Πως θα μάθουμε να ζούμε στην ομίχλη;

Ζούμε σε ένα υπέρ-πολύπλοκο πολιτικό,οικονομικό,κοινωνικό και γεωπολιτικό περιβάλλον. Παρόλα αυτά εμείς επιμένουμε να το ερμηνεύουμε με υπεραπλουστεύσεις και συνεχίζουμε να βαριόμαστε να εμβαθύνουμε. Αρνούμαστε να διαμορφώσουμε άποψη αφού πρώτα επιδιώξουμε να έχουμε, όσο το δυνατόν, όλη την εικόνα για κάθε θέμα.

Επιπλέον έρχεται να προστεθεί σε όλα αυτά και η υπέρ πληροφόρηση πολύ αμφιβόλου ποιότητας από άπειρες διαφορετικές πηγές που δυσκολεύει ακόμα περισσότερο τη διαδικασία φιλτραρίσματος και άρα διαμόρφωσης άποψης.

Με απλά λόγια δε ξέρεις τι να πιστεύεις και τι να κρατάς στην προσπάθεια σου να διαμορφώσεις άποψη και εικόνα είτε ως εργαζόμενος, είτε ως επαγγελματίας οποιουδήποτε κλάδου, είτε ως ψηφοφόρος αλλά και ως γονιός ή ακόμα κι ως φίλαθλος. Ως ενεργός πολίτης γενικότερα.

Αποτέλεσμα όλων αυτών είναι να επικρατεί μιας απίστευτη θολούρα, μια ομίχλη σε όλα τα επίπεδα. Ζούμε καιρό τώρα σε αυτή την πυκνή ομίχλη, η αλήθεια ειναι. Στην ουσία, δε ξέρουμε ποιος είναι ο διπλανός μας, τι θέλει από μας κι αν πρέπει να τον εμπιστευτούμε, να τον βοηθήσουμε ή να τον πολεμήσουμε.

Αλλά ας είμαστε ρεαλιστές. Η υπερπληροφορηση δε θα σταματήσει. Ζούμε σε ένα κόσμο “δικτυωμένο” πια με πρόσβαση σχεδόν από οπουδήποτε σε σχεδόν οτιδήποτε. Ούτε και φυσικά θα πάψουν να είναι πολύπλοκα όσα ζούμε. Η ομίχλη ήρθε για να μείνει. Το ερώτημα είναι πώς θα μάθουμε να ζούμε και να τη διαχειριζόμαστε σωστά.

Πρακτικά λοιπόν το μόνο που μπορεί να διαφοροποιηθεί σε όλο αυτό το πακέτο είναι ο πολίτης. Πώς θα γίνει κάτι τέτοιο όμως; Πως θα μπορέσει να μάθει, να εκπαιδευτεί, να προετοιμαστεί από παιδί ο καθένας μας ώστε να μπορεί να αντιμετωπίζει αυτή την πυκνή ομίχλη και αυτό το νέο τοπίο; Γι αυτό και η αξία της παιδείας θα είναι πολύτιμη για πάντα.

Το θέμα είναι εμεις προσαρμόζουμε την παιδεία (σχολική, οικογενειακή, κοινωνική) στη νέα πραγματικότητα;

IMG_0445.JPG

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s