Τουρισμός, αυτός ο άγνωστος!

Τελευταία, σε διακοπές, Σαββατοκύριακα ή τριήμερα όπως αυτό επιδιώκω να μην παρακολουθώ ειδήσεις και να μη διαβάζω εφημερίδες και sites. Κάνω την αποτοξίνωσή μου ας πούμε. Οπότε παίρνω χαμπάρι περίπου τι είναι στην επικαιρότητα από τα social media.

Αυτό το τριήμερο “trending topic” ήταν η φράση “δε θα γίνουμε τα γκαρσόνια της Ευρώπης”, την οποία εκστομισε Αριστερός Υπουργός από ότι κατάλαβα και έκραζε όλο το δεξιό-φιλελέ και ΠΑΣΟΚο- φιλελέ timeline ως αναχρονιστική και ως απόδειξη μη ενδιαφέροντος για την τουριστική ανάπτυξη.

Εγώ αυτό που κατάλαβα είναι αφενός οτι βαριόμαστε να εμβαθύνουμε στις συζητήσεις μας (πράγμα, γνωστό από καιρό) κι αφετέρου το πόσο επιφανειακά και πρόχειρα μιλάμε για τον τουρισμό.

Αυτοί λοιπόν που αντέδρασαν στη συντριπτική τους πλειοψηφία ΔΕΝ έχουν περάσει από τη περίφημη σχολή “δουλεύω σαιζόν σε ξενοδοχείο,ταβέρνα κλπ”. Δε γνωρίζουν για τι ακριβώς μιλάμε καν. Οι περισσότεροι δε, γνωρίζουν αλλά κάνουν ότι δε γνωρίζουν ειδικά τα τελευταία χρονια τι εργασιακές συνθήκες επικρατούν, τι μεροκάματα και τι εκμετάλλευση. Επομένως αν όραμα μιας χώρας ειναι να φτιάξει μια τουριστική βιομηχανία με βάση της την εργασιακή εκμετάλευση, συγνώμη αλλά εγώ δε ψήνομαι.

Επίσης καταλαβαίνει κανείς ότι μετά απο 40 χρόνια όπου ο ατομισμός και η κονόμα, όπως-όπως ήταν το κεντρικό ιδεολογικό αφήγημα της κομματικής-πολιτικής-επιχειρηματικής ομάδας που μας κυβερνούσε, ο τουρισμός έχει καταγραφεί ως μια κρατικοδίαιτη, κουτοπόνηρη, φοροδιαφεύγουσα βιομηχανία με βάση το σετ ήλιος-θάλασσα- μουσακάς και λίγο από αρχαία.

Ας τελειώνει το αστείο αυτο και μαζί του τα κλισέ τύπου “ο τουρισμός είναι η βαριά μας βιομηχανία” και τα “θα έπρεπε η Ελλάδα να είναι ένα ατελείωτο θέρετρο” που είναι πια εκνευριστικά, ειδικά από συγκεκριμένα χείλη.

Τουρισμός δεν ειναι το all inclusive, δεν είναι το Greek kamaki, δεν είναι το Φαληράκι, δεν ειναι τα ξενοδοχεία με καταπατημένες παραλίες και οι μεγαλοξενοδόχοι με τις φοροαπαλλαγές. Τουρισμός ειναι κάθε σημείο της χώρας.

Επένδυση στον τουρισμό σημαινει φτιάχνω τη χώρα πρώτα από όλα για τους κατοίκους της. Φτιάχνω μια όμορφη και καθαρή Αθήνα, αναδεικνύω τα πολιτιστικά της στοιχεία (οχι τα αρχαία μονο αλλά και τα “νέα”)! Στηρίζω μικρές και μεσαίες “νοικοκυρεμένες” τουριστικές επιχειρήσεις που σήμερα στενάζουν. Φροντίζω το ανθρώπινο δυναμικό μου να είναι καλά “εκπαιδευμένο” και ευχαριστημένο, εξαφανίζοντας τα φαινόμενα εκμετάλλευσης.

Σημαίνει επίσης σχέδιο για 12μηνο τουρισμό κι όχι 5μηνο. Στο τελος τελος η Ελλάδα εχει πολιτισμό όλο το χρόνο, έχει εκτός από θάλασσα και βουνά. Σημαίνει μελετώ το θεματικό τουρισμό και δουλεύω πάνω σε αυτό (μυθολογία, κρασί, τυρί, ήθη κι έθιμα κλπ).

Παράλληλα, φτιάχνοντας τη χώρα και τις υπηρεσίες της προς τους πολίτες δημιουργώ ευκαιρίες και για εξάπλωση της τουριστικής δραστηριότητας. Πχ ιατρικός τουρισμός. Γιατρούς διαθέτουμε σε υπερπληθώρα και υψηλής ποιότητας.

Και τέλος τουρισμός σημαινει και εσωτερικός τουρισμός. Να έχεις ένα λαό που να μπορεί να πάει 10 μέρες διακοπές το καλοκαιρι κι άλλες 5-10 μέσα στη χρονιά. Να βοηθηθούν τα χωριά μας, τα νησιά μας και να κάνει κι ο Έλληνας το διάλειμμα του.

Για να μην τα πολυλογώ τουριστική ανάπτυξη ΔΕΝ σημαίνει να γίνουμε γκαρσόνια (οχι οτι δεν το εχουμε ζήσει κι αυτό) και πολύ περισσότερο γκαρσόνια υπό τις σημερινές εργασιακές συνθήκες. Όραμα για τον τουρισμό σημαίνει φτιάχνω τη χώρα πρώτα για τους μέσα και μετά με σχέδιο αξιοποιώ διεθνώς αυτό που έχω.

Να το πω απλά, δε γίνεται ρε φίλε να πουλάς τουρισμό χωρίς να χουν πάει οι Έλληνες που τον πουλάνε σε ένα μουσείο!

IMG_0549.JPG

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s