Ναι είμαι με τον Παντελίδη…

Καιρό τώρα ακούω διάφορα αστεία και σοβαρά για την «άνοδο» του τραγουδιστή, συνθέτη, στιχουργού του λαϊκού στερεώματος, Παντελή Παντελίδη. Δεν είμαι φανατικός του είδους. Μ’αρέσει πάντως το γνήσιο λαϊκό τραγούδι. Όπως μ’αρέσει και ο χαβαλές με τους φίλους πίνοντας τα ποτά μας (όταν έχουμε λεφτά ασφαλώς, μην μπερδευτεί κανένας ΣΔΟΕ κι έχουμε ντου). Πέρα από όλα όμως αυτά μ’αρέσει να χαζεύω και την πορεία όλων των καλλιτεχνών που συναντάμε στο ραδιόφωνο, την τηλεόραση και το ίντερνετ.

Κι έχω να δηλώσω ότι ναι, είμαι με τον Παντελίδη. Αφού λοιπόν ξεκαθαρίσω ότι οι στίχοι του είναι απλοϊκοί, μέτριοι και δε μιλάνε στην ψυχή μου όπως και οι «μελωδίες» του. Γενικά δε θα αγόραζα το CD του, προτιμώ άλλη μουσική. Και ακόμα κι από το «λαϊκό» είδος αν τον κατατάξουμε εκεί, προτιμώ τον Διονυσίου ή τον Μητροπάνο όταν θέλω στα σοβαρά να ακούσω μουσική. Για χαβαλέ όμως θα τον προτιμήσω από πολλούς άλλους.

Θα με ρωτήσει κανείς, μύγα σε τσίμπησε με τον Παντελίδη; Ναι λοιπόν με τσίμπησε μύγα. Σκεφτόμουν ας πούμε, ότι ο Παντελίδης βρέθηκε στην επικαιρότητα από κάτω προς τα πάνω. Τι εννοώ; Αποφάσισε να βγάλει την καψούρα του, στα τραγούδια του. Και μετά να τα ανεβάσει στο διαδίκτυο και να τα κρίνει ο κόσμος. Δημοκρατικότατη και αντρίκια διαδικασία. Δεν έκανε κανένα κόλπο διαφημιστικό. Δεν έκανε κανένα κουτσομπολίστικο θεματάκι για να βγει στα Κωστοπουλικά περιοδικά. Δεν έκανε καμιά δήλωση φοβερή για να τον βάλει στο ένθετο του ο Θέμος ή ο Λιάγκας.

Απλά λοιπόν έκανε upload από τον υπολογιστή του. Όπως χιλιάδες άλλοι έλληνες κάνουν, είτε τη μουσική τους, είτε τη φωτογραφία τους, είτε τα άρθρα τους όπως κάνω εγώ τώρα. Και αναμένουν την όποια αποδοχή και κριτική. Μου φαίνεται πολύ λογικό και δημοκρατικό. Δε με ενοχλεί αυτό. Κάποιοι επέλεξαν να τον ακούσουν. Πολλοί άλλοι όχι. Αλλά καμιά δισκογραφική δεν τους το επέβαλλε με μια επίμονη και εκνευριστική playlist με τα ίδια και τα ίδια λίγων εκλεκτών του lifestyle.

Επίσης δεν είδαμε 100 ανούσια θέματα γι αυτόν στο Star ούτε στην Τατιάνα και την Μελέτη. Διαδόθηκε η «δουλειά» του από στόμα σε στόμα. Και έγινε κι αυτός γνωστός. Και κάποιο κοινό θα πάει να τον δει, αυτό που του αρέσει το συγκεκριμένο είδος. Ωραιότατη διαδικασία. Η επιλογή γίνεται από τα κάτω προς το πάνω κι όχι ανάποδα. Δεν τον επέβαλλαν τα κανάλια που έχουν και ραδιόφωνα που έχουν και δισκογραφικές και πάει λέγοντας… Γιατί να με χαλάσει αυτό λοιπόν;

Όπως μ’άρεσε που μέσα από το ίντερνετ και μέσα από μικρά μαγαζιά ξεπρόβαλλε ο Μαραβέγιας, ο Μυλωνάς, οι Burger Project που είναι και πιο κοντά στα γούστα μου. Με τον ίδιο τρόπο γνώρισα και εκτίμησα τους Λοκομόντο κι όχι από την υπερπροβολή τους σε κανάλια, φυλλάδες και ένθετα κουτσομπολίστικα! Μπορεί να ψάχνω στο youtube βιντεάκια του Άσιμου αλλά σέβομαι ότι κάποιος ψάχνει και κυριώς (τη) βρίσκει κάποιου άλλου. Την προτιμώ ρε αδερφέ αυτή τη διαδικασία κι ας μη μου αρέσει η μουσική και τα τραγούδια του. Τόσο απλό!

Γιατί σκέφτομαι πόσο ανάποδα το πάμε σε αυτή τη χώρα. Οι πολιτικοί αντί να προκύπτουν από κάτω προς τα πάνω, από την κοινωνία δηλαδή, προκύπτουν από τους κομματικούς σωλήνες και επιβάλλονται στο κομματικό ακροατήριο και μέσω των ΜΜΕ. Το ίδιο και οι συνδικαλιστές που μας «εκπροσωπούν» κατά τα άλλα. Οι «σταρ» επίσης, μας επιβάλλονται από ένα σύστημα καναλιών, περιοδικών, μάνατζερ και άλλων επιχειρηματιών διαφόρων νομίμων και μη δρατηριοτήτων. Γίνονται ντε και καλά οι επιλογές μας έως και τα πρότυπά μας.

Λοιπόν για να μην το κουράζω άλλο, ναι προτιμώ να «γαβγίζει» ή να λέει καψουροτράγουδα χωρίς ουσία κάποιος που βγήκε απτο πουθενά και ανέβηκε (κι όσο καταφέρει να κρατήσει, είναι πια πρόβλημά του) παρά αυτός που μου τον φόρεσαν κάποιοι με το ζόρι για να κονομήσουν ή για να προβάλλουν το πρότυπο που εξυπηρετεί τα δικά τους τα συμφέροντα. Είμαι με τον Παντελίδη λοιπόν που είδε κι έπαθε να μπει στα ραδιόφωνα των Ρυθμών και του Σφαίρα και όλων αυτών των εργοστασίων «καλλιτεχνών»…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s