Ακτινογραφία του ψηφοφόρου του ΣΥΡΙΖΑ

Ημερομηνία δημοσίευσης: 25/11/2012

ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΜΑΥΡΟΥ*

* Ενα 82,5% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ δηλώνουν ότι πρέπει να παραμείνουμε στο ευρώ εφαρμόζοντας μια «άλλη οικονομική πολιτική», όχι εκείνη του Μνημονίου / δανειακής σύμβασης, γιατί κάτι τέτοιο είναι «εφικτό». * Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει αρχίσει να δημιουργεί πλέον έναν δικό του κορμό ψηφοφόρων και η «δουλειά» που πρέπει να γίνει στο εξής είναι η παγίωσή του, η ομοιογένεια και ο ρεαλισμός σε επίπεδο επιμέρους προτάσεων διακυβέρνησης.

Η αυξημένη εκλογική επιρροή του ΣΥΡΙΖΑ από τις πρόσφατες εκλογές μέχρι σήμερα δεν μπορεί παρά να έλκει το ενδιαφέρον όλων των αναλυτών, καθώς μεταξύ άλλων το φαινόμενο διαδραματίστηκε μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα.

Διαπιστώθηκε και στο Exit Poll της ημέρας των εκλογών, αλλά διαπιστώνεται και σήμερα, ότι τα κοινά που αυξάνουν τη δυναμική του συγκεκριμένου κόμματος είναι κυρίως α) Άτομα ηλικίας 18-54 ετών, με την ηλικία των 45-54 να εμφανίζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον μιας και μέχρι το πρόσφατο παρελθόν αποτελούσε προνομιακό χώρο κεντροδεξιών ιδεολογιών. β) Κάτοικοι μεγάλων αστικών κέντρων με ιδιαίτερη έμφαση στην Αθήνα γ) Δημόσιοι και ιδιωτικοί υπάλληλοι, αλλά και αυτοαπασχολούμενοι που είναι σημαντικά κοινά του εργασιακά ενεργού πληθυσμού της χώρας δ) Πολίτες με τεχνική, ανώτερη και ανώτατη μόρφωση.

Ακόμα μεγαλύτερο ενδιαφέρον όμως έχουν τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ με βάση πρόσφατα δημοσκοπικά στοιχεία (Βαρόμετρο Real News) σχετικά με 1) Θέματα ευρώ και χρεωκοπίας της χώρας 2) Κυβερνησιμότητα ΣΥΡΙΖΑ / Α. Τσίπρα. 3) Στάση απέναντι στα μέτρα 4) Στάση απέναντι σε θέματα μεταναστών.

Αρχίζοντας από τα θέματα ευρώ / χρεωκοπίας διαπιστώνεται μια αντίφαση καθώς το 64% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ δεν πιστεύουν ότι θα υπάρξει έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ, ενώ την ίδια στιγμή το 58% δηλώνουν ότι υπάρχει ενδεχόμενο χρεωκοπίας, όταν το αντίστοιχο ποσοστό για τον «μέσο» Έλληνα είναι 49,5%. Η πρώτη άποψη είναι αντίκτυπος της γενικής «αυτο-εκπληρούμενης» επιθυμίας να μην φύγει η χώρα από το ευρώ, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι γραμμή του κόμματος είναι πως οι εταίροι δεν θα ρισκάρουν μια έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη.

Η δεύτερη θέση αποτελεί ίσως έναν αντικατοπτρισμό μιας απαισιόδοξης προσδοκίας ως προς τους συνδυαστικούς σχεδιασμούς και την αποτελεσματικότητα εταίρων και κυβέρνησης συνεργασίας. Όμως και τα δύο μαζί αναδεικνύουν το γεγονός ότι χρεωκοπία και έξοδος από το ευρώ είναι δύο διαφορετικές έννοιες! Την ίδια στιγμή ένα 82,5% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ δηλώνουν ότι πρέπει να παραμείνουμε στο ευρώ εφαρμόζοντας μια «άλλη οικονομική πολιτική», όχι εκείνη του Μνημονίου / δανειακής σύμβασης γιατί κάτι τέτοιο είναι «εφικτό».

Ως προς τη διάσταση της κυβερνησιμότητας η στάση του κοινού του ΣΥΡΙΖΑ ήταν αναμενόμενο να εμφανίσει υψηλά ποσοστά τόσο ως προς τη «ρεαλιστικότητα των προτάσεων» (58%) αλλά και ως προς την «αντιπολιτευτική ικανότητα» του Α. Τσίπρα (71%). Όμως δεν είναι χαμηλά τα αντίθετα ποσοστά, καθώς 34% (1 στους 3) δηλώνουν αρνητική στάση για τη «ρεαλιστικότητα των προτάσεων» και 25% (1 στους 4) αρνητική στάση για την «αντιπολιτευτική ικανότητα» του αρχηγού.

Την ίδια στιγμή ένα 95% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί ότι τα μέτρα είναι άδικα ενώ ένα 93% πιστεύει ότι δεν θα είναι τα τελευταία. Ιδιαίτερα χαμηλά είναι τα θετικά ποσοστά στις διαστάσεις «Τα μέτρα θα αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά το δημοσιονομικό πρόβλημα» (17%) και «Τα μέτρα δημιουργούν θετικές προοπτικές ανάπτυξης της οικονομίας» (9%). Όμως το 39% των φίλων του ΣΥΡΙΖΑ πιστεύει ότι τα μέτρα συμβάλλουν στην ανάκτηση της αξιοπιστίας της χώρας.

Τέλος το 57% των σημερινών ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ εγκρίνει τις θέσεις και τη στάση του κόμματος για τους μετανάστες, όμως υπάρχει ένα 33% που τοποθετείται αρνητικά απέναντι σε αυτές, ενώ ένα 24% αξιολογεί θετικά τα αντίστοιχα μέτρα της κυβέρνησης και ένα 14% εγκρίνει τις αντίστοιχες θέσεις και τη στάση της Χρυσής Αυγής.

Κλείνοντας είναι μάλλον εμφανές ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει αρχίσει να δημιουργεί πλέον έναν δικό του κορμό ψηφοφόρων και η «δουλειά» που πρέπει να γίνει στο εξής είναι η παγίωσή του, η ομοιογένεια και ο ρεαλισμός σε επίπεδο επιμέρους προτάσεων διακυβέρνησης.

* Ο Δημήτρης Μαύρος είναι πρόεδρος της MRB

πηγή: http://www.avgi.gr/ArticleActionshow.action?articleID=731109

–> To παραπάνω άρθρο παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον σε μια προσπάθεια που πολλοί κάνουν εντός κι εκτός ΣΥΡΙΖΑ να ακτινογραφήσουν το 27% που ψήφισε τον ΣΥΡΙΖΑ. Με βάση τα παραπάνω στοιχεία προκύπτουν ενδιαφέροντα στοιχεία.

Το πρώτο είναι ότι ο κόσμος διαχωρίζει την προοπτική χρεωκοπίας από την έξοδο από την Ευρωζώνη πια. Για καιρό οι κυβερνόντες και τα ΜΜΕ εντέχνως τα θεωρούσαν ένα γεγονός. ΔΕΝ είναι και πλέον ο κόσμος το έχει αντιληφθεί. Αυτό διευκολύνει και την επιχειρηματολογία ΣΥΡΙΖΑ για ρήξεις εντός Ευρώπης.

Το δεύτερο είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει τη δυναμική του στις παραγωγικές ηλικίες, στις νεότερες γενιές. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι εκφράζει ένα πολύ δυναμικό κοινό, δυνάμεις που έχουν πολλά να δώσουν, δυνάμεις πολύ πιο “καθαρές” από τις μεγαλύτερες από άποψη πελατειακών σχέσεων με την νυν εξουσία. Δυνάμεις όμως και πολύ κινητικές, που αν δε δουλέψει σωστά και αν αποδεχθεί ασυνεπής εύκολα μετακινούνται. Κατά την ταπεινή μου άποψη αυτό είναι άλλο ένα μήνυμα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να βγάλει μπροστά τη νέα του γενιά.

Το τρίτο στοιχείο είναι η αντίφαση που είδαμε ως προς το μεταναστευτικό. Με 43% να κινούνται σε πιο συντηρητικές ιδέες για το θέμα ο ΣΥΡΙΖΑ καλείται να ψάξει τρόπο να τους εκφράσει χωρίς να χάσει το ιδεολογικό του πρόσημο. Καλείται επίσης να “εξηγήσει” στο 14% που έχουν απόψεις που μοιάζουν και με της Χ.Α, πόσο επικίνδυνες είναι αυτές οι ιδέες.

Είναι κάτι εντελώς νέο η δυναμική που αναπτύσσει ο ΣΥΡΙΖΑ. Ως τώρα αποφάσισε να ανοίξει τις πόρτες στον κόσμο, να τον βάλει στις συνελεύσεις, να τον ακούσει και να προχωρήσει μαζί του. Αυτό πρέπει να συνεχίσει να κάνει, αφενός για να μπορέσει να δημιουργήσει ένα πιο ομοιογενές κοινό κι αφετέρου για να διατηρήσει ανοιχτό αυτό τον αμφίδρομο δίαυλο επαφής με την κοινωνία.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s