5+2 πολεμικές συμβουλές που ταιριάζουν απόλυτα με την κατάστασή μας

Οι παρακάτω φράσεις είναι του Κινέζου θεωρητικού της στρατηγικής Σουν Τζου που έζησε τον 5ο αιώνα μ.Χ και είναι αυτές τις μέρες πολύ της μόδας στα social media. Κατά τη γνώμη μου πολλές κολλάνε απόλυτα σε όλο αυτό το παιχνίδι που βλέπουμε να παίζεται στη διεθνή και εγχώρια πολιτική και οικονομική σκακιέρα! Και επιδέχονται προφανώς πολλών και διαφορετικών ερμηνειών.

  1. “Στρατηγική με τακτικούς ελιγμούς είναι ο πιο σίγουρος δρόμος για τη νίκη. Τακτικοί ελιγμοί χωρίς στρατηγική, είναι ο θόρυβος πριν την ήττα”. – Αυτός είναι ο δικό μου φόβος και αυτό που προσπαθώ να καταλάβω. Κινούμαστε με ή άνευ στρατηγικής. Και για να προλάβω σχόλια θεωρώ τον Τσίπρα καλό τακτικά και στρατηγικά παίκτη. Έχει άλλα κουσούρια αλλά σε αυτό είναι καλός.
  2. “Μην καταλαμβάνεις μια θέση που είναι απομονωμένη και αποκομμένη από πόρους”. – Νομίζω ότι σήμερα αυτή τη συμβουλή πρέπει να ακολουθήσουμε με πολύ ρεαλισμό και με γνώμονα την κοινωνία που υποφέρει. Οι σημερινές συνθήκες είναι τόσο ασφυκτικές που δεν μπορούν να αποτελούν σημείο εκκίνησης για ριζικές αλλαγές (νομίσματος κλπ)
  3. “Θα νικήσει αυτός που ξέρει πότε να πολεμήσει και πότε να μην πολεμήσει”.- Εδώ είναι το στοίχημα. Άντε και περνά η συμφωνία χωρίς πόλεμο. Μετά η Κυβέρνηση οφείλει, στα εσωτερικά μας, να επιτεθεί και να πολεμήσει πάρα πολύ δυναμικά.
  4. “Οι αρχές της στρατηγικής είναι να ξέρεις το πεδίο μάχης, να ξέρεις τις δυνάμεις του αντιπάλου σου και να κάνεις κάτι που ο αντίπαλος σου δεν περιμένει”. – Στο πρώτο σκέλος νομίζω δεν πήγαμε πολύ καλά ως προς τους αντιπάλους από το εξωτερικό. Στο δεύτερο σκέλος με το δημοψήφισμα αιφνιδιάστηκαν εντός κι εκτός. Οι εντός παγιδεύτηκαν κιόλας.
  5. “Όλος ο πόλεμος βασίζεται στην παραπλάνηση. Να φαίνεσαι αδύναμος όταν είσαι δυνατός και δυνατός όταν είσαι αδύναμος”.- Εδώ παίρνουμε κακό βαθμό σαν χώρα. Εμείς μάλλον καταφέραμε να φαινόμαστε αδύναμοι ενώ είμαστε αδύναμοι.                                                                                                                                                      Και δύο πιο γενικά:
  • “Καθώς οι φωνές δεν μπορούν να ακουσθούν στη μάχη, τύμπανα και τρομπέτες χρησιμοποιούνται. Και καθώς οι στρατιώτες δεν μπορούν να δουν καθαρά, σημαίες, φανταχτερές στολές και λάβαρα χρησιμοποιούνται”.
  • “Μην ξεχνάς τον Στρατηγό Σουν Τζου: “Πέντε ελαττώματα επικίνδυνα για ένα στρατηγό: Αν είναι παράτολμος, οι άντρες του θα σκοτωθούν. Αν είναι δειλός, ο στρατός του θα αιχμαλωτισθεί. Αν είναι οξύθυμος, θα αντιδρά από θυμό. Αν είναι υπερόπτης, μπορεί να εξαπατηθεί. Αν είναι δεμένος με τους άντρες του, θα διστάσει την κρίσιμη στιγμή”.

Νέα-Ευρώπη

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s