Σταύρωσον αυτούς!

Μεγάλη μάχη λοιπόν η προεκλογική. Και οι εκλογές όπως ίσως να έχετε ακούσει είναι «οι κρισιμότερες μετά τη Μεταπολίτευση»! «Η αγωνία κορυφώνεται» και σε λίγες μέρες «μιλά ο παντοδύναμος λαός»! (και κάπως έτσι γεμίζεις τρεις σειρές πρόλογο μόνο με βαρετές κοινοτυπίες).

Τα περίφημα «διλήμματα» έχουν τεθεί και εμείς καλούμαστε να μελετήσουμε και να αποφασίσουμε σαν σωστοί πολίτες (σε ένα ιδανικό κόσμο). Στο δικό μου το μυαλό, έχουμε να αποφασίσουμε για δύο, διαφορετικά πράγματα που προφανώς συνδέονται.

Ποιο ψηφοδέλτιο θα βάλω στο φάκελο και στην κάλπη κατ’ επέκταση. Αλλά και ποιόν θα σταυρώσω στο ψηφοδέλτιο. Η λογική λέει ότι τα αποφασίζεις με αυτή τη σειρά. Πρώτα κόμμα και μετά πρόσωπο. Ναι, το ξέρω υπάρχει και η θεωρία του «ψηφίζω πρόσωπο» για την οποία όμως προσωπικά ποτέ δεν ψήθηκα. Ίσως έχει περισσότερη βάση σε δημοτικές εκλογές.
Γιατί λοιπόν πρώτα κόμμα;

Γιατί καλούμαστε αυτή τη στιγμή να αποφασίσουμε με ποια πολιτική πρόταση θα πορευτούμε. Με ποιο ιδεολογικό και προγραμματικό προσανατολισμό. Το ξέρω ότι πολλοί από εσάς θα μου πείτε, πιστεύεις ακόμα σε ιδεολογίες. Ναι πιστεύω. Όλοι μας έχουμε μια συγκεκριμένη θεώρηση- αντιμετώπιση για τα πράγματα κι επομένως τα «διαβάζουμε» και τα αντιμετωπίζουμε με διαφορετικό τρόπο. Κι αυτό ισχύει και στην πολιτική. Σας φαίνεται βαρύγδουπο το ιδεολογία; ΟΚ, πείτε το κατεύθυνση. Μην κολλήσουμε εκεί γιατί είναι μια άλλη, πολύ μεγάλη και ενδιαφέρουσα συζήτηση αιώνων.

Πάμε παρακάτω λοιπόν.

Μελετάμε τα επιχειρήματα, τις θέσεις, την ιδεολογική αφετηρία κάθε κόμματος, την προϋπηρεσία του αλλά και το πρόγραμμά του (αν έχει) και καταλήγουμε ποιο είναι πιο κοντά στα πιστεύω μας. Προφανώς με προσωπικό φίλτρο και με συναίσθημα εκτός των άλλων. Αποκλείεται να βρούμε το ιδανικό, πάμε στο πλησιέστερο. Ωραία ως εδώ!

Και φτάνει η ώρα του σταυρού. Εξίσου κρίσιμη απόφαση. Η σύνθεση του Κοινοβουλίου έχει τεράστια σημασία, ειδικά στην Βουλή που πλησιάζει.

Η σύνθεση που θα κατέβει ο ΣΥΡΙΖΑ έχει σημασία γιατί θα κυβερνά. Θα έχει μέσα νέους με φρέσκα μυαλά; Θα έχει μέσα πρώην ΠΑΣΟΚ με ότι αυτό συνεπάγεται για το πόσο βαρίδια θα είναι στις ρήξεις που προαναγγέλλει; Θα έχει μέσα fans της δραχμής, του ευρώ; Θα έχει μέσα όλες τις κοινωνικές τάξεις; Θα ενθαρρύνει ο κόσμος τις διευρύνσεις ή θα δηλώσει με το σταυρό του ότι μερικές συμμαχίες δεν είναι ενδιαφέρουσες;

Έχει σημασία και η σύνθεση της ΝΔ όμως. Θα κάνει αντιπολίτευση με κεντροδεξιό λόγο ή με κορώνες για ανεβοκατεβάσματα εικόνων; Ποιοι απερχόμενοι Υπουργοί τα πήγαν καλύτερα και επιβραβεύονται; Εδώ θα έχουμε ανανέωση (σε μυαλά κυρίως);

New Image

Και στα υπόλοιπα κόμματα αν πάμε, βρίσκουμε σοβαρούς λόγους να μελετήσουμε το σταυρό μας. Το Ποτάμι θα στελεχωθεί από πολιτικούς εκτός πολιτικής όπως έλεγε στο ξεκίνημα ή από τους πολιτικούς εντός πολιτικής που παντρεύτηκε λίγο πριν τις εκλογές; Το ΠΑΣΟΚ ψηφίστηκε από εξάρτηση σε πρόσωπα και νοοτροπίες ή ως κεντροαριστερή επιλογή γενικώς, ήτοι νέα πρόσωπα; Το Κίνημα θα στελεχωθεί από τους περίφημους 30αρηδες και 40αρηδες των διάφορων σχηματισμών που προετοίμασαν το έδαφος για να δημιουργηθεί ή από τα hardcore στελέχη που δήλωσαν πιστά στο brand Παπανδρέου;

H σύνθεση των Κοινοβουλευτικών ομάδων για αυτά τα κόμματα έχει μεγάλη σημασία και για την πορεία της χώρας και για το δικό τους το μέλλον.

Αντιθέτως λιγότερη σημασία ίσως έχει ο σταυρός στο ψηφοδέλτιο του ΚΚΕ, μιας και ότι κάνει, το κάνει συντεταγμένα και ομαδικά. Απλά ίσως έχει αξία να δούμε αν κάποια μυαλά με δυναμικό και βαθύ σε πολιτική ανάλυση λόγο θα πάρουν χρίσμα, ανεβάζοντας την ποιότητα των συζητήσεων ή όχι. Λίγη σημασία έχει και το ρόστερ των ΑΝ.ΕΛ. Είναι ένα κόμμα που ούτως ή άλλως δεν εμφανίζει συνοχή. Και που ούτως ή άλλως ακολουθεί τις εμπνεύσεις του Προέδρου του. Αλλά θα έχει ενδιαφέρον να δούμε ποιοι θα αντικαταστήσουν τα στελέχη που αποχώρησαν.

Καμία σημασία πάλι δεν έχει ο σταυρός στο ψηφοδέλτιο της Χρυσής Αυγής. Δεν χρειάζεται καν να εξηγήσω το γιατί.

Συνεπώς, πέρα από την απόφασή μας με ποια πολιτική πρόταση θα προχωρήσει η χώρα θα πρέπει να ενημερώσουμε το πολιτικό μας προσωπικό και με τι τύπους ανθρώπων θέλουμε να δουλέψει το μαγαζί. Ποιοι θα προτείνουν, ποιοι θα ελέγχουν και με τι συσχετισμούς.

Εκτός από τις εσωτερικές για τα κόμματα ισορροπίες αλλά και τον τρόπο δουλειάς μας, ο σταυρός που θα επιλέξουμε θα έχει μεγάλο ενδιαφέρον και για την αισθητική μας σαν κοινωνία.

Καλό βόλι λοιπόν συν- έλληνες! (εννοείται και ΔΙΑΔΩΣΤΕ)!!! (Τα θαυμΑστικά στο ΔΕΙΑΔΟΣΤΑΙ)

Kείμενό μου για το porca.gr (http://www.porca.gr/home/ta-koina/item/411-stayroson-aftoys-deiadostai.html)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s