Επαγγελματίας ποδοσφαιριστής: Είναι όλα τόσο (χαζό)χαρούμενα όσο οι περισσότεροι νομίζουν;

194958

Διεθνή έρευνα οργάνωσε η Παγκόσμια Ομοσπονδία Ποδοσφαιριστών, FIFPro, με θέμα «Ψυχικές Ασθένειες στο Επαγγελματικό Ποδοσφαιρικό».

Η έρευνα οργανώθηκε από τον υπεύθυνο της Ιατρικής Επιτροπής της FIFPro Δόκτορα Βίνσεντ Γκούτερμπαργκ, με τη συμμετοχή 300 εν ενεργεία και μη ενεργεία επαγγελματιών ποδοσφαιριστών από την Ολλανδία, τη Σκωτία, την Ιρλανδία, τις ΗΠΑ, την Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία.
Τα ευρήματα αποκάλυψαν εκτεταμένα παραδείγματα ποδοσφαιριστών που είχαν την εμπειρία συμπτωμάτων κατάθλιψης και άγχους, ανάμεσα σε άλλα θέματα ψυχικής υγείας. Με τα δεδομένα που υπάρχουν πλέον, είναι δυνατό να δημιουργηθεί μία επιστημονική βάση δεδομένων με πληροφορίες για ένα άκρως ευαίσθητο ζήτημα, που συχνά αφήνει τα θύματα του να ζουν στο σκοτάδι.
Σύμφωνα με την έρευνα, στην οποία έλαβαν μέρος ποδοσφαιριστές από την Ολλανδία μέχρι τη Νέα Ζηλανδία, ο νούμερο 1 εχθρός είναι η κατάθλιψη. Ένας στους τέσσερις τύπους που κλωτσούν μπάλα επαγγελματικά υποφέρει από αυτήν την ύπουλη ασθένεια και -μάλλον επακόλουθα- ένα 20% ψάχνει καταφύγιο στο αλκοόλ, καταναλώνοντας ποσότητες που απέχουν από το social drinking.
Το μικρότερο από τα προβλήματα των ενεργεία ποδοσφαιριστών είναι η χαμηλή αυτοεκτίμηση. Ίσως δεν έχουν όλοι την έπαρση ενός Ιμπραΐμοβιτς, αλλά ακόμη κι έτσι, μόλις ένα 3% παραδέχθηκε κάτι τέτοιο.
Τα αποτελέσματα δείχνουν πως οι ποδοσφαιριστές –αντίθετα από ό,τι πιστεύει ο πολύς κόσμος- δεν ζουν πάντα μια ξένοιαστη ζωή και συχνά προσπαθούν να ξεφύγουν από τα όποια προβλήματά τους μέσω των ίδιων δρόμων με τον «νορμάλ» πληθυσμό…

Εκεί που τα πράγματα γίνονται χειρότερα, είναι μετά το τέλος της καριέρας τους. Αυτό βέβαια είναι λογικό αφού οι ποδοσφαιριστές καλούνται να βρουν ένα διαφορετικό τρόπο ζωής μετά από μια 15ετία ή και παραπάνω που είχε κυλήσει με ένα συγκεκριμένο μοτίβο.

Στους παλαίμαχους το ποσοστό της κατάθλιψης εκτινάσσεται στο 39%… Είναι η πρώτη φορά μετά από καιρό που καλούνται να ζήσουν χωρίς τη ρουτίνα των προπονήσεων ή τον ενθουσιασμό των αγώνων με συνέπεια να εκδηλώνουν συχνά άγχος, ανησυχία, δυσκολίες στον ύπνο και ένα σωρό παρόμοια συμπτώματα που τους εμποδίζουν την προσπάθεια εξεύρεσης ενός νέου τρόπου ζωής.
Εκεί που η κατάσταση γίνεται πραγματικά απελπιστική για τους ποδοσφαιριστές, είναι όταν ένας τραυματισμός έρχεται να τους βγάλει εντελώς από το παιχνίδι και σημαίνει παράλληλα και το τέλος της καριέρας τους. Σε τέτοιες περιπτώσεις, όταν δηλαδή το αντίο δεν έρχεται οικειοθελώς, τα πράγματα ζορίζουν και οι επιπτώσεις στην ψυχική τους υγεία σχεδόν ανυπολόγιστες.
Για πολλά χρόνια τα φώτα έπεφταν πάνω στους μυϊκούς τραυματισμούς και τα κατάγματα ενός ποδοσφαιριστή κι επακόλουθα το χρόνο που θα χρειάζονταν προκειμένου να επιστρέψουν στα γήπεδα. Αυτή όμως, είναι η μία πλευρά του νομίσματος. Η άλλη, η αθέατη παρέμενε ταμπού, ίσως επειδή κανείς δεν τολμούσε να διαλύσει τη στερεοτυπική «μάτσο» εικόνα ενός άτρωτου από οτιδήποτε ανθρώπου, η οποία γινόταν πιο θαμπή μόνο στο άκουσμα της αυτοκτονίας κάποιου μέχρι την προηγούμενη μέρα ειδώλου, όπως για παράδειγμα, του Ρόμπερτ Ένκε πριν κάποια χρόνια.
Ο Δρ Γκούτεμπαργκ είπε ότι η έρευνα αποκαλύπτει «κάποιες σκοτεινές πλευρές» που αφορούν την προσπάθεια να φθάσει ένα άτομο στο επίπεδο να γίνει επαγγελματίας ποδοσφαιριστής με πλήρη απασχόληση.
Αυτή η διαδικασία εξυπηρετεί επίσης ώστε να υπάρχει σημείο αναφοράς για την βελτίωση της συνολικής υγείας των ποδοσφαιριστών, σε όλα τα στάδια της καριέρας τους, ειδικά όταν αρχίζει για αυτούς η ζωή μετά από το ποδόσφαιρο.
«Η προσοχή που δίδεται στην υγεία των επαγγελματιών ποδοσφαιριστών από τα όργανα του ποδοσφαίρου και τους συλλόγους, πρωταρχικά, αφορά τα συμβάντα τραυματισμών, αλλά, αυτό δεν αρκεί, καθώς, προκειμένου να είναι υγιής ένας ποδοσφαιριστής, δεν αρκεί να μην έχει χτυπήσει, αλλά, χρειάζεται επίσης να είναι ψυχικά και κοινωνικά σε καλή κατάσταση, βραχυπρόθεσμα αλλά και μακροπρόθεσμα. Η FIFPro αναλαμβάνει, σε παγκόσμια κλίμακα, την ευθύνη να επιμορφώσει και να υποστηρίξει τους ποδοσφαιριστές καθώς τους ενθαρρύνει ώστε να βγουν στο προσκήνιο, βγάζοντας από πάνω τους το στίγμα της σύνδεσης με τις ψυχικές ασθένειες στο ποδόσφαιρο», είπε συμπερασματικά ο Δρ Γκούτεμπαργκ.

Αναλογιζόμενοι την έλλειψη γνώσης για τις ψυχικές ασθένειες και υπολογίζοντας την ύπαρξη ορισμένων φυσικών και ψυχολογικών παραγόντων που δημιουργούν στρες κατά τη διάρκεια και μετά το τέλος της καριέρας στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο, η FIFPro και 6 Εθνικοί Σύνδεσμοι-μέλη της, υποστήριξαν αυτή τη διεθνή επιστημονική έρευνα ώστε να συγκεντρώσουν στοιχεία για τις ψυχικές ασθένειες των ποδοσφαιριστών.
Στην έρευνα, συμπεριλήφθηκαν παράγοντες που συσχετίζονται με τις ψυχικές ασθένειες. Όπως είναι η καταπίεση, η εξάντληση, η κατάθλιψη, το άγχος, η χαμηλή αυτοεκτίμηση αλλά και συμπεριφορές που έχουν σχέση με την κατανάλωση αλκοόλ, τη διατροφή και το κάπνισμα. Προκειμένου να αξιολογηθούν αυτοί οι παράγοντες, χρησιμοποιήθηκαν αξιολογημένα ερωτηματολόγια.
Από τους ποδοσφαιριστές αναφέρθηκαν ορισμένοι φυσικοί και ψυχολογικοί δείκτες που αναλύθηκαν στην έρευνα, όπως είναι οι τραυματισμοί που υποχρεώνουν σε απουσία μεγαλύτερη από 4 εβδομάδες, εγχειρήσεις, απώλειες συγγενικών προσώπων και συμπεριφορές που έχουν σχέση με την υποστήριξη από προπονητή και συμπαίκτες και τη συνύπαρξη μαζί τους.
Με τις πληροφορίες που παρέχονται από μία έρευνα σαν και αυτή, η FIFPro επιδιώκει να κατανοήσει τα προβλήματα ψυχικής υγείας που είναι δυνατό να παρουσιασθούν στη διάρκεια της καριέρας ενός ποδοσφαιριστή ή και μετά από αυτή.

Η FIFPro και οι Σύνδεσμοι-μέλη του μπορούν, πλέον, να εξελίξουν και να προσαρμόσουν στρατηγικές, προκειμένου να προστατέψουν και να προωθήσουν την υγεία των επαγγελματιών ποδοσφαιριστών.

Πηγές:

http://www.newsbomb.gr/sports/story/427426/psap-ereyna-gia-to-aghos-sto-podosfairo#ixzz2xu4zeAeL
http://www.sport-fm.gr/article/i-skoteini-pleura-twn-asteriwn/759381

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s