Αποψάρες κούφιες, εμπάθεια και παράλληλοι μονόλογοι τελικά η “δημόσια συζήτηση”;

Βλέπω στα social media, διαβάζω άρθρα και ακούω σε συζητήσεις καθημερινές διάφορες αποψάρες με “πληροφορίες από μέσα”, με απόλυτες βεβαιότητες, με μισή ενημέρωση, με μετατροπή της προσωπικής άποψης σε αξίωμα κλπ.

Αποψάρες που αν τις αναλύσεις έχουν λογικά σφάλματα, ιστορικές ανακρίβειες και βασίζονται συχνά σε δεδομένα λάθος επεξεργασμένα. Πολλές φορές μάλιστα οι αποψάρες εμφανίζουν και συμπτώματα αμνησίας.

Στην αρχή στενοχωριόμουνα και προσπαθούσα να παρουσιάσω την- όποια- άλλη άποψη, να αναδείξω τα προβλήματα της όποιας επιχειρηματολογιας, να απαντάω στα σχόλια (γραπτά και προφορικά) όσο επιθετικά,ειρωνικά ή και με κακία και εμπάθεια κι αν ήταν γραμμένα ή εξεφρασμένα. Με εξαιρέσεις ασφαλώς, όπως κάθε κανόνας.

Δοκίμασα και να προσπαθήσω να μιλήσω για άλλα θέματα, για τα παιδιά, για ωραία μουσική, για ωραία μέρη, για τεχνολογία, για ωραία φαγητά, για ποδόσφαιρο (κανονικό) ή και για ωραίες ιστορίες. Κι εκεί διαπίστωσα οτι δεν “ανοίγει διάλογος”, επικρατεί σιωπή. Πλην εξαιρέσεων πάντα. Επιμένουν μονοδιάστατα να “συζητούν” μονοθεματικά αναπαράγοντας ο καθένας την αποψάρα του.

Κατέληξα οτι ειναι άσκοπο και ψυχοφθόρο. Οπότε λέω από δω και πέρα στις αποψάρες να απαντάω με χαμόγελο. Δικαίωμά τους να τις εχουν. Και δικαίωμά μου να με κούρασαν. Ούτως ή άλλως παράλληλους μονολόγους επιθυμούν οι πιο πολλοί. Και να λέω τη γνώμη μου όταν κρίνω, χωρίς να αγχώνομαι να την επεξηγήσω αφού ειναι άσκοπο εφόσον οι πιο πολλοί εχουν προαποφασίσει την αλήθεια τους.

Συμπληρώνω πάντως ότι όπου πετύχετε καλό συζητητή (άρα εξ ορισμού και καλό ακροατή) να φροντίσετε να το εκμεταλλευτείτε. Είναι σπάνιο φαινόμενο.

Με απογοητεύει πάντως η γενική απροθυμία μας να ακούσουμε τον άλλο. Και δεν εννοώ επιφανειακά, αλλά να σκεφτούμε και να ψάξουμε τα όποια επιχειρήματά του πριν τα απορρίψουμε. Βέβαια όσο είμαστε βέβαιοι για την αποψάρα μας, ουσιαστικά έχουμε προαποφασίσει να απορρίψουμε ότι και να μας λένε. Και είναι διπλά απογοητευτικό να το βλέπεις από τη λεγόμενη “νέα γενιά”. Αλλά “νέα γενιά” με παλιά μυαλά και κακές συνήθειες του παρελθόντος δεν ειναι παρά “μια,ακόμα,γενιά”! Δυστυχώς. Αν και πάντα αισιοδοξώ γιατί πιστεύω πολύ στο “ΔΕΝ είναι όλοι ίδιοι”!

IMG_0511.JPG

IMG_0500.JPG

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s