Euro Σαββατοκύριακο

Σαββατοκύριακο γεμάτο Euro με πολύ ενδιαφέροντα παιχνίδια. Μερικά τα αναμέναμε ως πολύ δυνατά ματς. Μερικά προέκυψαν τέτοια.

Χθες η Δανία με μια μεστή, σοβαρή και πολύ οργανωμένη παρουσία πήρε ένα διπλό που αλλάζει πολύ τα δεδομένα του ομίλου. Οι Ολλανδοί μας…επιβεβαίωσαν,ομάδα που έχει ποιότητα, κάνει φάσεις, 28 τελικές χθες αλλά είναι ικανή να χάσει στο τέλος. Ασφαλώς έχουν την ποιότητα να γυρίσουν την κατάσταση αλλά πια παίζουν με την πλάτη στον τοίχο. Η πρώτη τους εικόνα προσωπικά δε με έπεισε, όχι για την ποιότητα όσο για το μέταλλο της ομάδας.

Στο βραδινό ματς, το οποίο με τη νίκη της Δανίας “χάλασε”, αφού και οι δύο αντίπαλοι είδαν το Χ με άλλο μάτι και πρόσεξαν καταρχήν να μη χάσουν, είδαμε τα αναμενόμενα. Μια κυνική Γερμανία με καλή φυσική κατάσταση. Και μια φλύαρη Πορτογαλία με σπουδαίους τεχνίτες. Το πιο δίκαιο θα ήταν το Χ. Όμως τα δοκάρια δεν το άφησαν να έρθει και να βάλει ακόμα πιο μεγάλη φωτιά στον όμιλο. Οι Γερμανοί δεν έδειξαν πάντως την εικόνα που περιμέναμε. Ισως να ήταν το άγχος της πρεμιέρας αλλά και η νίκη των Δανών. Οι Πορτογάλοι έκαναν αυτά που περιμέναμε και δεν έκαναν επίσης όσα περιμέναμε. Το στυλ τους εδώ και χρόνια εμφανίζει δυστοκία στο γκολ και αδυναμία παραγωγής ενός μεγάλου φορ-κιλερ. Οσο καλά χαφ και εξτρέμ παράγει επί χρόνια τόσο το χαλάει εκεί. Ισως με μόνη εξαίρεση τον Παουλέτα.

Στο Ισπανία-Ιταλία είδαμε ένα αρκετά καλό ματς. Οι Ιταλοί στάθηκαν καλύτερα από ότι περίμενα αλλά όταν έσκασαν τα αμυντικά χαφ και κυρίως ο Πίρλο αμέσως φάνηκε η διαφορά των ομάδων. Σαφώς ξεχώρισε ο Ντι Νατάλε που έδειξε ότι επιβάλλεται να παίζει σε μια ομάδα που επιθετικά δεν έχει πολλά να μας πει. Αντί-ήρωας ο Τόρες που έχασε δύο τετ α τετ και την ευκαιρία να πάρει το αίμα του πίσω για τα σχόλια όλου του…πλανήτη. Ξεχώρισαν οι δύο τερματοφύλακες που αποτελούν για μένα τις “αδυναμίες” μου εδώ και χρόνια. Μπουφόν και Κασίγιας είναι μεγάλες ποδοσφαιρικές προσωπικότητες και το δείχνουν σε κάθε μεγάλη διοργάνωση.

Κοινό στοιχείο στα τρια ματς; Η μη παρουσία φορ. Οι Ολλανδοί είχαν αλλά τον έβαλαν αργά (Χουντελαρ), οι Ισπανοί το ίδιο και οι Πορτογάλοι απλά δεν έχουν. Ταπεινή μου άποψη, το φορ είναι απαραίτητο για καλές ομάδες. Ξελασπώνει. Οι Ιταλοί όταν έβαλαν το καλό τους φορ, πήραν το γκολ (Ντι Νατάλε).

Αντίθετα στο Ιρλανδία-Κροατία είδαμε τις πιο μέτριες ομάδες μαζί ίσως με την Πολωνία και την Τσεχία. Οι Κροάτες παρόλα αυτά έπαιξαν στρωτό ποδόσφαιρο, έχουν 2-3 καλούς παίκτες, έχουν φορ και δείχνουν ικανοί να απειλήσουν την Ιταλία. Οι Ιρλανδοί δύσκολα θα έχουν τύχη. Και σε αυτό το ματς, είδαμε χοντρό διαιτητικό λάθος, με το δεύτερο γκολ των Κροατών.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s