Οι γιορτές ας είναι αφετηρία…Μια δοκιμή θα σας πείσει!

Πλησιάζουμε λοιπόν στις γιορτές των Χριστουγέννων. Είναι προφανές ότι δε θα ναι όπως παλιά. Η κοινωνία είναι μουδιασμένη, ζορισμένη και με μελαγχολική έως και καταθλιπτική διάθεση. Οι εποχές των δώρων έχουν περάσει. Ότι μπορέσουμε από το υστέρημά μας κι αυτό μετρημένα γιατί δεν ξέρεις και τι σου ξημερώνει την επόμενη μέρα!

Όπως όλοι, σκέφτομαι ότι φέτο δε θα μπορέσω να κάνω αυτό που μ’άρεσε να κάνω. Να ταξιδέψω στο πατρικό μου, με ένα δώρο σε όλους, έστω συμβολικό, με χαμόγελο και με διάθεση εορταστική. Το χαμόγελο και τη διάθεση ίσως μου τα φέρουν, έστω και περιστασιακά, οι αναμνήσεις και οι Χριστουγεννιάτικες εικόνες που έχω ως “κληρονομιά” από παιδάκι.

αλληλεγγύη

Ως προς τα δώρα, έχω αποφασίσει να είναι τελείως διαφορετικά. Κι αυτό το ζητάω κι από όλους τους φίλους και συγγενείς και γείτονες. Το λίγο, το μετρημένο αυτό υστέρημα ας πάει σε ανθρώπους που δεν έχουν ούτε αυτό. Ούτε καν τα βασικά. Καθίστε με την οικογένειά σας, τα παιδιά σας, τους δικούς σας ανθρώπους και σκεφτείτε τι σας περισσεύει. Είτε είναι ένα ρούχο που δε σας κάνει, είτε μήλα από το χωριό, είτε ένα μπουκάλι λάδι, είτε ένα παιχνίδι ή ένα βιβλίο. Μαζέψτε τα και ψάξτε κάποιον που να τα έχει πραγματικά ανάγκη. Μπορεί να ναι η οικογένεια στη διπλανή πολυκατοικία. Ο άστεγος στη γωνία. Βρείτε και αξιοποιήστε τα δίκτυα αλληλεγγύης που υπάρχουν σε κάθε γειτονιά, μπορώ να σας πω με βεβαιότητα ότι με ένα γρήγορο ψάξιμο στο google θα βρείτε πολλές δράσεις στη γειτονιά σας.

Π1Η ικανοποιήση από μια τέτοια ενέργεια που θα δώσετε σε κάποιον θα ναι το δώρο του για τις γιορτές. Η ικανοποίηση που θα νιώσετε βοηθώντας ένα συνάνθρωπό σας θα ναι το δικό σας δώρο για τις γιορτές. Και το “μάθημα” από την όλη διαδικασία, ώστε αυτό να γίνει τρόπος ζωής, μια πρακτική της καθημερινότητας κι όχι των εορτών μόνο, θα ναι το δώρο στα παιδιά σας και η κληρονομιά για τα επόμενα χρόνια. Είναι μια ευκαιρία, οι γιορτές να γίνουν αφετηρία.

Και πιστέψτε με, το χαμόγελο και η θετική διάθεση που θα σας δώσει όλη αυτή η προσφορά, είναι η καλύτερη “βενζίνη” για να κάνετε κι εσείς γιορτές με χαμόγελο και διάθεση. Δοκιμάστε το και θα με θυμηθείτε.

Χ.Σ

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s