Δεν φταίει ότι δεν μπορούν,απλά ότι δεν θέλουν

http://www.left.gr/article.php?id=9555

 

Μετά λοιπόν την μπόρα της επίσκεψης Μέρκελ, πιο ψύχραιμοι κι έχοντας την πλήρη εικόνα, μπορούμε να σχολιάσουμε μερικά πράγματα επιγραμματικά για την διαχείριση του θέματος στο εσωτερικό της χώρας.

Καταρχήν να ξεκαθαρίσω ότι ποτέ δε θεώρησα αυτή την επίσκεψη “κλειδί” για την εξέλιξη του θέματος μας σε σχέση με την Ευρωζώνη. Όσοι είχαν τέτοιες αυταπάτες, μάλλον εθελοτυφλούσαν. Όσοι, η πλευρά της κυβέρνησης ουσιαστικά και τα τριγύρω παπαγαλάκια των ΜΜΕ, περίμεναν μια δήλωση καθαρή, δυναμική που να ξεκαθαρίζει την απόλυτη στήριξη στην Ελλάδα και την παραμονή της στο Ευρώ, μάλλον απογοητεύτηκαν. Η φράση “εύχομαι και ελπίζω να μείνει η Ελλάδα στο ευρώ” σίγουρα δεν είναι λόγος πανηγυρισμών. Το αντίθετο. Κι ας κάνουν προσπάθεια από χθες οι αναλυτές, οι στρατευμένοι προφανώς, οι Υπουργοί και οι βουλευτές της τρικομματικής να μας πείσουν για το αντίστροφο. Ευτυχώς μυαλό έχουμε και μπορούμε να κατανοήσουμε απλές φράσεις.

Παράλληλα η Κυβέρνηση βγήκε διπλά χαμένη επικοινωνιακά με τη διαχείρισή της την προηγούμενη μέρα, με τις ατυχείς έως προκλητικές ανακοινώσεις της ΓΑΔΑ περί συναθροίσεων, με τη δημιουργία μιας εικόνας ότι δουλοπρεπώς υποδέχεται το “αφεντικό” ενώ κάνει επίδειξη δύναμης και κατάχρησης εξουσίας στο λαό. Οι προληπτικές προσαγωγές, οι καταγγελίες που έφτασαν ως τη Guardian και άλλα ξένα σοβαρά μέσα για βασανισμούς στη ΓΑΔΑ, η εικόνα και πάλι των ΜΑΤ σε μια ειρηνική γενικά διαδήλωση να ξεφεύγουν απτα όρια για μια ακόμα φορά έδειξαν πόσο μεγάλο πρόβλημα υπάρχει στον τομέα αυτό, πόσο επενδύουν στον φόβο μέσω της αστυνομίας και της βιας και πόσο αδύναμη έως ανύπαρκτη είναι η βούληση της πολιτικής ηγεσίας τόσα χρόνια για τον εκδημοκρατισμό της αστυνομίας. Πάντα υπό την ανοχή των ΜΜΕ που επιμελώς “θάβουν” θέματα ή ακόμα χειρότερα παραποιούν την αλήθεια!

Τρίτο λάθος της Κυβέρνησης και κατά την γνώμη μου όχι τυχαίο, ότι δεν αξιοποίησε την λαϊκή κατακραυγή και τη διαμαρτυρία ως ένα διαπραγματευτικό χαρτί. Αντί να δώσει τη δυνατότητα στον κόσμο να βγει και να εκφράσει το αίσθημα του, να ξεκαθαρίσει ότι αυτή η πολιτική δεν αντέχεται άλλο από μια κοινωνία που δεν είναι πια στα όρια της αλλά κάτω από αυτά, προτίμησε να κλείσει δρόμους και μετρό και να εκφοβίσει απτην παραμονή.  Δεν το έκαναν τυχαία, το χουν κάνει πολλές φορές αυτά τα χρόνια, πετώντας διαρκώς στα σκουπίδια κάθε διαπραγματευτικό χαρτί (όπως πχ μια χρεοκωπία το 2010). Η εικόνα αυτή αφήνει ξανά τον λαό να νιώθει πίκρα και εξαπατημένος.

Παράλληλα “με κλειστές πόρτες” έγινε μάθαμε συζήτηση γερμανών και ελλήνων επιχειρηματιών. Τα θέματα τα μάθαμε με διαρροές. Ωραίος τρόπος να προσπεράσει κανείς το ότι πιθανότατα εκεί έγινε η μοιρασιά ντόπιων και γερμανών “εχόντων” για τα τελευταία κομμάτια της κρατικής περιουσίας. Κι εμείς ενημερωθήκαμε με διαρροές από ΜΜΕ που το παρουσίαζαν ως σπουδαία ευκαιρία. Μα ποιόν νομίζουν ότι μπορούν ακόμα να κοροϊδέψουν;

Μεγάλος χαμένος της υπόθεσης επίσης η Χρυσή Αυγή. Ευτυχώς δεν εμφανίστηκε πουθενά στο Σύνταγμα. Δεν έδωσε πουθενά το στίγμα της. Δεν ξέρω ίσως τα μισά της μέλη να είχαν υπηρεσία εκείνες τις ώρες, ίσως να είχαν σχολάσει αργά απτις νυχτερινές μαφιόζικες δραστηριότητές τους ή ίσως έκριναν ότι εκεί δεν υπήρχε χώρος για show σαν αυτά που μέρα παρά μέρα σχεδιάζουν, οργανώνουν και παρουσιάζουν σε κακοπαιγμένες version!

Αντιθέτως δυναμική παρουσία της Αριστεράς στο δρόμο. Τόσο του ΣΥΡΙΖΑ όσο και μικρότερων κομμάτων (ΑΝΤΑΡΣΥΑ), κινημάτων, ομάδων αλλά και μεμονωμένων. Ξεκάθαρο το μήνυμα ότι η χώρα έχει μπει σε τροχιά κυβέρνησης της Αριστεράς. Το θέμα είναι πώς θα είναι η χώρα αυτή σε λίγο καιρό… Σημαντικός και ο συμβολισμός της παρουσίας έδω του επικεφαλής του Die Linke. Όπως και οι σημαίες της Πορτογαλίας, της Ιταλίας, της Ισπανίας ακόμα και της Γερμανίας. Πρόκειται για μια μάχη λάων ενάντια στου λίγους που δυναστεύουν κι όχι για μια μάχη λαών μεταξύ τους όσο κι αν προσπαθούν να μας περάσουν μια άλλη διχαστική ματιά.

Στους χαμένους θα κατατάξω και το ΠΑΜΕ. Το ότι συνεχίζει να μαζεύει κόσμο και όταν φτάνει στην πηγή (Σύνταγμα) αντί να πίνει νερό, απλά να προσπερνάει είναι αδιέξοδο. Το ξέρουμε όλοι καλά. Το γιατί επιμένουν στην ίδια στάση ειλικρινά δεν μπορώ να το εξηγήσω. Όσο για τους ΑΝ.ΕΛ που κατέβηκαν λέει στο δρόμο και έφαγαν κι 2-3 δακρυγόνα, θα πω μόνο καλή αρχή κι ας άργησαν, πάρα πάρα πολύ. Διατηρώ πάντως πολλές επιφυλάξεις για τους λόγους που βρέθηκαν εκεί αλλά και για το πόσο συνεπώς θα σταθεροποιήσουν την παρουσία τους στο δρόμο.

Γενικά, η επίσκεψη Μέρκελ καμιά επίπτωση δεν είχε στην καθημερινότητά μας. Ούτε και μπορούσε να αλλάξει πολλά στις κοινωνικές ισσοροπίες που διαμορφώνονται. Θα μπορούσε μόνο να αξιοποιηθεί επιμέρους σε κάποια σημεία από κάποιους που έχουν αποδείξει ότι δεν ενδιαφέρονται ούτε έχουν τη βούληση να το κάνουν. Επομένως απλά επιβεβαίωσε και πάλι όσα ήδη ξέραμε. Δεν είναι ότι δεν μπορούν, είναι απλά ότι δεν θέλουν! Είναι τόσο βαθιά εξαρτημένοι, διεφθαρμένοι και βολεμένοι που δεν μπορούν αλλάξουν. Εμείς πρέπει να τους αλλάξουμε…ρόλο!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s