Το θέμα είναι αν γλυτώσαμε το γκρεμό και ποιος θα σηκώσει τα βάρη

Το ερώτημα δεν είναι αν νικήσαμε ή χάσαμε. Προφανώς και χάσαμε εφόσον δεν βγαίνουμε από το φαύλο κύκλο και δε βλέπουμε φως. Το ερώτημα είναι  ποιοι θα πληρώσουν τώρα τον λογαριασμό. Μερικά σύντομα σχόλια γενικότερα, πριν πιάσουμε να δούμε αναλυτικά τι κακό (πάει να) μας βρήκε.

 • Δεν έχουμε ακόμα συμφωνία. Βασικό.
 • Η συμφωνία που ακούγεται είναι δύσκολη και είναι σαφές σε όλους ότι η ελληνική πλευρά ήταν εκείνη που αναγκάστηκε να καλύψει το μεγαλύτερο μέρος της απόστασης.
 • Οι συγκρίσεις με το περίφημο mail Χαρδούβελη υποτιμούν τη νοημοσύνη όλων μας. Το συγκεκριμένο ήταν η πρόταση της τότε κυβέρνησης (ως βάση συζήτησης ας πούμε) που εστάλη 3 φορές και επεστράφη ως απαράδεκτο. Συγκρίνεται με την αντίστοιχη αρχική πρόταση της τωρινής κυβέρνησης, η οποία επίσης επεστράφη από το Φεβρουάριο καμιά 10αριά φορές ως απαράδεκτη. Οπότε ας κάνουμε κριτική για τα μήλα στα μήλα και τα πορτοκάλια στα πορτοκάλια. Μην υποτιμάμε τους εαυτούς μας. Μέσα στην συμφωνία που ακούγεται έχει τόσα ουσιαστικά θέματα κριτικής…
 • Μην δένουμε όλοι κόμπο ότι το πρόβλημα για να περάσει από τη Βουλή θα έρθει από την Αριστερή Πλατφόρμα ή την Κωνσταντοπούλου. Επίσης ας έχουμε στο μυαλό μας το στυλ και τη νοοτροπία του Τσίπρα που πολύ δύσκολα θα προχωρήσει για πολύ με «συνεργάτες» Ποτάμι, ΠΑΣΟΚ ή ΝΔ. Μπορεί να τον κατηγορήσει κανείς για πολλά, αλλά είναι «παίκτης» και του αρέσει να παίζει μπάλα και να έχει πρωτοβουλία κινήσεων με τα όποια ρίσκα έχει κάτι τέτοιο. Από παλιά αυτό… Ας μην αποκλείουμε κάποια έκπληξη λοιπόν.
 • Ας περιμένουμε να δούμε αν θα υπάρχουν εξελίξεις με το ΔΝΤ.
 • Το «8 δις μέτρα» δε λέει όλη την αλήθεια. Το πως θα μοιραστεί το βάρος τους είναι το κομβικό που περιμένουμε να δούμε σε συνδυασμό με ρύθμιση χρέους, ποσοτική χαλάρωση και ένταξη σε χρηματοδοτικά/αναπτυξιακά πακέτα, για να καταλάβουμε κι αν περνάει από τη Βουλή αλλά κυρίως τι μας περιμένει.
 • Αν υπάρξει συμφωνία και ψηφιστεί, για να μπορέσει να επιβιώσει πάνω από χρόνο η Κυβέρνηση θα πρέπει να περάσει από τη φάση ανάληψης της διακυβέρνησης- διαχείρισης στην φάση ανάληψης της εξουσίας. Να πάρει τα ηνία, να κάνει παράλληλες μεταρρυθμίσεις (που δεν περιλαμβάνονται ή δε σχετίζονται άμεσα με τη συμφωνία αλλά σχετίζονται με την κοινωνία), να ελέγξει κέντρα αποφάσεων και αφού δεν τόλμησε ρήξη με τους έξω, να τολμήσει ρήξη με τους μέσα (ολιγάρχες, κακώς εννοούμενους συνδικαλιστές, νοοτροπίες κλπ). Κοινώς έφτασε η ώρα να κυβερνήσει.
 • Τέλος επικοινωνιακά είναι πολύ σημαντικό πώς θα το παρουσιάσει. Αν εμφανιστεί ως νικητής και επιτυχημένος θα εκνευρίσει τόσο την κοινωνία όσο και την Κοινοβουλευτική του ομάδα. Αν εμφανιστεί και πει όλη την αλήθεια, παρουσιάσει το πλάνο από δω και πέρα και μας εξηγήσει αναλυτικά γιατί απέχει η συμφωνία (ΑΝ έρθει πάντα) από το πρόγραμμα Θεσσαλονίκης, είναι πιθανό να πάρει μια (τελευταία μάλλον) πίστωση χρόνου από το εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ και κυρίως από τους πολίτες.

forologia

Αυτά τα ολίγα ως μερικές πρώτες, σκόρπιες και πρόχειρες σκέψεις. Μέσα στην εβδομάδα θα έχουμε καλύτερη εικόνα. Προς το παρόν ας δούμε λίγο αυτή την περίφημη «βάση συζήτησης».

Έχουμε και λέμε λοιπόν, η βάση στην οποία συζητάνε είναι αυτή:

Τα κακά νέα:

ΦΠΑ: Προβλέπονται τρεις συντελεστές (6% -13% -23%) και έσοδα 680 εκατ. ευρώ φέτος και 1,360 δισ. ευρώ το 2016. Στον χαμηλό συντελεστή του 6% θα υπάγονται φάρμακα και βιβλία, στον μεσαίο συντελεστή 13% η ηλεκτρική ενέργεια, τα βασικά είδη διατροφής, η εστίαση και τα ξενοδοχεία, ενώ τα περισσότερα υπόλοιπα αγαθά θα πάνε στον βασικό, ενιαίο συντελεστή που θα είναι πλέον το 23%.

Ασφαλιστικές εισφορές:

* Ακύρωση της μείωσης κατά 3,9% στις εισφορές εργοδοτών και εργαζομένων (2,9% και 1% αντίστοιχα) με στόχο έσοδα 350 εκατ. ευρώ φέτος και 800 εκατ. το 2016.
*Αύξηση εισφορών υγείας στις συντάξεις. Η εισφορά αυξάνει από το 4% στο 5% και στοχεύει σε έσοδα 135 εκατ. φέτος και 270 εκατ. του χρόνου.
* Καθιέρωση εισφοράς 5% στις επικουρικές συντάξεις. Στόχος εσόδων 240 εκατ. ευρώ το 2016.
*Αύξηση της εισφοράς για επικουρικά Ταμεία από 3% στο 3,5% για 120 εκατ. ευρώ φέτος και 250 εκατ. το 2016
*Πρόωρες συντάξεις: Σταδιακή κατάργηση των πρόωρων συντάξεων, η οποία θα αποδώσει 60 εκατ. ευρώ φέτος και 300 εκατ. ευρώ το 2016.

ΕΝΦΙΑ:

Διατήρηση του ΕΝΦΙΑ με τις ίδιες αντικειμενικές αξίες: μέτρο που πλήττει μικρούς και μεσαίους αλλά και την κατασκευαστική και μεσιτική αγορά.

 xaratsi

Τα “καλά” (με αστερίσκο σε κάποιες περιπτώσεις) νέα:

Φορολόγηση φυσικών προσώπων και επιχειρήσεων:
Στην έκτακτη εισφορά φυσικών προσώπων η πρόταση της κυβέρνησης είναι:

 • 000 – 20.000 ευρώ        0,7% [από 1%]
 • 001 – 30.000 ευρώ        1,4% [από 2%]
 • 001 – 50.000 ευρώ        2,0% [από 2%]
 • 001 – 100.000 ευρώ        4,0% [από 3%]
 • 001 – 500.000 ευρώ        6,0% [από 4%]
 • Πάνω από 500.000 ευρώ        8,0% [νέα κλίμακα]

Ο στόχος από την έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης είναι έσοδα 220 ευρώ εφέτος και 250 εκατ. ευρώ το 2016.

Επίσης στα θετικά με την προϋπόθεση να εφαρμοστούν και μάλιστα άμεσα και αποτελεσματικά:

 • Εκτακτη εισφορά 12% στις επιχειρήσεις με κέρδη πάνω από 500.000 ευρώ. Έσοδα 945 εκατ. φέτος και 405 το 2016.
 • Αύξηση συντελεστή φορολογίας εισοδήματος για τις επιχειρήσεις με κέρδη άνω των 100.000 ευρώ από το 26% στο 29% με έσοδα 410 εκατ. ευρώ το 2016.
 • Αύξηση φόρου πολυτελούς διαβίωσης για Ι.Χ. άνω των 2.500 κυβικών και ιδιοκτήτες σκαφών αναψυχής και πισινών με στόχο 47 + 47 εκατ. ευρώ.
 • Αύξηση φόρου πολυτελείας [αυτοκίνητα άνω των 2500 κ.εκ., πισίνες, αεροπλάνα, ιδιωτικά σκάφη άνω των 10 μέτρων].
 • Επιβολή φόρου τηλεοπτικών διαφημίσεων – παράλληλη διεξαγωγή διαγωνισμών για τις τηλεοπτικές άδειες για έσοδα 100+100 εκατ. ευρώ στη διετία
 • Διαγωνισμός για άδειες κινητής τηλεφωνίας 4G και 5G με στόχο 350 εκατ. ευρώ το 2016.
 • Φορολογία στα ηλεκτρονικά παίγνια (VLTs). Στόχος έσοδα 25 εκατ. φέτος συν 225 εκατ. το 2016.
 • Πάταξη λαθρεμπορίου στα καύσιμα. Στόχος είναι η είσπραξη εσόδων ύψους 75 εκατ. ευρώ φέτος και 300 εκατ. ευρώ το 2016.
 • Έλεγχοι σε τραπεζικούς λογαριασμούς. Προβλέπονται έσοδα ύψους 700 εκατ. ευρώ έως το 2016.
 • Πάταξη φοροδιαφυγής στο ΦΠΑ. Προβλέπονται έσοδα 50 εκατ. ευρώ το 2015 και 700 εκατ. ευρώ το 2016.
 • Περιορισμός των τριγωνικών συναλλαγών. Υπολογίζονται έσοδα ύψους 24 εκατ. ευρώ το 2015.
 • Προμήθειες και τηλεοπτικές άδειες. Προβλέπονται έσοδα 340 εκατ. ευρώ για το 2015.
 • Ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών. Υπολογίζονται έσοδα ύψους 1 δισ. ευρώ για τη διετία 2015 – 2016.
 • Εφαρμογή κανόνων της Ε.Ε. για το περιβάλλον και την γεωργία. Προβλέπονται έσοδα ύψους 276 εκατ. ευρώ το 2015.

Αμυντικές δαπάνες: Μείωση κατά 200 εκατ. ευρώ το 2016.

Το πρωτογενές πλεόνασμα: Στην πρόταση της κυβέρνησης προβλέπονται χαμηλά πρωτογενή πλεονάσματα 1% και 2% για το 2015 και το 2016 αντίστοιχα, έναντι 3% και 4,5% που είχε υπογράψει η κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου. Σύμφωνα με πηγές του Μαξίμου, με την αναθεώρηση αυτή «μόνο για το 2016 η οικονομία θα απαλλαγεί από μέτρα ύψους 8,2 δισ. ευρώ, ενώ σε  βάθος πενταετίας ο συνολικός δημοσιονομικός χώρος που εξασφαλίζεται φτάνει τα 15,4 δισ. ευρώ, πάνω, δηλαδή, από το 8,5% του σημερινού ΑΕΠ».

Τα θολά νέα (πολύ «φλου» η περιγραφή τους):

Ιδιωτικοποιήσεις

Στις ιδιωτικοποιήσεις η συμφωνία προβλέπει:

 • Ελάχιστο ποσό επένδυσης για κάθε ιδιωτικοποίηση.
 • Προστασία των εργασιακών δικαιωμάτων.
 • Δέσμευση από τη πλευρά των επενδυτών για την προώθηση της τοπικής οικονομίας.
 • Υποχρεωτική συμμετοχή του δημοσίου στο κεφάλαιο.
 • Προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και της πολιτιστικής κληρονομιάς.
 • Δεν γίνεται δεκτή η ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ, καθώς και λειτουργία της «μικρής ΔΕΗ», ενώ εξαιρείται η μεταφορά (πώληση)των μετοχών του ΟΤΕ από τη λίστα των προαπαιτούμενων των θεσμών.

Και τα προαπαιτούμενα που χωρίς αυτά δεν περνάει από τη Βουλή. Και κυρίως χωρίς αυτά, δεν έχει κανένα νόημα να περάσει:

Η πρόταση για το χρέος

Το ελληνικό σχέδιο περιλαμβάνει και συγκεκριμένη πρόταση ελάφρυνσης του χρέους. Αναλυτικά, προβλέπει την εξαγορά των ομολόγων Τρισέ [SMP Bonds] ύψους 27 δισ. ευρώ από τον ESM, ώστε με αυτό τον τρόπο να λήγουν μετά το 2022, να έχουν χαμηλότερα επιτόκια, ενώ να δίνεται η δυνατότητα στην Ελλάδα να συμμετέχει στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ.
Το σχέδιο συμφωνίας περιλαμβάνει ακόμα την χρηματοδότηση της ανάπτυξης, ιδίως στις υποδομές και τις νέες τεχνολογίες, μέσω ενός επενδυτικού πακέτου από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s