Και λίγο mapping δεν κάνει κακό!

Θεωρώ πολύ σημαντικό πέρα από τις δικές σου δυνάμεις και τις τακτικές σου να ξέρεις πολύ καλά και τον αντίπαλο (ή το συνεργάτη ή γενικά κάθε εμπλεκόμενο) για να έχεις μια συνολική στρατηγική.

Πάντα λοιπόν σε μια στρατηγική είναι απαραίτητο να υπάρχει διαρκές mapping. Να έχεις εικόνα των υπολοίπων πλευρών. Να ξέρεις ποιος λέει τι, πόσο βαρύτητα έχει ο λόγος του και πόσο επηρεάζει εσωτερικά. Να ξέρεις επίσης πώς λειτουργεί ο κάθε άλλος οργανισμός. Με άλλα λόγια απλά, να μην κρίνεις εξ ιδίων τα αλλότρια.

Είναι νόμος αυτό στην Επικοινωνία. Είναι επίσης νόμος και στην Πολιτική. Είναι νόμος και στο ποδόσφαιρο ακόμα. Αξίωμα.

Scan-140290006

Εκπλήσσομαι λοιπόν πως ακόμα και σήμερα ελάχιστοι αντίπαλοι, ή τέλος πάντων εμπλεκόμενοι, έχουν κάτσει να μελετήσουν το εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ. Τα ΜΜΕ, τα πολιτικά κόμματα είχαν το χρόνο από το 2012 να το κάνουν και να είναι πιο έτοιμοι σήμερα. Δυστυχώς από όσα διαβάζω σε sites, εφημερίδες, social media αλλά κι όσα ακούω στις καθημερινές συζητήσεις με ανθρώπους που έχουν άποψη και πολιτική κατάρτιση, αυτό δε συμβαίνει.

Καθημερινά διαπιστώνω- μιας και τυχαίνει να τη γνωρίζω και να τη μελετώ από χρόνια- ότι δεν υπάρχει καθαρή εικόνα για την ανθρωπογεωγραφία του ΣΥΡΙΖΑ. Ούτε για τον τρόπο που είναι δομημένος και τον τρόπο που λειτουργεί. Έχουν αρκεστεί στην εικόνα που πολύ πρόχειρα και βιαστικά έχει σχηματιστεί κυρίως το 2012 όπου έγινε η απότομη εκτίναξή του σε ποσοστά.

ypourgeia

Αυτό πάντως που προς το παρόν συμβαίνει είναι μια θολούρα, αρκετές λάθος ερμηνείες λόγω έλλειψης γνώσεων επί του θέματος και άρα πολύ φασαρία χωρίς ουσία τελικά. Και αυτό είναι κακό για όλους. Και για το ΣΥΡΙΖΑ ακόμα.

Είναι απαραίτητο στην πολιτική το mapping. Όπως ο ΣΥΡΙΖΑ οφείλει να ξέρει εσωτερικά καλά και τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ αλλά και τα ΜΜΕ. Οφείλει να ξέρει καλά και το εσωτερικό της Κυβέρνησης της Μέρκελ, της ΕΚΤ, του ΔΝΤ όλων με όσους καλείται να διαπραγματευτεί και να αλληλεπιδράσει.

Επομένως, ταπεινή μου άποψη είναι ότι θα κάνει πολύ καλό λίγο scouting που λέμε στο ποδόσφαιρο. Λίγο «κατασκοπεία» με την καλή έννοια. Με μια φράση θα βοηθήσει τους πάντες αν γίνει μια πιο αναλυτική και χωρίς παρωπίδες και προσωπικά φίλτρα «μελέτη του αντιπάλου». Χαρτογράφηση. Κάθε «αντιπάλου». Αλλά και κάθε «φίλου». Μόνο καλό θα κάνει!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s