Πρώτη φορά σε διαδήλωση

Έβλεπα φωτογραφίες από τη διαδήλωση “Μένουμε Ευρώπη”. Είχα και γνωστούς από το εργασιακό και φιλικό μου περιβάλλον που αποφάσισαν να πάνε.

Τους έβλεπα και τους άκουγα να προετοιμάζονται, να συζητάνε αν θα ειναι ανοιχτό το μετρό- που ήταν, αν θα τους επιτεθούν (οι “αντιεξουσιαστές” όπου από ότι κατάλαβα στον όρο αυτό περιλαμβάνονται αντιεξουσιαστές, αναρχικοί, ΠΑΜΕ, ΣΥΡΙΖΑίοι, ΑΝΤΑΡΣΥΑ, μπαχαλάκηδες και άλλες ετερόκλητες φυλές)- που δεν τους επιτέθηκαν, αν θα φάνε χημικά-που δεν έφαγαν, τι να βάλουν (με την καλή έννοια το λέω), να λένε “όποιος μείνει στον καναπέ του θα είναι υπέυθυνος για τα κακά που θα έρθουν” κι άλλα πολλά… Είχε ενδιαφέρον.

Είδα τις selfies και τις φωτογραφίες με “τον κόσμο στο Σύνταγμα” στα social media κι άκουσα το άγχος τους να πείσουν οτι ήταν μαζική η συμμετοχή. Ομολογώ μου φαινόταν παράξενο αυτό το σκηνικό αλλά δε με ενοχλούσε. Είχε την πλάκα του, αλλά θεωρώ ότι εχει σα φαινόμενο ενδιαφέρον. Να δούμε και πόσο θα κρατήσει…

Προσπαθούσα να σκεφτώ τι μου θύμιζε το όλο σκηνικό. Μάλλον έμοιαζε με τις κοπέλες της παρέας που αποφασίζουν ξαφνικά να έρθουν γήπεδο. Σε ρωτάνε τι βάζουν εκεί, αν θα γίνουν επεισόδια και “πόση ώρα κρατάει δηλαδή”. Έρχονται μαζί και σε ρωτάνε “ποιοί είμαστε εμείς, οι ασπρόμαυροι;”. Και τώρα δηλαδή “αυτός που χτύπησε θα ξαναπαίξει; Δεν πονάει;”. Κάποια στιγμή παίζει και το “έχει πολύ ακόμα;” αλλά οκ, ειναι αναμενόμενο. Τελικά οι πιο πολλές δεν ξανάρχονται. Αλλά διηγούνται συχνά την ιστορία που “μια φορά είχα πάει στο γήπεδο, Νίκο ποιοί παίζανε θυμάσαι;”. Ενίοτε μία-δύο το βρίσκουν ενδιαφέρον και σιγά-σιγά αρχίζουν να βλέπουν κανένα ματς, έστω και στην τηλεόραση. Είναι το κέρδος για την όλη προσπάθεια.

Το κέρδος θα είναι στην αντίστοιχη περίπτωση αν δημιουργηθεί η αντίληψη- σε έστω λίγο από τον κόσμο που το λοιδορούσε ως την Τετάρτη- ότι ο δρόμος ειναι πεδίο διεκδίκησης και αγώνα. Κι ότι το “έλα μωρέ, πάτε μια βόλτα κι έγινε κάτι” δεν ισχύει. Μακάρι αν και δεν το πολυπιστεύω ομολογώ.

IMG_0644.JPG

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s