Ψηφοφόροι, υποστήριξη, διαδικασίες και εκλογές εξπρές; Last year, σύντροφοι…

Ακόμα σε διακοπές μάθαμε τα νέα οι περισσότεροι από εμάς, λίγο πριν επανέλθουμε στην πολύ σκληρή πραγματικότητα από την οποία προσπαθήσαμε να δραπετεύσουμε όσο και όπως μπορούσε ο καθένας μας. Το Μαξίμου λέει ετοιμάζει “εκλογές-εξπρές”. Μάλιστα.

Οι εισηγητές αυτής της- καθόλου πρωτότυπης- ιδέας από ότι καταλαβαίνω το κάνουν για να προλάβουν τα μπιλιετάκια και τις πρώτες δόσεις της εφορίας, για να πιάσουν σε ανετοιμότητα τους μηχανισμούς των άλλων κομμάτων και κυρίως της Αριστερής Πλατφόρμας που ετοιμάζεται να κατέβει χωριστά. Επιπλέον εκτιμούν ότι η οικονομία δεν αντέχει μια μακρά περίοδο προεκλογική. Ξαναμάλιστα.

Ε λοιπόν αν ισχύουν όλα αυτά περί διαδικασιών εξπρές, προσωπική μου άποψη ειναι ότι το Μαξίμου και οιμσυγκεκριμένοι εισηγητές δεν “τιμωρούν” καμιά Αριστερή Πλατφόρμα και κανένα άλλο κόμμα. Δείχνουν απλά ότι δε σέβονται τη σιωπηρή, μεγάλη και πολύ προβληματισμένη πλειοψηφία του κόσμου που έδωσε ευκαιρία διακυβέρνησης στο ΣΥΡΙΖΑ. Δεν δείχνει σεβασμό και σε πολλά από τα μέλη του, τα περισσότερα από τα παλιά “πέτρινα” χρόνια που ανέμεναν μια σοβαρή και ουσιαστική συζήτηση, με απολογισμό, εντοπισμό λαθών και ένα τελικό συμπέρασμα που θα οδηγούσε και σε ένα νέο αφήγημα. Η βιαστική αυτή διαδικασία τους μόνους που θα απογοητεύσει ακόμα περισσότερο είναι όλους εμάς που μπερδεμένοι και μουδιασμένοι περιμέναμε να συζητήσουμε, έστω και με συμπυκνωμένο τρόπο τι έχει συμβεί και να επανατοποθετηθούμε.

Γιατί όντως το εθνικό νόμισμα μας φοβίζει, αλλά και το μνημόνιο δεν πιστεύουμε ότι οδηγεί πουθενά.

Να δούμε σύντροφοι τα θεμελιώδη. Τι προτείνει συντροφοι ο ΣΥΡΙΖΑ ως κυβερνώσα Αριστερά εδώ που έχουμε φτάσει; Το σχέδιο για να σωθεί η κοινωνία κι ο λαός από πολιτικές που όλοι αναγνωρίζουμε ότι δεν βγάζουν πουθενά, ποιό είναι; Η πρότασή μας για την ευρωπαική μας παρουσία και προοπτική; Ναι, δεκτό οι φανατικοί της δραχμής δεν έχουν περιγράψει πειστικά το πλάνο τους. Ο “ώριμος” ΣΥΡΙΖΑ το έχει κάνει; Δε θα παρουσίασει το νέο του πρόγραμμα μετά την ήττα του προγράμματος της 25ης Ιανουαρίου;

Είναι δυνατόν να πάμε σε εκλογές με λίστα και ψηφοδελτια που θα αποφασιστούν σε “διαδικασίες-εξπρές”; Χωρίς συναποφασισμένο στοιχειωδώς αφήγημα; Τι θα προτείνουμε σύντροφοι στις εκλογές ακριβώς; Θα παπαγαλίζουμε non papers;

Λοιπόν, τα αστεία προ πολλού έχουν τελειώσει. Αν κάποιοι εισηγητές μας αντιμετωπίζετε ως “υποστηρικτές παντός καιρού” και δε μπαίνετε στον κόπο να κάνετε τα στοιχειώδη για ένα αριστερό κόμμα αλλά και τα αυτονόητα για ένα κόμμα με την κοινή λογική απλά θα προσγειωθείτε απότομα. Κάνετε το λάθος που έκανε και η ΝΔ και κυρίως το ΠΑΣΟΚ. Να βλέπετε όσους σας στήριξαν ως προβατάκια στο μαντρί. Ή ως ένα τακτοποιημένο σε ράφια σούπερ μάρκετ ψηφοφόρων αριστερών, κεντρώων και δεξιών που ψωνίζετε ανάλογα την συγκυρία. Δεν είναι όμως πια έτσι. Έχουν αλλάξει τα πάντα. Το δημοψηφισμα έπρεπε να σας το έχει δείξει αυτό. Όπως και η ίδια η γιγάντωση του ΣΥΡΙΖΑ.

Σταματήστε λοιπον έστω και τώρα να αντιγράφετε τα πάλαι ποτέ “κόμματα εξουσίας” του 40% και της αυτοδυναμίας. Ρίξτε μια ματιά που είναι σήμερα και θα δείτε και το μέλλον το δικό μας. Ή μάλλον το δικό σας, γιατί να βάζω τον εαυτό μου μέσα κι εγώ σε αυτό; Η ΠΑΣΟΚοποίηση εξαρχής ήταν κίνδυνος κι εμπόδιο κι όχι στρατηγική επιτυχίας.

Ο κόσμος δε ζητά εκλογές “παντός καιρού” και εξπρές διαδικασίες. Ζητά λύσεις, ουσία και μια Κυβέρνηση που θα κάνει όσα δεν έγιναν εδώ και δεκαετίες. Μεταρρυθμίσεις ριζοσπαστικές. Αξιοκρατία. Εξαφάνιση των αδικιών. Σχέδιο για κάθε ενδεχόμενο. Παραγωγική ανασυγκρότηση. Τα κατάλληλα ευρωπαϊκά πρότυπα ανά τομέα κι όχι τυφλοσούρτη ότι μας πασάρουν. Ζητά να δει από την Αριστερά κάτι σύγχρονο, τελείως διαφορετικό και κυρίως έξω από τις νοοτροπίες της σήψης και της παρακμής.

Και τι βλέπει; Αυριανισμό, συζητήσεις ανούσιες και ανθρωποφαγικές και διαδικασίες εξπρές. Σύντροφοι δεν είναι ο γυαλός στράβος, κάτι πάει λάθος και με το πηδάλιο μάλλον!

Και σε τελική ανάλυση χωρίς σοβαρή πρόταση και υγιή διακυβέρνηση καμία οικονομία δε θα σωθεί. Δεν ειναι το πρόβλημά της οι 10-20 μέρες (μετά κι από 7 μήνες αναμονής λόγω διαπραγμάτευσης) αλλά η έλλειψη μιας αναλυτικής πρότασης που αρχικά τουλάχιστον θα μιλά για τα βασικά μιας σύγχρονης χώρας που θα φροντίζει το λαό οργανώνοντας αποτέλεσματικά τις δημιουργικές του δυνάμεις αλλά και την κοινωνική ευημερία. Μια win-win πρόταση για το κράτος (με την καλή έννοια) και για το λαό (επίσης με την καλή του έννοια).

Για να μην τα πολυλογούμε σύντροφοι εισηγητές εκλογών εξπρές με τα μικροπολιτικά και κοντόφθαλμα επιχειρήματα αν νομίζετε ας πάτε σε διαδικασίες εξπρές. Αλλά μη μας θεωρείτε και δεδομένα υποστηρικτές επειδή το λένε κάποιοι δημοσκόποι (αλήθεια, θυμάστε παλιά που δεν τους πιστεύαμε;). Και Αλέξη, θα επαναλάβω κάτι που τελευταία γράφω και λέω όλο και πιο συχνά. Αν επιμείνεις να αποδέχεσαι και να ακολουθείς νοοτροπίες βγαλμένες μέσα από το πολύ κακό ΠΑΣΟΚ που σου λανσάρουν οι νέες παρέες σου μαζί με κάποιους παλιούς που γλυκάθηκαν, σύντομα θα χάσεις την παλιά σου παρέα. Και ξέρεις, μιας και μιλάμε εσχάτως πολύ την γλώσσα των εκβιασμών στη χώρα μας, το κόμμα το έτρεχε αυτή η παλιά παρέα. Και την μεγάλη προσπάθεια Αλέξη αυτή η παλιοπαρέα την έκανε μέχρι το Γενάρη, μη σε ξεγελά το 36%. Και δε μιλάω για το Λαφαζάνη ή τις “συνιστώσες” όπως πολλοί απέξω θα νομίζουν. Ξέρεις καλά εσύ για ποιούς ανθρώπους μιλάμε, με τι κίνητρα και τι προϊστορία.

Τέλοσπαντων ούτως ή άλλως θα κάνετε ότι θέλετε μιας και από καιρό δε συζητάμε πια. Ξα σας που λέμε και στην Κρήτη. Αλλά να μην ξεχνάτε εσείς “οι κύκλοι του Μαξίμου” που λένε και τα ΜΜΕ, ότι εξπρές διαδικασία κι από τις πιο γνωστές είναι και η ελεύθερη πτώση!

IMG_0789.JPG

2 thoughts on “Ψηφοφόροι, υποστήριξη, διαδικασίες και εκλογές εξπρές; Last year, σύντροφοι…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s