Κλειστά μάτια, μυαλά και πόρτες στην Κρητική ύπαιθρο. Ως πότε;

Δράματα πίσω από τις κλειστές πόρτες στην κρητική ύπαιθρο

Η ιστορία της 16χρονης από τη Μεσαρά που επιχείρησε να δώσει τέλος στη ζωή της μην αντέχοντας τη βία και την κακοποίηση, μέσα από δύο γάμους πριν καλά – καλά περάσει τη δύσκολη και απαιτητική ηλικία της εφηβείας, φαίνεται ότι έρχεται τώρα να ρίξει φως σε μία περιοχή που οι γάμοι ανήλικων κοριτσιών δεν είναι σπάνιο φαινόμενο ενώ η κακοποίηση μέσα στο γάμο τις περισσότερες φορές αποτελεί κοινό μυστικό και μένει πίσω από τις κλειστές πόρτες των σπιτιών και σπάνια φτάνει μέχρι το Αστυνομικό Τμήμα της περιοχής.

Όπως δήλωσε μάλιστα η πρόεδρος των γυναικείων σωματείων του νομού Ηρακλείου κ. Μαίρη Παχιαδάκη, την τελευταία 2ετία έχουμε κάποια στοιχεία για την κακοποίηση και αυτήν την περιοχή ωστόσο θα πρέπει να πούμε ότι η εικόνα που καταγράφεται είναι πλασματική διότι αυτά που καταγράφονται είναι πολύ λιγότερα από αυτά που υπάρχουν στην πραγματικότητα. Πάντως υπάρχει μία αύξηση της τάξης του 30% από τη συγκεκριμένη περιοχή, ίσως επειδή μιλάνε λίγο περισσότερο πια. Θα πρέπει να ξέρετε πάντως ότι η ενδοχώρα της Κρήτης είναι σε απογοητευτικό σημείο αναφορικά με τέτοιες συμπεριφορές.
15χρονη με 3χρονο παιδί και 45χρονο άντρα.

Η πρόεδρος των γυναικείων σωματείων του νομού που ασχολούνται επί σειρά ετών με την κακοποίηση σε επίπεδο Κρήτης δεν δίστασε να αναφερθεί ακόμα και στην περίπτωση 15χρονης κοπέλας από χωριό της ενδοχώρας που είναι παντρεμένη με 45χρονο άντρα και έχει παιδί 3 ετών.
Η κοπέλα αυτή μας ζήτησε βοήθεια με ένα 3χρονο παιδί στην αγκαλιά. Ένα παιδί που προσπαθούσε να μεγαλώσει ένα άλλο παιδί. Κάτι δεν πάει καλά. Ποιος φταίει σε αυτό; Τι κάνει η πολιτεία; Πως επιτρέπει να γίνονται τέτοιοι γάμοι; Πως επιτρέπει σε παιδιά να αφήνουν το σχολείο; Όταν σε αυτές τις περιπτώσεις αναζητούμε τους γονείς των κοριτσιών για να τους ενημερώσουμε και να στηρίξουν τα παιδιά τους, εκείνοι μας αποφεύγουν. Δε θέλουν πίσω ούτε το παιδί τους, ούτε το εγγόνι τους. Εκείνοι ξεφορτώθηκαν ένα στόμα και δε θέλουν να φορτωθούν δύο, αυτή είναι η λογική όσο και αν μας τρομάζει, κατέληξε η κα. Παχιαδάκη.

Πάντως σύμφωνα με την Μαίρη Παχιαδάκη η Ελλάδα βρίσκεται εξαιρετικά ψηλά στον πίνακα της κακοποίησης, στην 11η θέση ενώ όλα όσα συμβαίνουν σε απομονωμένες και μικρές κοινωνίες μπορεί η πολιτεία να τα γνωρίζει αλλά δεν κάνει απολύτως τίποτα. Την ίδια στιγμή για την ανήλικες παντρεμένες κοπέλες, ο νόμιμος κηδεμόνας τους είναι ο σύζυγος τους ακόμα και αν αυτός είναι βίαιος.

Το ιστορικό της φρίκης

Η ιστορία της 16χρονης από τη Μεσαρά αποτελεί ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα της κρητικής υπαίθρου. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η 13χρονη κοπέλα, με τις ευλογίες των δικών της, αρραβωνιάζεται και παντρεύεται από νωρίς με έναν νεαρό από κοντινό χωριό. Μετά από μία 2ετία ο νεαρός γαμπρός την εγκαταλείπει και οι γονείς της στην προσπάθεια τους να την αποκαταστήσουν, την αρραβωνιάζουν με έναν άλλο νεαρό από άλλο χωριό. Ωστόσο εκείνος αποδεικνύεται χειρότερος από τον πρώτο. Την χτυπά άσχημα και την κακοποιεί. Το σκηνικό της κακοποίησης γίνεται γνωστό στον πατέρα που μεσολαβεί και παίρνει πίσω την κόρη του και τη μεταφέρει στη στάνη που διατηρεί με τον παππού της μικρής στην περιοχή των Απεζανών. Από κει και έπειτα η κατάληξη της 16χρονης που τώρα δίνει μάχη να κρατηθεί στη ζωή είναι γνωστή. Την ίδια στιγμή εκκρεμή σε βάρος του 19χρονου γαμπρού ποινική δίωξη για ενδοοικογενειακή βία αφού την περασμένη εβδομάδα- όπως αποκάλυψε το prismanews.gr από την πρώτη στιγμή – χτύπησε και πάλι τη 16χρονη ωστόσο εκείνη τη φορά έγινε και η σχετική καταγγελία στον Αστυνομικό Τμήμα Μοιρών και η υπόθεση πήρε το δρόμο της δικαιοσύνης και το κορίτσι το δρόμο για τη στάνη του παππού του.
Στο μεταξύ από χθες ο νεαρός γαμπρός δεν έχει εμφανιστεί πουθενά, αναφέρουν οι πληροφορίες. Το κορίτσι που παραμένει σε κρίσιμη κατάσταση στη ΜΕΘ του ΠΑΓΝΗ εξακολουθεί να δίνει τη δική του μάχη, ένα κορίτσι που αντί να πηγαίνει σχολείο, να κάνει εκδρομές και να προετοιμάζεται για εξετάζεις, έκανε γάμους, προσπαθώντας να στήσει σπιτικό ενώ η ηλικία της δεν επέτρεπε κάτι τέτοιο, και την ίδια στιγμή δεχόταν ραπίσματα ψυχής και σώματος έφτασε να δίνει μάχη για να κρατηθεί στη ζωή… μια ζωή που άλλοι έφτιαξαν και οργάνωσαν για εκείνοι μόνο και μόνο για να κανονίσουν τις δικές τους τις δουλειές…

Πηγή: prismanews

Ημερομηνία: 27/11/2012

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s