Ανατροπή των κλισέ…

Δικό μου κείμενο για το www.theopinionmakers.wordpress.com

Τώρα δυό μέρες βρέχει συνεχώς σχεδόν. Ο ουρανός είναι μουντός και σκοτεινός. Ευτυχώς δεν έχει ακόμα ιδιαίτερο κρύο, μιας και ο τρόμος του καλοριφέρ έχει κάνει ξανά σούπερ δημοφιλές κομμάτι των ειδήσειων τον καιρό και στο ίντερνετ το site της ΕΜΥ! Τύφλα να χουν τα τούρκικα!
Είναι καιρός που τους πιο πολλούς από μας, μας “ρίχνει”, μας βγάζει μια μελαγχολία. Είναι επίσης καιρός που σε κλείνει σπίτι, εξαναγκάζοντάς σε, να σκέφτεσαι περισσότερο. Και δεν είναι εποχή για πολλή σκέψη, είναι επικίνδυνο σπορ αυτό. Πριν μερικά χρόνια γινόταν σχεδόν έκκληση στον κόσμο να προβληματιστεί και να σκεφτεί καλά το που και πως βρίσκεται η κοινωνία. Τότε όλα αυτά ήταν βαρετά και επικρατούσε μια γενική “απολιτίκ” και ελαφριά σκέψη, ανώδυνη.

Σήμερα βιαίως πήγαμε στο άλλο άκρο. Σαφώς χρειαζόταν διόρθωση. Σαφώς χρειαζόταν ο κόσμος να ναι πιο κριτικός, πιο ψαγμένος και να σκέφτεται περισσότερο κάθε επιλογή του. Τώρα πια με αυτή τη “βίαιη προσαρμογή” που επιχειρούν, έχουμε φτάσει στην εξώπορτα της κατάθλιψης. Μερικοί από μας ίσως να μπαινοβγαίνουν κιόλας… Φίλοι, μου λένε, “τον ξέρεις τον Ελληνα είναι των άκρων”. Προσωπικά δε συμφωνώ. Υπήρχαν άνθρωποι που στην εποχή της ελαφρότητας δεν ακολουθησαν.

Ταπεινή μου άποψη είναι ότι αυτές οι μεταπτώσεις οφείλονται στο ότι σαν πολίτες και σαν άνθρωποι δεν έχουμε υποδομή. Ένα σταθερό “know how” για τη διαχείριση καταστάσεων. Κι αυτό έρχεται από την παιδεία και την καλλιέργεια. Που στην Ελλάδα δεν υπάρχει, το έχουμε αντικαταστήσει από τη μόρφωση, με την έννοια των τυπικών προσόντων. Τώρα λοιπόν στα δύσκολα, το οπλοστάσιό μας περιλαμβάνει πολλά τυπικά προσόντα, λίγα όμως ουσιαστικά. Πάντα με εξαιρέσεις όσων μόνοι τους δούλεψαν το κομμάτι αυτό.

Θα μου πεις, τόσο πρόλογο για να καταλήξεις στο κλισέ της έλλειψης παιδείας με αφορμή την εμφανή κατάθλιψη στην κοινωνία; Ναι, εκεί θέλω να καταλήξω. Σε αυτό το κλισέ. Για να υποστηρίξω ότι το γεγονός ότι όλοι το αντιμετωπίζουν ως τέτοιο, ως ένα ακόμα κλισέ, με ελαφρότητα, περιορισμένοι στο τυπικό του πράγματος, επιβεβαιώνει ότι εκεί κολλάμε. Μένουμε στο δέντρο, χάνουμε το δάσος. Μένουμε στο τυπικό “κλισέ” αλλά δεν εμβαθύνουμε παραπέρα ώστε να πάψει πια να ναι κλισέ!

Είναι πια ώρα διάφορα κλισέ, με ένα από τα κορυφαία αυτό της έλλειψης παιδείας να ανατραπούν! Διαφοερτικά θα μείνουμε να τα αναμασάμε και να βυθιζόμαστε στην μελαγχολία και στον φόβο του καλοριφέρ και της επόμενης μέρας.

Από: https://theopinionmakers.wordpress.com/2012/11/21/%CE%B1%CE%BD%CE%B1%CF%84%CF%81%CE%BF%CF%80%CE%AE-%CF%84%CF%89%CE%BD-%CE%BA%CE%BB%CE%B9%CF%83%CE%AD/

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s