Περί διαπραγμάτευσης το ανάγνωσμα.

Διάβασα το παρακάτω πολύ ενδιαφέρον post του φίλου Φώτη Παλαμιώτη. Είναι μια καλή και ψύχραιμη ανάλυση με την οποια συμφωνώ κατά βάση. Ακολουθεί λοιπόν παρακάτω:

Επειδή διαφωνώ με πολλά από όσα ακούω και διαβάζω, η μεγάλη εικόνα κατά την άποψή μου έχει ως εξής:

1. Το διακύβευμα δεν είναι οικονομικό με την στενή έννοια (ακόμη και με 4,5% ελληνικό πλεόνασμα οι δανειστές θα εισέπρατταν ψίχουλα), αλλά πολιτικό. Αφορά σε ένα παράδειγμα που οικοδομείται στην Ευρώπη και διεθνώς, καθώς και στην ηγεμονία της Γερμανίας εντός της ΕΕ.

2. Κάθε διαπραγμάτευση ξεκινάει με αταλάντευτη επιμονή του κάθε παίκτη στο αρχικό πλάνο, άρα με ασυμφωνία. Αν από τόσο νωρίς – χωρίς αντιπαράθεση διαρκείας – προέκυπτε συμφωνία, δεν θα είχαμε διαπραγμάτευση, αλλά προσχώρηση ενός παίκτη στις θέσεις του άλλου.

3. Το αρχικό (άρα και επιθυμητό) πλάνο δεν αποσύρεται, αν δεν δοκιμαστεί μέχρι τέλους. Στη βάση του πλάνου διεξάγεται πόλεμος φθοράς του αντιπάλου για να αδυνατίσει η θέση του. Αυτό ακριβώς κάνει τώρα η Γερμανία. Θα δοκιμάσει την ψυχολογία του ελληνικού λαού (συνεπώς την ίδια τη λαϊκή εντολή προς την διαπραγματεύτρια Κυβέρνηση), θα προσπαθήσει να ασκήσει πιέσεις προς τις τράπεζες, το Χρηματιστήριο, και να ενισχύσει τις αντιφάσεις στο στρατόπεδό μας. Πρόκειται για πόλεμο φθοράς. Ενισχύοντας τη λαϊκή εντολή προς την Κυβέρνηση (π.χ. με τις διαδηλώσεις) υπερασπιζόμαστε εαυτόν από τον πόλεμο φθοράς. Εν προκειμένω ο πόλεμος φθοράς που μας διεξάγεται δεν συνεπάγεται κάποια πραγματικά μεγάλη απειλή. Δεν απειλούμαστε με οικονομική κατάρρευση.

4. Καμία πλευρά δεν πρόκειται να παρουσιάσει από τώρα plan b. Τα αρχικά πλάνα δεν έχουν δοκιμαστεί ακόμη. Όποιος παρουσίαζε τώρα plan b θα απέσυρε την επιθυμητή κατ’ αυτόν λύση από τη διαπραγμάτευση. Για αυτό το λόγο η όλη ρητορεία/πίεση για το “plan b” του ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι απλώς εσφαλμένη. Είναι επικίνδυνη. ΤΩΡΑ ξεκινάει να παίζεται το plan a.

5. Η είσοδος ενός παίκτη αρνησικυρίας με εντελώς διαφορετική βούληση σε ένα φόρουμ, μοιραία θα δημιουργήσει μετατοπίσεις και ενδεχομένως θα επιδράσει την στάση και άλλων παικτών. Αυτή είναι η μηχανική με την οποία λειτουργούν τα φόρα, δεδομένου ότι κανείς δεν θέλει/μπορεί να εγκαταλείψει το φόρουμ ή να εκδιώξει τον αντίπαλό του από αυτό.

6. Περί της “απομόνωσης της χώρας” – Σημαντικό: Οι δημόσιες τοποθετήσεις των παικτών δεν αντικατοπτρίζουν κατ’ ανάγκην την επιθυμία τους, αλλά προκύπτουν με βάση τη θέση τόσο αυτών, όσο και των υπολοίπων στο παίγνιο. Πχ: Αν η χώρα Α θεωρεί ότι οι ελληνικές θέσεις είναι προς το συμφέρον της, αλλά εκτιμά ότι αυτή τη στιγμή δεν πρόκειται να γίνουν δεκτές, ενώ μία φιλοελληνική τοποθέτηση στη δοσμένη στιγμή θα την φέρει σε ρήξη με το διευθυντήριο της Ένωσης, δε θα προβεί σε δήλωση στήριξης. Όχι ακόμα. Θα περιμένει να ωριμάσουν οι διεργασίες. Με άλλα λόγια, είναι εξαιρετικά νωρίς για να εκδηλωθούν δημόσια οι διεργασίες που σίγουρα έχουν ξεκινήσει. Οι δημόσιες τοποθετήσεις των εταίρων απηχούν μία συγκεκριμένη ηγεμονία που δεν έχει τρωθεί. Δεν απηχούν απομόνωση.
Η Γερμανία είναι αποφασισμένη να τραβήξει το παιχνίδι μέχρι μακρυά, καθώς διακυβεύεται η ηγεμονία της. Είμαστε όμως τόσο σίγουροι ότι οι υπόλοιποι εταίροι είναι το ίδιο αποφασισμένοι; Τους συμφέρει άραγε μία σύγκρουση, η οποία μέχρι στιγμής δεν έχει συμβεί; Θα κρατήσουν την ίδια τοποθέτηση όταν τα πράγματα θα φτάσουν στο παρά πέντε της σύγκρουσης; Ο συσχετισμός λοιπόν δεν μπορεί να θεωρηθεί αμετάβλητος.

7. Είναι λάθος να προεξοφλείται από τώρα η έκβαση ενός τόσο δύσκολου παιγνίου. Δεν βρισκόμαστε στο τέλος της σκακιστικής παρτίδας, αλλά στο άνοιγμα. Και τα ανοίγματα σε μία παρτίδα επαγγελματικού σκάκι δεν κρίνονται με βάση ένα μελλοντικό ΜΑΤ, το οποίο είναι αδύνατον να προβλεφθεί από την αρχή. Κρίνονται με βάση το κατά πόσο αξιοποιούνται σωστά τα κομμάτια. Καμία επαγγελματική παρτίδα δεν έχει τελειώσει με ναπολεόντειο στην 3η κίνηση.
Το άνοιγμα της Κυβέρνησης είναι εξαιρετικό, και ως άνοιγμα πρέπει να αξιολογείται.

8. Ο Σουν Ζου έλεγε ότι στον πόλεμο πρέπει να αφήνεις πάντα μία διέξοδο διαφυγής στον αντίπαλο, ειδάλλως θα έχεις το μειονέκτημα ότι θα σε πολεμήσει μέχρι τέλους. Στην περίπτωσή μας, το σημαντικό είναι να αντιληφθούμε ότι ΔΕΝ έχουμε διέξοδο διαφυγής: αν υποχωρήσουμε, τα μέχρι τώρα μνημόνια θα αποδειχτούν light μπροστά σε όσα θα ακολουθήσουν. Αν το καταλάβουμε αυτό, τότε θα έχουμε αχρηστεύσει τον πόλεμο φθοράς που μας διεξάγουν, ο οποίος αφορά στην αποδυνάμωση της λαϊκής εντολής μέσω του εκφοβισμού.

9. Η έκβαση, όποια και αν είναι αυτή, θα προκύψει εντός της ΕΕ. Κανείς δεν μπορεί να προεξοφλήσει ασφαλώς οικονομικές εξελίξεις, ούτε και να διαχειριστεί τις επιπτώσεις ενός grexit. Τα περί εξόδου δεν ετέθηκαν ως πραγματική απειλή από τους εταίρους, απλώς διακινούνται χάριν του πολέμου φθοράς κατά της Ελλάδας. Το διακύβευμα είναι οι όροι της ούτως ή άλλως δεδομένης παραμονής μας στην ευρωζώνη. Ξαναγυρνάμε λοιπόν στο υπό 2: προφανώς και οι Γερμανοί παρουσιάζονται ανυποχώρητοι. Αν δεν το έκαναν, θα ήταν ανορθολογικοί παίκτες και θα είχαν αυτοακυρωθεί. Όσοι τρομάζουν από όσα γίνονται μέχρι στιγμής, σκέφτονται απλουστευτικά και κάνουν λάθος.
Με δυο λόγια: είμαστε μόλις στην αρχή, είναι εξαιρετικά νωρίς για να προεξοφλήσουμε την έκβαση του πράγματος και όσα λέγονται περί plan b, απομόνωσης, αδιεξόδου κτλ είναι εσφαλμένα και απλουστευτικά. Η μέχρι τώρα πορεία δεν πρέπει να μας εκπλήσσει καθόλου!

Η Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ έχει κάνει ένα εξαιρετικό άνοιγμα που και πιέσεις στους αντιπάλους ασκεί, και θα οδηγήσει μεσοπρόθεσμα σε μετατοπίσεις (η σημασία των οποίων μέλλει να φανεί) και ισχυροποιεί τη δημοτικότητά της.

Οπότε, stay calm and fight with pride and joy!

πηγή:

One thought on “Περί διαπραγμάτευσης το ανάγνωσμα.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s