Φίλαθλοι δηλητηριασμένοι…

Ως οπαδός του ΟΦΗ έκατσα να δω το χθεσινό ματς στο Καραϊσκάκη με λίγες προσδοκίες. Καλύτερη ομάδα ο Ολυμπιακός, λογικό θα ήταν να χάναμε εύκολα. Περιέργως ο ΟΦΗ ξεκίνησε δυνατά, έκανε μια καλή ευκαιρία και είχε μια καλή κατοχή, πράγμα που εμπόδισε τον Ολυμπιακό να βγάλει φάσεις.

Κατά σατανική “σύμπτωση” λίγο πριν το τέλος του ημιχρόνου κέρδισε άλλο ένα ανύπαρκτο φάουλ γύρω από την περιοχή μας ο Ολυμπιακός και έτσι άνοιξε το σκορ. Με την έναρξη του δεύτερου, είχαμε το ίδιο σκηνικό έτσι ώστε Ολυμπιακός, διαιτητής και Αναστόπουλος να ηρεμήσουν με το 2-0.

Το ματς κυλούσε μάλλον ήσυχα, με μικρές εξαιρέσεις γραφικών παικτών του ΟΦΗ που ήθελαν να χαλάσουν τη γιορτή και την ραστώνη ενόψει Μονπελιέ. Η ατυχία για μας τους οπαδούς του ΟΦΗ αλλά και για κάθε υγιώς σκεπτόμενο οπαδό ήταν ότι έγινε μια “κραχτή” ανατροπή- πέναλντι στο 75 υπέρ του ΟΦΗ, που εννοείται δε δόθηκε αλλά έκανε πιο χτυπητό το τι συνέβαινε σε συνδιασμό με διάφορα φάουλ, οφσάιντ κλπ που έδιναν τον τόνο.

Κουτσά- στραβά το ματς βγήκε, 2-0, ευχαριστημένοι όλοι, ο Ολυμπιακός, ο πρόεδρας, ο προπονητής του που εδραιώνει τη θέση του, ο διαιτητής, ο σπικερ της ΝOVA… Ως εκεί κανένα παράλογο. Και μη μου πείτε ότι ξαφνιάζει κανένα το άγχος του διαιτητή και της NOVA για να ναι ευχαριστημένος ο Μαρινάκης….

Έλα όμως που σαν οπαδός του ΟΦΗ έπρεπε να υποστώ  ακόμα ένα μαρτύριο. Να ακούω τον προπονητή μου (λέμε τώρα) να σχολιάζει το ματς, δίνοντας βάση σε 2 αδράνειες της άμυνας (για τα ανύπαρκτα φάουλ δεν ήθελε να πει κάτι), να ξεχνάει τις 2 φάσεις πέναλτι που ζήτησε η ομάδα του και να καμαρώνει για την αγάπη της Θύρας 7 για εκείνον. Προφανώς είχε ξεχάσει σε ποιά ομάδα δουλεύει. Και μη μου πει κανείς ότι δεν ασχολείται με τη διαιτησία. Στην άθλια εμφάνιση της Κέρκυρας και την εκεί ήττα, αντί να ζητήσει ένα συγνώμη, έλεγε αστείες δικαιολογίες για διαιτησίες και τύχη μικραίνωντας τον ΟΦΗ, όπως άλλωστε συνηθίζει να κάνει.

Η δε διοίκηση της ΠΑΕ ΟΦΗ δεν θεώρησε σκόπιμο να κάνει μια δήλωση δυσαρέσκειας για τη διαιτησία αλλά και για την μετάδοση του αγώνα. Και σε κάνει να αναρρωτιέσαι, τόσο πολύ τρέμουν τον Μαρινάκη; Τόσο πολύ τους έχει όλους στο χέρι παρασκηνιακά; Ρητορικό το ερώτημα.

Το κερασάκι στην τούρτα όμως ήρθε στα social media και τα fora, όταν διαπίστωσα για μια ακόμα φορά,πόσο μας έχουν δηλητηριάσει σαν κοινωνία και σαν φιλάθλους. Απλοί οπαδοί του ΟΦΗ επιχειρηματολογούσαν επικροτώντας αυτή τη στάση του προπονητή και της ΠΑΕ γιατί έτσι κερδίζει η ομάδα μια εύνοια είτε σε επόμενες διαιτησίες, είτε σε αποφάσεις για ποινές, είτε σε θέματα αδειοδότησης κλπ κλπ. Τόσο δηλητήριο έχει ποτιστεί λοιπόν ο έλληνας φίλαθλος; Tόσο πρόθυμος είναι να ανεχτεί καταστάσεις αρκεί να εξυπηρετήσει το μικρό και κοντόφθαλμο συμφέρον του;

Eίναι ένα απλό και χαρακτηριστικό δείγμα της σαπίλας που έχει επιβληθεί, του πόσο έχουμε γαλουχηθεί και εκπαιδευτεί να σκύβουμε το κεφάλι και να δεχόμαστε ως κάτι το φυσικό και το λογικό να υπάρχουν παντοδύναμοι τύποι που με τον παρά τους, τα κονέ τους και τους εκβιασμούς τους θα κάνουν κουμάντο στη ζωή όλων μας. Είτε πρόκειται για την ποδοσφαιρική μας ζωή είτε για την πραγματική μας ζωή. Μικρογραφία είναι άλλωστε το ποδόσφαιρο.

Προσωπικά, είχα αισθανθεί περήφανος που για πάνω από 8 χρόνια οι οπαδοί του ΟΦΗ ζητούσαν να απεγλωβιστεί η ομάδα από την οικογένεια Βαρδινογιάννη. Οι μέρες που αυτό έγινε ήταν οι καλύτερες μου σαν οπαδού- φιλάθλου. Δυστυχώς πλέον νιώθω αμήχανα και άσχημα όταν βλέπω ότι εδώ και δύο χρόνια οι ίδιοι φίλαθλοι, η πλειοψηφία τους προφανώς, ανέχονται Δημάρχους, μαφιόζους, νονούς και προπονητές τύπου Αναστόπουλου και παίζουν το παιχνιδάκι τους αντί να λύσουν το γόρδιο δεσμό. Με κάθε κόστος ναι. Μόνοι μας ρίξαμε στη Β την ομάδα για να καθαρίσει από τον Βαρδινογιάννη, τώρα θα ανεχόμαστε και θα καταπίνουμε το καθεστώς Μαρινάκη; Γι αυτό έγινε τόση προσπάθεια;

Y.Γ: Φοβερή πάντως σύμπτωση ότι και τα δύο καθεστώτα έχουν καταγωγή από Κρήτη. Και άρα ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το νησί…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s