Απολογισμός εκλογικός, με το φτωχό μου το μυαλό!

Ολοκληρώθηκαν λοιπόν οι εκλογές, πέρασαν και οι πρώτες ώρες, είχαμε λίγο χρόνο να σκεφτούμε καλά τι συνέβη και να το ερμηνεύσουμε. Προφανώς ο καθένας όπως θέλει, όπως μπορείς και όπως του επιτρέπει το φίλτρο του, η οπτική και ο τρόπος σκέψης του.
Τα δικά μου συμπεράσματα αλλά και προβλέψεις για την επόμενη μέρα, όλων τους και όλων μας.
1. Πρώτη φορά Αριστερά.
Όσο και να προσπαθούν να το εξαφανίσουν, να το υποβαθμίσουν να μην του δώσουν το νόημα που του αρμόζει τα κόμματα και τα ΜΜΕ με τους γνωστούς παπαγάλους, η Ελλάδα για πρώτη φορά έχει πρώτη δύναμη κόμμα της Αριστεράς. Η Ευρώπη επίσης πρώτη φορά από το 1984 βλέπει πρώτη δύναμη την Αριστερά σε κάποια από τις χώρες της. Δεν είναι ούτε απλό, ούτε εύκολο. Είναι μια μεγάλη νίκη για την Αριστερά. Και είναι μια ξεκάθαρη νίκη με διαφορά που δεν αφήνει περιθώρια αμφισβήτησης. 4%. Πρώτη και με διαφορά. Αυτό πρακτικά σημαίνει και ότι επιβάλλεται τώρα να ανέβουν οι οργανωτικοί ρυθμοί γιατί η ώρα για να κυβερνήσει πλησιάζει και ο πήχης είναι ψηλά!
2. Νέα Δημοκρατία- ΠΑΣΟΚ- ΔΗΜΑΡ αποδοκιμάστηκαν
Επίσης όσο και να προσπαθούν να μας βγάλουν τρελούς, η ΝΔ έχασε 7 μονάδες από το 2012 και το ΠΑΣΟΚ (μόνο) 4! Η δε ΔΗΜΑΡ βρίσκεται οριακά πάνω από το Κόμμα Κυνηγών. Δε μπορώ να βρω τον παραμικρό τρόπο να το δω διαφορετικά. Ακόμα και το επιχείρημα «ναι αλλά ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ανέβασε τις δυνάμεις του» μου φαίνεται εντελώς αδύναμο και χαζό. Διατήρησε τις δυνάμεις του (που μόλις πριν 1,5 χρόνο απέκτησε, υπό μορφή δοκιμής όπως έλεγε ο ΣΥΡΙΖΑ και έγραφα κι εγώ τότε) ενώ ΟΛΑ τα άλλα κόμματα πλην Χ.Α έπεσαν. Επίσης πρώτη φορά, κόμμα που διεκδικεί τη διακυβέρνηση της χώρας ΔΕΝ πέφτει σε Ευρωεκλογές (με την περίφημη χαλαρή ψήφο). Δείτε στο παρελθόν ότι παραδοσιακά τα 2 κόμματα εξουσίας έπεφταν σε ποσοστά.
3. Η Χρυσή Αυγή δεν έχει αντιμετωπιστεί
Συνεχίζει να ανεβαίνει. Συνεχίζουν να κάνουν οι περισσότεροι ότι δεν καταλαβαίνουν. Ακόμα και σήμερα συνεχίζουν να στρώνουν χαλί στα πόδια της. Είναι φαινόμενο για το οποίο έχω ξαναγράψει. Πολύπλοκο πολύ. Σε καμία περίπτωση όμως δεν περιλαμβάνει 10% φασίστες. Ισχυρίζομαι ότι μέσα στο ποσοστό της υπάρχουν και άνθρωποι με χαμηλό επίπεδο πολιτικής παιδείας που εθισμένοι στο lifestyle, απολιτικ των δεκαετιών 1980-2000 που τους έχει δελεάσει με το «όλοι ίδιοι είναι» που ΝΔ και ΠΑΣΟΚ λάνσαραν γιατί τους βόλευε χρόνια. Ισχυρίζομαι επίσης ότι φασίστες υπάρχουν και εκτός ΧΑ. Και στη ΝΔ και στο ανεβασμένο ΛΑΟΣ. Αλλά και στην Αστυνομία (όπου σάρωσε η ΧΑ). Επομένως ο πόλεμος δεν είναι μονόπλευρος. Και σίγουρα επικοινωνιακά τρικ και ποινική αντιμετώπιση κατά το δοκούν κι όποτε βολεύει την Κυβέρνηση δεν κάνουν τίποτα. Όπως και εδώ ο ρόλος των ΜΜΕ είναι καθοριστικός. Ακόμα και χθες μας ανέλυσαν το θέμα της αιθέριας ύπαρξης που συνόδευε τον «γόη» Κασιδιάρη.
4. Οι περιφερειακές και δημοτικές εκλογές δίνουν ένα εντελώς θολό συμπέρασμα σε αντίθεση με τις Ευρωεκλογές

ΝΔ και ΠΑΣΟΚ (ή πιο σωστά η Δημοκρατική Παράταξη γιατί ντρέπονται να το λένε με το όνομά του) σπεκουλάρισαν στο θέμα Δήμων και Περιφερειών. Τη Δευτέρα μετά τον πρώτο γύρο, υιοθέτησαν και επανέφεραν στην αγκαλιά τους διάφορους κατά τόπους «ανεξάρτητους» υποψηφίους. Κάποιους μάλιστα πρόλαβαν με την ενέργεια αυτή και τους έκαψαν. Παρουσίασαν μια εικόνα για τη δύναμη των κομμάτων εκτός τόπου και χρόνου. Και ήρθαν οι Ευρωεκλογές να τους γκρεμίσουν το στόρυ αυτό. Ναι πχ η Περιφέρεια Ηπείρου έβγαλε Νεοδημοκράτη Περιφερειάρχη αλλά πρώτη δύναμη με διαφορά ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ στην περιφέρεια αυτή στις Ευρωεκλογές. Το ίδιο ισχύει για την Κρήτη απλά με ΠΑΣΟΚο περιφερειάρχη. Εδώ υπάρχει πέρα από το επικοινωνιακό περιτύλιγμα που προφανώς δεν έχει κανένα νόημα και ένα πραγματικό πρόβλημα για την Αριστερά. Η επιλογή προσώπων προφανώς δεν πήγε καλά. Είτε γιατί δεν επελέγη ο κατάλληλος είτε γιατί ακόμα δεν έχει δημιουργηθεί σε πολλές περιοχές η κατάλληλη δεξαμενή ανθρώπων- στελεχών μέσα από την κοινωνία. Ανθρώπων με φρεσκάδα, δυναμισμό, θέσεις και καθαρό βλέμμα. Σακελλαρίδηδες με μία λέξη. Και σε αυτό το κομμάτι πρέπει να δουλέψει από σήμερα αν θέλει να βελτιωθεί αλλά και να αποκτήσει πιο καλή σύνδεση με την τοπική αυτοδιοίκηση ως μελλοντική κυβέρνηση. Πάντως να πούμε ότι ειδικά στην Αττική, σε αρκετούς Δήμους έγιναν ανατροπές και εκπλήξεις (Χαλάνδρι, Βύρωνας κλπ) αλλού οριακά δεν έγιναν (Αθήνα) και βέβαια η επικράτηση στην Περιφέρεια της Δούρου είναι σημαντική επιτυχία.

5. Ο κόσμος ζητάει από την Αριστερά Σακελλαρίδηδες και Δούρου. Και τοπική αυτοδιοίκηση με το μοντέλο της Ανοιχτής Πόλης.

Η επιτυχία των δύο ασφαλώς και είναι λόγος χαράς και περηφάνιας για την Αριστερά. Είναι όμως και ένα μήνυμα στο εσωτερικό για τις επιλογές που πρέπει να ακολουθεί και με ποιους ανθρώπους επιλέγει να εκπροσωπείται και να επικοινωνεί τις θέσεις του. Παράλληλα επιβραβεύεται το μοντέλο της Ανοιχτής Πόλης της δημοτικής παράταξης της Αθήνας που εργάζεται συστηματικά και με ουσία χρόνια τώρα όντας σε θέση να παρέχει σε οποιοδήποτε ηγείται στις δημοτικές εκλογές ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα και μια σημαντική κληρονομιά.
6. Ο κόσμος ψάχνεται και «δοκιμάζει» διάφορα κόμματα
Τα «λοιπά κόμματα» έφτασαν στο 15%. Αυτό είναι δείγμα της ρευστότητας αλλά και του ότι ο πολίτης «ψάχνεται» για να δει που θα εκφραστεί. Βέβαια, προσωπική μου εκτίμηση είναι ότι αυτό έχει να κάνει και με την χαλαρότητα της ψήφου των εκλογών. Θεωρώ ότι και αυτό είναι πεδίο προνομιακό για τον ΣΥΡΙΖΑ όπου θα πρέπει να εργαστεί για να πείσει και να προσελκύσει αυτούς τους «περιπλανώμενους» ψηφοφόρους

Η επόμενη μέρα:
Για την Αριστερά και τον ΣΥΡΙΖΑ τα πράγματα είναι απλά. Έχει κάνει μια καθαρή νίκη και αν χτίσει πάνω σε αυτή συστηματικά θα έρθει επιτέλους η ώρα να κυβερνήσει. Κι αυτό μπορεί να γίνει μόνο με την κοινωνία μαζί του. Χωρίς αυτή και με όλους απέναντι, ΜΜΕ, συμφέροντα και κόμματα, δεν μπορεί να καταφέρει τίποτα.
Αντίπαλοί του θα είναι τα οικονομικά συμφέροντα που θα δώσουν την έσχατη μάχη, τα ΜΜΕ που όλο και πιο «άκομψα» παίρνουν θέση και προπαγανδίζουν ανοιχτά και τα υπόλοιπα κόμματα όπως θα διαμορφωθούν το επόμενο διάστημα. Η Κεντροαριστερά δείχνει να περιστρέφεται γύρω από το ΠΑΣΟΚ μιας και η ΔΗΜΑΡ εξαϋλώθηκε. Αυτό δεν είναι καλό νέο για την Κεντροαριστερά. Αλλά αναμένονται κινήσεις. Ήδη Λοβέρδος- Αηδόνης επέστρεψαν στο μαντρί για παράδειγμα.
Στην δεξιά πολυκατοικία, μετά την άνοδο- έκπληξη του ΛΑΟΣ και την πτώση των ΑΝΕΛ στο 3,5% αλλά και τις φωνές εσωτερικά που μιλούν για στροφή προς τη ΝΔ, δεν αποκλείω να γίνει μια συντονισμένη κίνηση για να μαζευτούν σε ένα πόλο ΛΑΟΣ,ΑΝΕΛ και Πολύδωρας με στόχο να παίξουν διπλό ρόλο. Δεκανίκι της ΝΔ και το ρόλο της περίφημης «σοβαρής Χρυσής Αυγής». Τα φόντα τα έχουν για να προσελκύσουν ακροδεξιές ψήφους. Το θέμα είναι κατά πόσο οι φθαρμένοι θα πείσουν σε σχέση με τους «αντισυστημικούς» (λέμε καμιά χαζομάρα) της Χρυσής Αυγής. Αναμένεται μάχη.
Επίσης είναι πιθανό ο Σαμαράς και ο Βενιζέλος να κάνουν ανοίγματα σε ανεξάρτητους προερχόμενους από ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΑΝΕΛ αλλά και προς ΔΗΜΑΡ με αρχικό στόχο να αυξήσουν την ισχνή πλειοψηφία τους ενόψει των νέων μέτρων που έρχονται αλλά και απώτερο στόχο να αγγίξει τους 180 που χρειάζεται για να μην πέσει όταν έρθει η ώρα του Προέδρους της Δημοκρατίας. Κίνητρο για να τον ακολουθήσουν προφανώς θα είναι η βεβαιότητά τους ότι στις επόμενες εκλογές θα τους μαυρίσουν όπως ήδη έγινε την Κυριακή στις Ευρωεκλογές. Ουσιαστικά δηλαδή οι ανεξάρτητοι και λοιποί πονεμένοι, θα παίζουν πια τα ρέστα τους για επιβίωση.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s