Κινούμενη άμμος…

Και τώρα τι κάνουμε σύντροφοι;

Είναι δεδομένο ότι μετά από το σοκ, την μελαγχολία (έως κατάθλιψη) της μετά τη Συμφωνία εποχής, έχει ήδη έρθει η ώρα των αποφάσεων για την επόμενη μέρα. Και η πίεση του χρόνου είναι μεγάλη. Δεν έχουμε χρόνο για άλλο μοιρολόι ούτε και για άλλο αυτομαστίγωμα. Η συμφωνία που υπογράφουμε είναι ξεκάθαρο ότι αποτελεί ήττα. Και η συμπεριφορά της Ευρώπης επίσης αποτελεί ήττα σε όσους ελπίζαμε ότι αλλάζει. Δεν αλλάζει. Όχι σήμερα τουλάχιστον.

Και σίγουρα δεν υπάρχει καθόλου χρόνος αλλά και κανένας λόγος να συνεχίζουμε να αποδεικνύουμε ότι η χυδαιότητα και η ανθρωποφαγία είναι σπορ που και η Αριστερά μπορεί να διακριθεί αν θέλει. Το συγκεκριμένο δε φαινόμενο είναι και το πιο κακό νέο για τον χώρο κι όσους ανήκουμε (ή νομίζουμε ότι ανήκουμε, ή τελοσπάντων δηλώνουμε ότι ανήκουμε) εκεί.

Δεν έχουμε χρόνο για χάσιμο με λίγα λόγια. Οφείλουμε όμως να βρούμε χρόνο για τρία βασικά πράγματα. Με την συγκεκριμένη σειρά κιόλας.

Πρώτον για αυτοκριτική με συμπεράσματα. Όχι γενικώς αυτοκριτική και κριτική, αυτό πάντα ξέραμε να το κάνουμε και το κάναμε καλά. Επιβάλλεται να καταλήγει κάπου. Κάναμε πολλά και διαφορετικά μεταξύ τους λάθη, είτε λόγω απειρίας, είτε λόγω έλλειψης σχεδίου, είτε λόγω έλλειψης συντονισμού, είτε και προσωπικά λάθη. Σαφές αυτό. Τι μάθαμε εφόσον πάθαμε; Τι συμπεράσματα βγάζουμε από όλα αυτά; Τι καταλάβαμε από όσα ζήσαμε; Να τα καταγράψουμε για να τα έχουμε να πορευόμαστε από εδώ και πέρα.

Δεύτερον για ουσιαστική και δημιουργική συζήτηση. Όχι άλλη συζήτηση για την συζήτηση. Ούτε και ατέρμονους διαλόγους χωρίς αποτέλεσμα. Ούτε βέβαια και παράλληλους μονολόγους. Να λειτουργήσουν όλα τα «όργανα» διαλόγου, να αξιοποιήσουν τα συμπεράσματα της αυτοκριτικής και να καταλήξουν όλα αυτά να μετατραπούν σε προτάσεις. Υλοποιήσιμες. Άμεσα. Και πρώτα από όλα να χαράξουν το σχέδιο, το αφήγημα, τη στρατηγική κατεύθυνση από εδώ και μπρος στα τωρινά δεδομένα. Προφανώς και το πρόγραμμα που προτάθηκε ως σχέδιο και ψηφίστηκε στις 25/1 έχει ηττηθεί. Οφείλουμε να καταθέσουμε το σχέδιο από δω και πέρα. Συγκεκριμένο, απλό στο να επικοινωνήθει (γιατί για να έχεις στήριξη πρέπει πρώτα να εξηγήσεις) και ρεαλιστικό. Ότι και να προτείνει τελικά ο ΣΥΡΙΖΑ και η Αριστερά οφείλει να έχει τα τρία αυτά χαρακτηριστικά. Αλλά δεδομένα χρειάζεται νέο πολιτικό σχέδιο.

Τρίτον πρέπει να βρούμε χρόνο από δω και πέρα να στηρίζουμε τις αποφάσεις, να τις ελέγχουμε και να τις κρίνουμε. Να μην αφήσουμε περιθώρια για «περίπου» λύσεις, αναβολές και ημίμετρα. Ότι αποφασιστεί ως κατεύθυνση θα πρέπει να υλοποιηθεί συντεταγμένα, με καλώς εννοούμενη πειθαρχία, με ομαδικότητα και αφοσίωση. Αλλιώς, ειδικά σε μια τόσο ρευστή κατάσταση προφανώς και θα αποτύχει.

Επί του προκειμένου, με βάση τα δεδομένα που σήμερα έχουμε ο καθένας θα πρέπει να τοποθετηθεί. Να πει τι προτείνει και τι λύσεις προκρίνει. Και κατόπιν εφόσον αποφασίσει το σύνολο να προχωρήσει με μία από αυτές, καθένας θα πρέπει να ξεκαθαρίσει αν μένει να παλέψει ή αν αποχωρεί. Και οι δύο επιλογές είναι σεβαστές. Το ενδιάμεσο δεν μπορώ να καταλάβω πώς μπορεί να υπάρχει. Σε δύο βάρκες δεν μπορεί για καιρό να πατάει κανείς. Αποδεδειγμένο αυτό στη ζωή. Και στην Αριστερά.

Δεν θεωρώ ότι έχει νόημα να αναλύσουμε ξανά τα δεδομένα. Τα έχει παρουσιάσει αυτές τις μέρες ο Τσίπρας με μεγάλη σαφήνεια.

  1. Ευρώ= μνημόνιο, λιτότητα (τουλάχιστον αυτή τη στιγμή κι ας άνοιξε μια χαραμάδα με την προσπάθεια της Ελληνικής Κυβέρνησης και κυρίως με την εκδικητικότητα και την ιδεοληψία της άλλης πλευράς που ενόχλησε όλο τον δημοκρατικό κόσμο)
  2. Ασύντακτη χρεωκοπία και εθνικό νόμισμα
  3. Συμφωνημένο με τους εταίρους μας προσωρινό (;) Grexit

Αυτές είναι οι επιλογές μας σήμερα. Όλες επιλογές ήττας και όλες επιλογές κακές για το λαό. Ο Τσίπρας επέλεξε. Αν τη βραδιά της Συνόδου είχε λυγίσει και είχε φύγει, προσωπικά δεν θα τον κατηγορούσα. Ούτε και τώρα όμως τον κατηγορώ. Κομματικά και προσωπικά κάνει τη δύσκολη επιλογή. Τσαλακώνεται. Δε θα μπω σε ανάλυση των επιπτώσεων κάθε μίας επιλογής. Τα έχουμε συζητήσει όλοι μας τόσο πολύ και τόσο έντονα, ειδικά τις τελευταίες μέρες ,που θεωρώ ότι όλοι τις γνωρίζουμε.

Δε θα μπω ούτε στη συζήτηση για το τι είναι πιο αριστερό. Προσωπική μου άποψη είναι ότι αριστερό είναι να μένεις σταθερός στις θέσεις και τις αξίες σου. Και η κορυφαία αξία σου είναι η προστασία των αδυνάτων και της εργατικής τάξης. Του φτωχού και του μεσαίου. Και της δημοκρατίας και της ισότητας. Η ιδεολογική καθαρότητα είναι το ιδανικό. Το ερώτημα είναι αν είναι και το αποτελεσματικό.

Επειδή η υπέρ-ανάλυση δεν έχει ουσία ας πάμε στο διαταύτα. Να απαντήσουμε στις θεμελιώδεις ερωτήσεις που έχουν διαμορφωθεί.

Είμαστε καλά; όχι δεν είμαστε

Είμαστε συντεταγμένοι και οργανωμένοι για την επόμενη μέρα; όχι, εδώ και καιρό δεν είμαστε

Ηττηθήκαμε σε μια μάχη μηνών; Ναι ηττηθήκαμε.

Κάναμε λάθη; Ναι, πολλά.

Τα κάναμε όλα λάθος; Όχι, δεν τα κάναμε όλα λάθος, υπάρχουν συγκεκριμένα, σημαντικά θετικά σημεία.

Είμαστε έτοιμοι για την επόμενη μέρα; Όχι δεν είμαστε. Μας λείπει η ανασύνταξη, το νέο πολιτικό σχέδιο και το ξεκαθάρισμα ποιοι και πώς συνεχίζουν (εννοείται ότι κανείς δεν περισσεύει.

Και τελευταία ερώτηση, θα τα παρατήσουμε ή θα κυβερνήσουμε; Αυτή η απάντηση μας λείπει σύντροφοι σήμερα. Ο Τσίπρας έχει απαντήσει. Είναι ώρα να απαντήσουμε κι εμείς όμως. Δεν είναι μόνος του ούτε στις αποφάσεις (αυτό πρέπει ο ίδιος να το σκεφτεί καλά) ούτε και στην προσπάθεια (αυτό πρέπει να το σκεφτεί ο καθένας μας ξεχωριστά).

moving_sand

Τι θα κάνουμε λοιπόν;

H κατάσταση είναι απλή. Η κοινωνία, η χώρα και κυρίως ο λαός είναι σαν κάποιον που βρίσκεται μέσα σε μια κινούμενη άμμο βουτηγμένος ως το λαιμό. Που βυθιζόταν εδώ και δεκαετίες αλλά από το 2010 και μετά που αποφάσισε να βγει, έκανε τόσες σπασμωδικές κινήσεις που άρχισε να βυθίζεται με πολύ μεγαλύτερη ταχύτητα.

Η Αριστερά και ο ΣΥΡΙΖΑ τι θα κάνουν; Έχουν δύο επιλογές. Η μία είναι να μείνουν να κοιτούν, να δίνουν κουράγιο, να δίνουν οδηγίες και να προτείνουν τι μπορεί να κάνει (ο τύπος μέσα στην κινούμενη άμμο) για να μπορέσει να μη βυθιστεί και να σωθεί. Μπορεί όντως να του δώσουν πολύ σωστές συμβουλές και να τα καταφέρει. Πόσο πιθανό είναι αυτό όμως;

Η δεύτερη επιλογή είναι να βάλει ένα χεράκι και να προσπαθήσει να συμμετέχει στη διάσωσή του (η οποία πάντως ξαναλέω, δεν έχει πάει και πολύ καλά ως τώρα). Είναι μια τίμια και με αυταπάρνηση επιλογή γιατί μπορεί να σε πάρει κι εσένα μαζί του. Αλλά σε μένα μοιάζει να είναι η επιλογή που μου ταιριάζει. Κι αυτή θα επέλεγα. Με ένα μεγάλο αστερίσκο όμως. Να βρω ένα σχέδιο σοβαρό, αποτελεσματικό και ρεαλιστικό για να το κάνω. Μην μπω κι εγώ σαν τους προηγούμενους κι απλά χτυπιέμαι σπασμωδικά.

Με απλά λόγια, αν αποφασίσουμε να κυβερνήσουμε, με τα δεδομένα που μας δίνονται σήμερα, είναι σαν να κάνουμε τη βρώμικη δουλειά. Δε διαφωνώ στο να την κάνουμε. Διαφωνώ στο να την κάνουμε με σύστημα «γιούρια» και ασύνταχτα όπως πήγαμε λίγο- πολύ το τελευταίο 3μηνο- 4μηνο, από τον Μάρτιο και μετά. Όχι σύντροφοι αν είναι να κυβερνήσουμε τότε να βάλουμε κάτω τα δεδομένα, να οργανώσουμε τα παράπλευρα των «ευρωπαϊκών υποχρεώσεών μας» αναγκαία- μεταρρυθμίσεις με την πραγματική τους έννοια, ρήξεις με την πραγματική τους έννοια στο εσωτερικό, εναλλακτικές αριστερές πολιτικές με την πραγματική τους έννοια όπου μπορούμε και πολλά ακόμα- και μετά να πάμε να κάνουμε τη βρώμικη αυτή δουλειά. Αλλιώς θα κάνουμε μόνο κάτι βρώμικο. Δουλειά δε θα κάνουμε σίγουρα.

Και να συμπληρώσω ότι μέσα στα παράπλευρα αναγκαία είναι και να ετοιμάσουμε plan b και plan c. Πρώτον γιατί οι «άλλοι» το έχουν ήδη έτοιμο. Και δεύτερον γιατί έτσι κάνει κάθε σοβαρή χώρα. Όχι για να τα έχει σαν στόχο. Αλλά για να έχει έξοδο κινδύνου.

Τι κάνουμε λοιπόν; Θα κοιτάξουμε να απεγκλωβιστούμε ή θα μείνουμε να κλαίμε την μοίρα μας και να τσακωνόμαστε μεταξύ μας;

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s