαϊκάλη και Νικολόπουλο. Και λούζεσαι Πάνο και Δημήτρη Καμμένο.

Διαβάζοντας δε πιο προσεκτικά, διαπιστώνεις με έκπληξη ότι λείπει ο Νικολούδης. Μετά από 7 μήνες διακυβέρνησης και 25 μέρες προεκλογικής περιόδου με σημαία τον πόλεμο στην διαπλοκή και τη διαφθορά, εξαφανίζεις το βασικό πρόσωπο που είχε αναλάβει να κάνει αυτή τη δουλειά;

Αλλά ας μην το περιορίζουμε στα πρόσωπα. Πάντα είμαι των ομάδων κι όχι των προσώπων. Η αναλογία 40 άντρες και 7 γυναίκες ικανοποιεί από μία «αριστερή» και προοδευτική Κυβέρνηση. Το γεγονός ότι το «νέο», το άνοιγμα στην κοινωνία γίνεται με πρόσωπα από το παλαιό, κακό ΠΑΣΟΚ και από κάτι τύπους όπως ο Παπαγγελόπουλος είναι λογικό και πειστικό; Έτσι ξεμπερδεύουμε με το παλιό;

Επίσης Κυβέρνηση της Αριστεράς (δις) με ευέλικτο σχήμα 47 ατόμων; Και Υπουργείο που έχει στην ίδια πρόταση «Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων»;  Αχταρμάς η έρευνα και η θρησκεία ακόμα, το έτος 2015, με αριστερούς εδώ και 9 μήνες στο τιμόνι;

Και τέλος, πώς ακριβώς «κερδίζουμε το μέλλον» χωρίς να έχουμε νέους μέσα; Πού είναι η φρεσκάδα; Πού είναι οι νέοι άνθρωποι; Κι εκείνοι που υπήρχαν (βασικά ο εξής ένας, ο Σακελλαρίδης) έμειναν εκτός. Σύντροφοι καταλαβαίνω τη χαρά του εκλογικού αποτελέσματος και την αυτοπεποίθηση αλλά μήπως, λέω μήπως, δεν είναι στραβός ο γυαλός;

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s