Έχει πάτο το βαρέλι;

Έφτασε ο Γενάρης, περίοδος που οι ελληνικές ομάδες επισήμως κάνουν τις «διορθώσεις» ή βάζουν «τις τελευταίες πινελιές» στην εικόνα τους όπως είναι τα δημοσιογραφικά κλισέ!

Η αλήθεια είναι ότι ειδικά αυτή τη χρονιά, η πραγματικότητα απέχει έτη φωτός και είναι πολύ σκληρή, για όλους, ομάδες, οπαδούς και παίκτες.

Μερικές ομάδες που για κάποιο λόγο επιμένουν να είναι υγιείς, κινούνται πολύ προσεκτικά μαζεύοντας ότι καλό, ελεύθερο και ακριβό για τις χρεωμένες ομάδες. Ο Ολυμπιακός μαζεύει ότι δείχνει να ξεχωρίζει, έχει φτιάξει ρόστερ  45 παικτών τους οποίους και ξαναμοιράζει όπως… κρίνει.  Οι λόγοι προφανείς, ενισχύει εκείνους που προτιμά, εμποδίζει και τυχόν ανταγωνιστές να δυναμώσουν. Πονηρό σχέδιο βραχυπρόθεσμα, κουτό κατά τη γνώμη μου μακροπρόθεσμα καθώς έτσι υποβαθμίζει κι άλλο το επίπεδο κι αυτό θα το βρει μπροστά του, ειδικά στην Ευρώπη.

Οι υπόλοιπες, οι χρεωμένες, άλλες διώχνουν όλα τα βαριά συμβόλαια (Πανιώνιος), άλλες δε διώχνουν αλλά δε μπορούν απλά να τα κρατήσουν (ΟΦΗ- Σίσιτς), άλλες  τα  χουν εντελώς  χαμένα (ΑΕΚ) κι άλλες αλλάζουν ότι βρουν (ΠΑΟ).  Κι όλες μαζί ψάχνουν φορολογικές ενημερότητες.  Όλα αυτά συμβάλλουν στην περαιτέρω διάλυση του πρωταθλήματος και  στην ισοπέδωση των ομάδων σε ουσιαστικά ένα τεράστιο καζάνι που βράζουν οι πολλές με ένα εντελώς άνοστο αποτέλεσμα. Κάπως έτσι κινδυνεύει να  χαθεί και το μόνο θετικό, η (αναγκαστική) χρησιμοποίηση νέων παιδιών.

Αν δεν αποφασίσουν εξορθολογισμό και γενναίες αποφάσεις μοιράσματος τράπουλας, δεν θα έχει πάτο το βαρέλι. Χωρίς μια μορφή σάλαρι καπ, ένα κεντρικό έλεγχο των μπάτζετ και μια γενική ρύθμιση ενός πλαισίου λειτουργίας ομάδων υποδομών, με προπονητές, κανόνες και τρόπο λειτουργίας συντονισμένο τότε θα χειροτερέψει κι άλλο το επίπεδο και θα χαθεί και μια καλή ευκαιρία να δημιουργηθεί μια κάποια ελληνική σχολή ποδοσφαίρου.

Μόνος δρόμος να αφήσουν όσοι (ακόμα) έχουν τη δύναμη το κοντόφθαλμο συμφέρον  τους και να αποφασίσουν όσοι ήδη έχουν πρόβλημα να δουν την αλήθεια κατάματα και να κάνουν ριζικές τομές αντί ημίμετρα!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s