Ύπάρχει μονάδα μέτρησης της σημασίας της ανθρώπινης ζωής;

Είναι κάποιες ώρες που νομίζω πως ζω σε άλλη χώρα με αυτή που διαβάζω ή βλέπω στα Media. Ευτυχώς τα social media μου επιβεβαιώνουν ότι δε ζω εγώ κάπου αλλού…

Υπό μία έννοια, μπορείς να πεις ότι ζεις καταστάσεις σουρεαλισμού και να κάνεις λίγο χιούμορ και πολλή σάτιρα. Το κακό είναι ότι όλα αυτά μας αφορούν κι επηρεάζουν τις ζωές μας.  Τα σκεφτόμουν ξανά όλα αυτά διαβάζοντας την επικαιρότητα της εβδομάδας που διανύουμε.

Ισόβια στον Παπαγεωργόπουλο, χαμός στις ειδήσεις, αναλύσεις επί αναλύσεων, θυμηθήκαμε και τη δήλωση Σαμαρά προ μηνών για το πόσο έντιμος και παραγωγικός δήμαρχος ήταν και συζήτηση να γίνεται. Είμαι εγώ ο παράξενος που στην όλη υπόθεση με “καίει” τι θα απογίνει με τα χρήματα που υπεξαιρέθηκαν (κι είναι των δημοτών ή και κρατικά) πρώτα από όλα; Γιατί απάντηση σε αυτό το ερώτημα, δεν υπάρχει. Οι αναλύσεις στα κανάλια δεν τον έχουν αγγίξει αυτό.

Παράλληλα διαβάζει κανείς τα περί του συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ. 100.000 άνθρωποι, συνάνθρωποί μας, συμμετείχαν λέει στις διαδικασίες για επιλογή συνέδρων. Φοβερό σαν νούμερο μου φαίνεται. Ακούς και τις ομιλίες του Βενιζέλου κι αν δεν ξέρεις, σκέφτεσαι “να ένα νέο κόμμα, που βγαίνει μπροστά για να αλλάξει τα κακώς κείμενα που τόσα χρόνια μας έφεραν εδώ”. Παραλογισμός! Οι ίδιοι θα διορθώσουν τον εαυτό τους, αλλά αθωώνοντας τον παράλληλα! Πόσο θέλει ο άνθρωπος να τα χάσει…

Ακούς περισπούδαστες αναλύσεις “μεταρρυθμιστών” που ζητούν μικρό κράτος. Και προτείνουν απολύσεις. Στους ήδη 1,5 εκατ. ανέργους να προσθέσουμε μερικούς ακόμα. Στους ήδη ανήμπορους καταναλωτικά πολίτες που αδυνατούν να στηρίξουν την οικονομία, να προσθέσουμε μερικούς ακόμα. Δεν ακούμε όμως, ούτε και βλέπουμε καμιά επιμονή για αλλαγές στο δημόσιο που ΔΕΝ θα περιλαμβάνουν απολύσεις και μειώσεις. Για παράδειγμα την ηλεκτρονική του θωράκιση στις υπηρεσίες προς τον πολίτη. Για παράδειγμα, η θεώρηση των βιβλιαρίων ΙΚΑ, που γίνεται στα καταστήματα, γιατί δεν μπορεί εύκολα να γίνεται ηλεκτρονικά κι αυτόματα; Αφού πας εκεί, ελέγχει στον υπολογιστή τα ένσημα σου και στο επικυρώνει. Κι ο γιατρός ηλεκτρονικά δηλώνει την επίσκεψη.

Κοινώς να πως μπορεί να εξοικονομηθεί χρόνος τόσο για τους πολίτες όσο για τους εργαζόμενους και να κινείται το όλο σύστημα ταχύτερα χωρίς να διώξεις κανένα, χωρίς να εξοργίσεις τον κόσμο και χωρίς να δίνεις την εικόνα μιας χώρας υπό κατάρρευση στα πάντα.

Σήμερα επίσης, διάβασα για περικοπές στις δαπάνες του ΕΟΠΥΥ. Από τι ακριβώς θα ξανακόψουν; Σκοπεύουν να μας αφήσουν χωρίς καθόλου παροχές υγείας; Γιατί εκεί οδεύουμε. Έχουν καταλάβει πόσο κοστίζει η ιδιωτική υγεία και πόσο ο μέσος πολίτης αδυνατεί να εξυπηρετήσει το πρώτο και κύριο αγαθό, την υγεία του; Είναι δυνατόν να συνεχίζουν να μας αντιμετωπίζουν σαν αριθμούς και δαπάνες; Αλήθεια δεν μπορώ να το διανοηθώ, δεν έχουν εκείνοι ζήσει προβλήματα υγείας; Ή είναι τόσο σίγουροι ότι πάντα θα μπορούν να τα επιλύουν εκείνοι ιδιωτικά κι αδιαφορούν για εμάς τους υπόλοιπους;

73365_319790778121247_1008855803_n

Πολλές απορίες θα μου πείτε, λίγες απαντήσεις. Σωστά! Ακριβώς εκεί είναι το πρόβλημα. Δεν έχουν μάθει ούτε και προτίθενται να λογοδοτούν. Αντιλαμβάνονται διαφορετικά την πυραμίδα της δημοκρατίας. Από πάνω προς τα κάτω. Κι εκεί είναι το θεμελιώδες λάθος τους. Η ρίζα του κακού είναι ότι κάποιοι σε αυτή τη ζωή θεωρούν κάποιες ανθρώπινες ζωές ως λιγότερο σημαντικές. Τόσο κυνικοί, χρόνια τώρα.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s