Πότε θα κάμει Κυριακή…

Ο Λευτέρης Κουγιουμουτζής που υπογράφει το κείμενο στο sdna.gr είναι ουσιαστικά συνομήλικος και συμπατριώτης. Στο κείμενό του σα να είδα τα παιδικά μου χρόνια. Και στον επίλογο τις σημερινές μου σκέψεις ακριβώς.

Κάθε που ερχόταν η Μεγαλοβδομάδα, όταν ήμουνα μικρότερος βαριόμουνα απίστευτα. Ναι, ήταν ευχάριστο που κλείνανε τα σχολεία.

Δε λέω, καλές οι βόλτες με τα ποδήλατα, ο ελεύθερος χρόνος, οι έρωτες και οι παρέες μέσα στα πρώτα χαμόγελα της Άνοιξης. Πεντανόστιμα τα πασχαλινά εδέσματα και το αρνάκι που θυσιαζόταν κάθε χρόνο για να γιορτάσω εγώ την Ανάσταση. Διασκεδαστικό το τσούγκρισμα των αβγών, μυσταγωγικό το κουβάλημα του Αγίου Φωτός στο σπίτι. Πώρωση το να μαζεύω ξύλα και ξερούς θάμνους με τους φίλους μου για να κάψουμε μεγαλύτερο Ιούδα από τις άλλες γειτονιές. Τι να το κάνεις, όμως; Τη Μεγάλη Εβδομάδα, αδερφέ μου, δεν είχε ποδόσφαιρο!

Τίποτα δε μπορούσε ν’ αντισταθμίσει αυτή τη συμφορά. Όχι απλά δεν είχε πρωτάθλημα, αλλά σταματούσε και λίγο πριν την κορύφωσή του! Εκείνα τα χρόνια, στο γύρισμα της δεκαετίας του ’80 προς ’90, δεν υπήρχαν μπαράζ και το πρωτάθλημα τράβαγε μέχρι τέλη Μαΐου. Συνήθως, μάλιστα, δεν είχε ξεκαθαρίσει ακόμα ο πρωταθλητής. Αλλά ακόμα κι αν κάποια ομάδα ήταν το μεγάλο φαβορί για τον τίτλο, όλο και κάποιο ευρωπαϊκό εισιτήριο ή μια θέση υποβιβασμού θα παιζόταν. Ποιος μπορούσε να περιμένει; Για ποιο λόγο αυτή η αδιανόητη διακοπή;

0

Τις Κυριακές τα μεσημέρια τις πέρναγα συνήθως ακούγοντας Κώστα Μότση, Λευτέρη Σαρελλάκο και ΕΡΑ 4. Κι αν πηγαίναμε καμιά οικογενειακή εκδρομή σε τίποτα όρη και λαγκάδια, κόλλαγα τ’ αυτί μου στο ραδιόφωνο προσπαθώντας να τους εντοπίσω κάπου στα Μεσαία. Καναδυό παιχνίδια μετέδιδε τότε η τηλεόραση, τα υπόλοιπα όλα διεξάγονταν την ίδια ώρα. Ακόμα θυμάμαι τους εκφωνητές: Στο ΟΑΚΑ ο Χρήστος Κοντός, στη Θεσσαλονίκη ο Βασίλης Αναστασιάδης, στη Νέα Φιλαδέλφεια ο Μιλτιάδης Παναγιωτόπουλος, στο Ηράκλειο ο Δημήτρης Καρυωτάκης, στην Πάτρα ο Βασίλης Γεωργίου. Τώρα θα την περνάγαμε με το Χριστός Ανέστη;

Κι όταν μεγάλωσα λιγάκι, κάθε Κυριακή στο γήπεδο. Πνιγόμουν στα οικογενειακά αναστάσιμα τραπέζια μέσα στα καλά μου ρούχαž ήθελα να τα πετάξω και να πάω με τους φίλους μου στο πέταλο, να τραγουδήσουμε κανένα σύνθημα και να πικάρουμε τους αντιπάλους. Στο πέταλο να δεις μυσταγωγία και θρησκευτικότητα, χορωδιακά άσματα και ύμνους. Κι αν είχαμε και φιλοξενούμενους στην απέναντι κερκίδα, τύφλα να ‘χε η κόντρα δεξιού κι αριστερού ψάλτη.

Ναι, τότε υπήρχαν και φιλοξενούμενοι οπαδοί χωρίς απαραίτητα να καταλήξει κάποιος μαχαιρωμένος στο νοσοκομείο. Δεν ήταν αθώα τα πράγματα, και βία υπήρχε και επεισόδια γίνονταν. Και τότε μεγαλοπαράγοντες λυμαίνονταν τις ομάδες και το ποδόσφαιρο, και τότε οι παρεμβάσεις στην ΕΠΟ και οι καθοδηγούμενοι διαιτητές ήταν στην ημερήσια διάταξη. Δεν εξωραΐζω την εποχή μέσα από το φίλτρο της παιδικής αθωότητας. Από την άλλη, όμως, ήταν άγνωστα τα ραντεβού θανάτου. Το γήπεδο είχε, ακόμα, παιδιά και ήταν γεμάτο κόσμο. Και απέναντι στον κόσμο αυτόν υπήρχε περισσότερος σεβασμός, κρατούνταν έστω κάποια προσχήματα.

Άλλωστε, ο πρωταθλητής δεν ήταν γνωστός από το ξεκίνημα της χρονιάς. Μπόρεσαν και μεγαλούργησαν κι άλλες ομάδες όπως η Λάρισα, ο ΟΦΗ, ο Ηρακλής, ο Πανιώνιος, ο Άρης. Δεν ήταν όλοι μαριονέτες του ενός και παντοκράτορα. Στο επίκεντρο ήταν ακόμα το ίδιο το ποδόσφαιρο. Άλλωστε στην Ελλάδα βλέπαμε ωραίο ποδόσφαιρο -κι αυτό το γράφω με πάσα βεβαιότητα συγκρίνοντας με το σήμερα. Κι ο αθλητικός τύπος, ακόμα κι ο χρωματισμένος, είχε επίπεδο και κρίση. Δεν ήταν εκτροφείο ανεγκέφαλων στρατών.

Τώρα που μεγάλωσα, την περιμένω πώς και πώς τη Μεγαλοβδομάδα. Κι αν την επόμενη Κυριακή δεν έχει πρωτάθλημα, ούτε που θα το προσέξω. Κι όμως, δεν είναι λίγα τα κυριακάτικα απογεύματα που σαν κάτι να μου λείπει, που τρώγομαι με τα ρούχα μου, που τα βήματά μου υποσυνείδητα με οδηγούνε στην εξώπορτα και σε δρόμους παλιούς και γνώριμους, που υπάρχουνε ακόμα. Δυστυχώς δεν οδηγούν, πια, πουθενά…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s