Μερικές σκέψεις, ως συμμετοχή στο διάλογο, για το εγχείρημα του ΣΥΡΙΖΑ, ενόψει της Συνδιάσκεψης

Συνδιάσκεψη ΣΥΡΙΖΑ- ΕΚΜ: Mερικές σκέψεις…

Χρίστος Σμπώκος

Η σημασία της συμμετοχής καθενός μας στον ΣΥΡΙΖΑ- ΕΚΜ

Ο ΣΥΡΙΖΑ- ΕΚΜ βρίσκεται πια σε τροχιά συγκρότησής του σε ένα ενιαίο πια φορέα. Οι πολλές γενικές συνελεύσεις, ο ανοιχτός διάλογος και οι εγγραφές πολλών νέων μελών, δείχνουν ότι υπάρχει ενδιαφέρον από παλιούς και νεότερους συντρόφους αλλά και από ανένταχτους που για χρόνια στήριζαν, ψήφιζαν ή και συμμετείχαν στον ευρύτερο χώρο της Αριστεράς αλλά δίσταζαν να κάνουν το επόμενο βήμα. Ένας από αυτούς ήμουν κι εγώ.

Για χρόνια λοιπόν ανένταχτος στην Αριστερά, αποφάσισα να κάνω αυτό το βήμα. Γιατί τώρα;

Γιατί εδώ που βρισκόμαστε σαν κοινωνία η Αριστερά οφείλει να δρομολογήσει μια ριζική αλλαγή στην πολιτική και στη δημόσια σφαίρα εν γένει. Η αλλαγή αυτή μπορεί να γίνει μόνο από τα κάτω, από τη βάση. Επομένως το άνοιγμα του ΣΥΡΙΖΑ στους πολίτες σε κάθε γειτονιά, με στόχο τη δημιουργία «κυττάρων» με πείθει ότι κινείται προς αυτή την κατεύθυνση.

Επομένως, το να επιμένουμε απομονωμένοι, έξω από την ομαδική προσπάθεια, να μην αναλαμβάνουμε την ευθύνη μας, υπονομεύει τη μοναδική ελπίδα που έχει απομείνει για μια κοινωνία ανθρώπινη και διαφορετική. Ήρθε η ώρα η αλληλεγγύη και οι κοινές δράσεις να γίνουν πια συγκροτημένα και ο καθένας που πιστεύει στο όραμα, το ήθος και τις αξίες μιας σύγχρονης Αριστεράς να «υπογράψει» και να συνδιαμορφώσει το εγχείρημα.

 

Το περιβάλλον που καλείται να δράσει ο ενιαίος ΣΥΡΙΖΑ- ΕΚΜ.

Βιώνουμε λοιπόν μια πραγματικότητα σκληρή με ξεκάθαρα σημάδια ενός ταξικού και κοινωνικού πολέμου. Με την διάλυση κάθε κοινωνικού ιστού, την ποινικοποίηση του όρου «κοινωνικό κράτος», την βίαιη φτωχοποίηση του μεγάλου μέρους της κοινωνίας, την βίαιη επαναφορά εργασιακών και άλλων δικαιωμάτων σε εποχή Σικάγο, την άνευ προσχημάτων πια επίθεση των λίγων, των οικονομικών ελίτ εντός κι εκτός Ελλάδας σε κάθε εργαλείο παραγωγικό της χώρας, η δημιουργία μια δημοκρατίας παραμορφωμένης και ενός συντάγματος- «λάστιχο».

Συγκεκριμένοι πολιτικοί χώροι και φορείς, χέρι- χέρι με τα κεντρικά ΜΜΕ, λειτουργούν αφενός ως λαγοί του συστήματος αυτού και αφετέρου ως δυσφημιστές του εγχειρήματος του ΣΥΡΙΖΑ. Φροντίζουν να μας δηλητηριάζουν καθημερινά με κοινωνικό αυτοματισμό, με την περίφημη «θεωρία των άκρων» και με την δημιουργία μιας θολούρας, με στόχο το «όλοι είναι ίδιοι». Για χρόνια πρόβαλλαν την απολιτίκ συμπεριφορά ως μόδα,  τώρα προβάλλουν τον «πονηρό» διαχωρισμό σε δύο άκρα. Στις εκλογές του Ιούνη δε, κατάφεραν να παρουσιάσουν ως δυνάμεις ευθύνης εκείνες που σήμερα μας κυβερνούν, καταργώντας κάθε κοινή λογική και κάθε συμπέρασμα της πρόσφατης ιστορίας της χώρας.

Ουσιαστικά βλέπουμε ότι απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ και στην προοπτική μιας δυναμικής, ενωμένης Αριστεράς που θα διεκδικεί διακυβέρνηση, συναθροίστηκαν όλες οι δυνάμεις αυτού του συστήματος, αφήνωντας στην άκρη τις ως τώρα «διαμάχες» του που πια έχει αποδειχθεί ότι αφορούσαν καθαρά ισορροπίες συμφερόντων. Δίνει μάχη και θα συνεχίσει να τη δίνει. Ας μην υποτιμήσουμε τη δύναμη του και την αντοχή του. Για δεκαετίες είχε απόλυτο έλεγχο. Δεν θα τον παραδώσει χωρίς να χρησιμοποιήσει κάθε μέσο. Θα το κάνει τόσο με επιθέσεις κατά μέτωπο, όσο και με προσπάθεια εκ των έσω, με στόχο την ενσωμάτωση του ΣΥΡΙΖΑ στο σύστημα. Όμως έχουν πια γνώση οι φύλακες.

Η διακήρυξη του ΣΥΡΙΖΑ- ΕΚΜ ως βάση.

 

Αυτές τις μέρες, σε κάθε κύτταρο του ΣΥΡΙΖΑ έγιναν γενικές συνελεύσεις και συζητήσεις αλλά και εκλογικές διαδικασίες για τη Συνδιάσκεψη του ΣΥΡΙΖΑ- ΕΚΜ, μια συνδιάσκεψη με σκοπό τη διαμόρφωση της διακήρυξης του. Ουσιαστικά, έχοντας ως βάση το σχετικό κείμενο που μέσα από σύνθεση απόψεων προέκυψε, να συνδιαμορφώσει ο κόσμος, η βάση, την ιδεολογική πλατφόρμα του νέου κόμματος.

Το κείμενο, κατά την προσωπική μου άποψη, είναι ένα καλό κείμενο, σε αρκετά σημεία προωθημένο, με σαφές αριστερό πρόσημο. Ασφαλώς μπορεί να γίνουν διορθώσεις και αλλαγές, αυτό άλλωστε είναι και το νόημα του διαλόγου, που το χρησιμοποιεί ως βάση συζήτησης. Το σημαντικότερο πάντως που διαπίστωσα είναι ότι περιγράφει ένα κόμμα που θα αντιστρέψει την πυραμίδα των αστικών κομμάτων. Το ζητούμενο και με βάση το κείμενο, είναι ο κυρίαρχος ρόλος της βάσης, των τοπικών οργανώσεων, της κοινωνίας που θα διαμορφώνει τη στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ και θα ελέγχει την εφαρμογή της. Είναι ο κεντρικός μας στόχος και το βασικότερο σημείο για την επιτυχία του εγχειρήματος.

Ας μην κρυβόμαστε, Αριστερά χωρίς την κοινωνία δίπλα της και εντός της, δεν μπορεί να σταθεί ούτε να προχωρήσει.

Εντός κειμένου διακήρυξης λοιπόν, γίνεται σαφές ότι στρατηγικός στόχος είναι ο σοσιαλισμός. Μια σαφής και ρητή δήλωση του μακροπρόθεσμου στόχου. Όμως αυτό προυποθέτει βήματα, κατακτήσεις, σταθερή πορεία μέσα από ρήξεις και αλλαγές. Υπάρχουν δηλαδή μικροί, πιο βραχυπρόθεσμοι στόχοι που αν κατακτηθούν μπορούν να οδηγήσουν στον στρατηγικό. Γιατί μια βίαιη απόπειρα απευθείας προσέγγισής του ίσως οδηγήσει σε εντελώς αντίθετα αποτελέσματα από τα προσδωκόμενα. Απαιτείται λοιπόν «οραματικός ρεαλισμός» όπως εύστοχα έχει ειπωθεί.

Θέτονται λοιπόν προτεραιότητες. Προτεραιότητα είναι η στήριξη των ασθενέστερων, της εργατικής τάξης, των ανέργων, των αδύναμων γενικότερα μέσα από ένα μείγμα δράσεων που αφορά το κοινωνικό κράτος τόσο σε κεντρικό όσο και σε τοπικό επίπεδο οργάνωσης και αυτό-οργάνωσης. Προτεραιότητα επίσης είναι να υπερασπιστούμε τα «εργαλεία» της οικονομίας ώστε να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις για την παραγωγική και οικολογική ανασυγκρότηση της χώρας με βασικό κριτήριο την απασχόληση και γνώμονα την κάλυψη των κοινωνικών αναγκών. Η οικονομία των αναγκών ως πρόταση, γίνεται ολοένα και πιο επίκαιρη και οφείλει ο ΣΥΡΙΖΑ να την εξηγήσει και να την προτείνει με επιχειρήματα στην κοινωνία και στην εργατική τάξη.

Οι δέκα προγραμματικοί στόχοι (κεφ. 7) αποτελούν μια στέρεη βάση συζήτησης και δημιουργίας στρατηγικής. Οι πλατιές συμμαχίες που αναζητά σε όλες τις εκφάνσεις τις κοινωνίας (κεφ. 4) επίσης είναι ένας ο σωστός τρόπος για να προχωρήσεις. Όπως και η ρητή δέσμευση του ΣΥΡΙΖΑ ότι δεν έχει στόχο να ηγεμονεύσει, να επιβάλλει ή να καπελώσει αλλά να ενσωματώσει και να συνθέσει. Η σύνθεση είναι το κομβικό ζητούμενο και η αποφυγή άγονων διαγκωνισμών και ιδεοληψιών που οδηγούν σε αδιέξοδο αλλά και κατακερματισμό του χώρου. Η ύπαρξη σεβασμού στην διαφορετική άποψη είναι κεκτημένο της Αριστεράς και δείγμα υγείας του χώρου. Είναι όμως καίριο να χρησιμοποιείται δημιουργικά. Οφείλει ο χώρος να προστατεύσει την πολυφωνία του, αλλά παράλληλα και τις δημοκρατικές εσωτερικές διαδικασίες που χαράζουν την κεντρική στρατηγική του.

Στην διακήρυξη επίσης υπάρχει (κεφ. 5) και αναφορά στον ακροδεξιό κίνδυνο αλλά και στην έντεχνη αναφορά σε κάθε ευκαιρία της «θεωρίας των άκρων» από το γνωστό σύστημα ΜΜΕ- κομμάτων. Είναι ζήτημα που οφείλουμε να το αναδείξουμε και με επιμονή και σταθερές θέσεις να αποδομήσουμε σαν θεωρία. Τα εργαλεία υπάρχουν, στο χέρι μας είναι να το κάνουμε μέσα από την υιοθέτηση ενεργειών και πρακτικών που αποδομούν και την φασιστική ιδεολογία αλλά και τη «θεωρία των άκρων» που τόσο βολεύει κάποιους.

Είναι απολύτως αναγκαίο η Αριστερά να επιμείνει να παρουσιάζει τον ξεκάθαρα συστημικό ρόλο της Χρυσής Αυγής. Ο φασισμός είναι μορφή βιας, η απεχθέστερη του καπιταλισμού. Επομένως η ακροδεξια παρουσία δεν αποτελεί κίνδυνο ή εχθρό του συστήματος αλλά εργαλείο στα χέρια του. Και σε ένα δρόμο με ρήξεις, εν μέσω ταξικού πολέμου, η αποδόμηση του ακροδεξιού λαϊκισμού είναι κεντρικό ζητούμενο. Γιατί η κοινωνική πραγματικότητα σε συνδιασμό με την έλλειψη σωστής ενημέρωσης, υποδομής και η απολίτικη στάση (άρα και μη κριτική σκέψη) που έχει περάσει εδώ και χρόνια, όχι τυχαία, οδηγεί πολλούς νέους εκεί.

Εντελώς περιληπτικά, εφόσον η Αριστερά δίνει και θα δίνει τον αγώνα της για ρήξη με το υπάρχον σύστημα, τότε αυτομάτως δίνει μάχη για την αποδόμηση κάθε εργαλείου του, ένα από τα οποία είναι και η ακροδεξιά (την οποία κακώς κάποιοι περιορίζουν εντός Χ.Α).

Τέλος, στη διακήρυξη περιλαμβάνονται και προγραμματικές θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ για δομικές αλλαγές στο πολιτικό σύστημα. Είναι σημείο αιχμής για την Αριστερά. Οφείλει να γίνει σαφές ότι κεντρικός στόχος είναι η δημιουργία δημόσιας διοίκησης, δικαιοσύνης, τοπικής αυτοδιοίκησης, προστασίας του πολίτη με βάση τρεις αδιαπραγμάτευτους άξονες. Την αξιοκρατική και παντελώς ανεξάρτητη λειτουργία τους προς όφελος του πολίτη, τον πλήρη εκδημοκρατισμό της λειτουργίας όλων των θεσμών, ιδιαιτέρως των σωμάτων ασφαλείας και την ξεκάθαρη καταπολέμηση κάθε είδους διαφθοράς και διαπλοκής.

Για να γίνει αυτός ο εκδημοκρατισμός της κοινωνίας, δύο είναι οι αναγκαίες συνθήκες. Η πρώτη αφορά τον σεβασμό κάθε ανθρώπινης ελευθερίας και δικαιώματος. Η δεύτερη είναι ο ίδιος ο ΣΥΡΙΖΑ- ΕΚΜ να λειτουργεί πρώτος απολύτως δημοκρατικά. Να λειτουργεί ως παράδειγμα. Αλλά κυρίως να «κλειδώσει» την δημοκρατική λειτουργία του στο DNA του, σε κάθε κύτταρο του, σε κάθε έκφανση κοινωνική. Μέσα από κει θα περάσει και η γενικότερη προσπάθειά του για πραγματική δημοκρατία. Με βάση αυτό, επόμενο βήμα σε ένα επερχόμενο συνέδριο, καταστατικό, θα είναι και η ακόμα πιο αναλυτική θεσμοθέτηση αυτής της λειτουργίας. Βρισκόμαστε σε φάση συνδιαμόρφωσης, σύντομα θα είναι η ώρα των αποφάσεων και γι αυτό το θέμα.

Ήδη κεντρικά αλλά κυρίως στις συνελεύσεις έχουν γίνει ενδιαφέρουσες προτάσεις και αξιόλογες συζητήσεις που θα λειτουργήσουν ως μαγιά αλλά και ως δικλίδα ασφαλείας. Πέρα λοιπόν από τη διακήρυξη όμως, είναι πολύ σημαντικό ο ΣΥΡΙΖΑ να απαντήσει ακόμα πιο πειστικά στις ανησυχίες  για υιοθέτηση πρακτικών και προσώπων που κατά το παρελθόν έχουν ασκήσει (κάθε είδους) εξουσία εις βάρος του κοινωνικού συμφέροντος ή και ενάντια στο ήθος και στην αισθητική της Αριστεράς. Τις περίφημες κατηγορίες των ΜΜΕ και όχι μόνο περί «νέου ΠΑΣΟΚ».  Και ασφαλώς δεν αναφέρομαι στην κοινωνία, στους πολίτες που ψήφισαν ΠΑΣΟΚ και εξαπατήθηκαν. Η δημοκρατική λειτουργία του ίδιου του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ είναι η μόνη πειστική απάνταση σε αυτές τις ανησυχίες. Η θεσμοθέτησή της αλλά και ο έλεγχος εφαρμογής αυτών των θεσμών, αποτελεί και την μόνη δικλίδα ασφαλείας. Κοινώς, όσο η βάση, οι ίδιοι οι πολίτες μετέχουν, συνδιαμορφώνουν, κρίνουν και ελέγχουν, οι ανησυχίες αυτές δε θα επιβεβαιωθούν.

Ας μην ξεχνάμε ότι αυτή η συνδιάσκεψη, συζητά το ιδεολογικό πλαίσιο και την στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ- ΕΚΜ. Δημιουργεί την βάση πάνω στην οποία θα χτιστεί το κόμμα.

Κοινωνία και ΣΥΡΙΖΑ

Η συζήτηση είναι μεγάλη, είναι θετικό ότι άρχισε κι ότι είναι ανοιχτή. Στην Συνδιάσκεψη θα συζητηθεί το κείμενο, θα αποφασιστεί μια γενικότερη ιδεολογική πλατφόρμα και ταυτότητα.  Όμως όπως και να χει, το ποιος είναι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι κάτι που θα διαμορφώνεται καθημερινά στους εργασιακούς χώρους, στους δρόμους, στις συζητήσεις, στις δράσεις, στα νέα μέσα (που είναι εδώ για να αμφισβητήσουν την παντοδυναμία των ΜΜΕ και πρέπει να τα αξιοποιήσουμε), σε κάθε κοινωνική δραστηριότητα.

Σε επίπεδο πολιτών, είναι προφανές ότι καθένας μας οφείλει να συμβάλλει με τον τρόπο του σε αυτό το νέο όραμα, της ανατροπής και μιας νέας κοινωνίας με οδηγό την Αριστερά. Είτε με συμμετοχή σε δράσεις τοπικές, είτε με συμμετοχή στις διεργασίες στον εργασιακό του χώρο, είτε στα δίκτυα αλληλεγγύης, είτε με την παρουσία του στο δρόμο, είτε ακόμα και με την παρουσία του στα κοινωνικά δίκτυα που όπως προείπα, μπορούν να αμφισβητήσουν την μονόπλευρη και κατευθυνόμενη δημοσιογραφία των κεντρικών ΜΜΕ, μέσα από τη δημοσιογραφία των πολιτών και τον ελεύθερο διάλογο.

Όσο ο ΣΥΡΙΖΑ θα διατηρεί ζωντανή και αμφίδρομη αυτή την απευθείας επαφή του με την κοινωνία, τόσο μπορούμε να ελπίζουμε σε καλή συνέχεια και σε επιτυχία των στόχων του.

Αντί επιλόγου.

Ο ΣΥΡΙΖΑ καλείται να διεκδικήσει την διακυβέρνηση της χώρας. Πολλοί ρωτάνε, άλλοι καλοπροαίρετα κι άλλοι όχι και τόσο, αν είναι έτοιμος να κυβερνήσει. Μην πέφτουμε στο λάθος να απαντάμε σε μια λάθος ερώτηση. Όχι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι, ούτε και θα είναι ποτέ να κυβερνήσει, στο πλαίσιο και με τους όρους που κυβερνούν οι έως τώρα «σωτήρες» και οι «δυνάμεις της ευθύνης». Η σωστή ερώτηση είναι αν ο ΣΥΡΙΖΑ είναι έτοιμος να συγκρουστεί και να έρθει σε ρήξεις ώστε να κυβερνήσει με τους δικούς του όρους, τους όρους της κοινωνίας. Και σε αυτό την απάντηση θα την δώσει ο ίδιος ο κόσμος του μέσα από τη συμμετοχή του, την στήριξη του αλλά και τον έλεγχο που καθημερινά θα ασκεί.

Είναι πολλές οι πονηρές ερωτήσεις που θα μας βάλουν το επόμενο διάστημα. Η κλασσικότερη, ευρώ ή δραχμή; Απάντηση υπάρχει και είναι απλή. Καμια θυσία για το ευρώ, καμία αυταπάτη για τη δραχμή. Ολόκληρο, γιατί το μισό μέρος της φράσης δεν δίνει όλο το νόημα.

Υπάρχει plan b; Όχι, το πλάνο είναι ένα, η ετοιμότητα για την προάσπιση των κοινωνικών δικαιωμάτων, των κεκτημένων, της αξιοπρέπειας και της διάσωσης της εργατικής τάξης. Με βάση αυτό θα επιλεγούν τα εργαλεία και οι όροι, είτε λέγεται νόμισμα, είτε τρόπος ανάπτυξης. Με μοναδικό κριτήριο αυτό θα γίνει κάθε διαπραγμάτευση. Ο ΣΥΡΙΖΑ και η Αριστερά είναι εδώ για να σχεδιάσουν τη διάσωση της κοινωνίας, αυτό είναι το μόνο σχέδιο.

Εντός ή εκτός Ευρώπης; Λάθος ερώτηση και πάλι. Ευρώπη των λαών ή ευρώπη του κεφαλαίου; Aυτή είναι η αντερώτηση σε ένα ακόμα εκβιαστικό, διχαστικό και εντελώς χωρίς βάση δίλημμα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ και προεκλογικά είχε ξεκαθαρίσει τη στάση του απέναντι στα παραπάνω ερωτήματα. Δεν υπάρχει κανείς ουσιαστικός λόγος να ανακυκλώνεται και εσωτερικά μια συζήτηση που επιδιώκουν να επιβάλλουν με εκφοβιστικά διλήμματα οι δυνάμεις του τωρινού συστήματος. Οι θέσεις αυτές και σήμερα είναι επίκαιρες, είναι αποδεκτές από την κοινωνία όπως έδειξε η άνοδος από το 5% στο 27% αλλά και το γενικότερο κλίμα της ολοένα και μεγαλύτερης αποδοχής του ΣΥΡΙΖΑ στην κοινωνία. Εξάλλου καλύτερο παράδειγμα από την αύξηση των μελών και των ανθρώπων που συμμετέχουν στις τοπικές συνελεύσεις και διαδικασίες, δεν υπάρχει.

Η ενότητα της Αριστεράς ήταν ένα πρώτο όραμα που μπήκε και άρχισε να χτίζεται. Πλέον φτάνουμε στον ενιαίο φορέα του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, πράγμα το οποίο αποτελεί κατάκτηση όλων μας και οφείλουμε να την υπερασπιστούμε καθημερινά σε όλες τις εκφάνεις τις κοινωνίας. Επόμενος στόχος είναι η διάσωση της κοινωνίας από τις πολιτικές που βιώνουμε. Αυτό ξεκάθαρα περνά μέσα από μια διακυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ. Είμαστε εδώ για να βάλουμε τις βάσεις όχι μόνο για να συμβεί αυτό αλλά και για να υπάρχουν όλες οι προυποθέσεις για να πετύχει όταν συμβεί.

Προχωράμε με ρήξεις, με συνέπεια στις αρχές, τις αξίες και το ήθος της Αριστεράς, με δημιουργικές συνθέσεις και χωρίς συμβιβασμούς με το σύστημα.

2 thoughts on “Μερικές σκέψεις, ως συμμετοχή στο διάλογο, για το εγχείρημα του ΣΥΡΙΖΑ, ενόψει της Συνδιάσκεψης

  1. Ωραίο το post συμφωνώ σε όλα . Απλα τα διλλημματα υπάρχουν. Η Ευρώπη των λαών δεν υπάρχει προς το παρόν οπότε αν ο ΣΥΡΙΖΑ συγκρουστεί με τους ηγέτες της Ευρώπης των κεφαλαίων δηλ τη Γερμανία κυρίως, θα πρέπει να έχει σχέδιο Β για να μην πω και Γ και Δ. Ο κόσμος θέλει να ξέρει επ αυτού πρέπει να αποσαφηνιστουν αυτα ώστε να μην επιδέχονται παρεξηγήσεων και προπαγάνδας απο τους αντιπάλους. Να μην υπάρχουν κενά δηλ και να πούμε όλη την αλήθεια οποία κι αν είναι αυτη. Γιατι στο σημείο αυτο και προεκλογικά υπήρχε μια σύγχυση και πολλές διαφορετικές απόψεις του ΣΥΡΙΖΑ που εκφραζονταν και δημοσίως. Αυτο μπέρδεψε πολλούς που ήταν ούτως η άλλους φοβισμένοι και παραπληροφορημενοι απο τη συστημικη προπαγάνδα. Πιστεύω ότι είναι σημαντικό να αποσαφηνιστεί αυτο εώς το Συνέδριο.

    1. Τα διλήμματα υπάρχουν, αλλά έχει σημασία και πώς θα τεθούν. Η Ευρώπη των λαών υπάρχει, όσο ακόμα υπάρχουν οι λαοί. Το πνεύμα μου είναι, ότι στο ερώτημα (που θέτει το συστημα αλλά πχ και το ΚΚΕ) εντός ή εκτός Ευρώπης, η απάντηση της Αριστεράς επιβάλλεται να είναι ΕΝΤΟΣ ΠΟΙΑΣ ΕΥΡΩΠΗΣ; και να απαντά καθαρά ότι θέλει να μείνει εντός ευρώπης αλλά όχι αυτής της σημερινής. Οτι σκοπευει να ΜΕΙΝΕΙ αλλά να έρθει σε ρήξεις, προσπαθώντας πάντα να χει συμμαχίες ασφαλώς.

      Όσο για το plan B και C η άποψή μου είναι οτι το “καμιά θυσία για το ευρώ, καμιά αυταπάτη για τη δραχμή” λέει όλη την αλήθεια. Επίσης προσωπικά εκτιμώ ότι το να βγει ο ΣΥΡΙΖΑ να ανακοινώσει σενάρια επί υποθετικών αντιδράσεων σε ρήξεις ή διαπραγματεύσεις είναι ασκήσεις επί χάρτου και μαλιστα με αμφισβητούμενα δεδομένα. Η απάντηση είναι πιο απλή, προτεραιότητα το ευρω ΕΦΟΣΟΝ ειναι με ορους υπερ του λαού.

      Ή αλλιώς σε κάθε σενάριο, θα κάνει αυτό που συμφέρει το λαό και οχι τους λίγους σε αυτον τον ταξικό πόλεμο. Πανευρωπαϊκά.Αυτό είναι το πλάνο, ο πυρήνας των πολιτικών λύσεων που θα επιδιώξει. Χ

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s