Οι συμβιβασμοί που μια κυβέρνηση Αριστεράς δεν νοείται να κάνει

Λίγες μέρες πριν τις εκλογές, όλοι μπορούμε να δούμε ότι το ρεύμα του ΣΥΡΙΖΑ είναι υπαρκτό και αρκούντως ισχυρό ώστε να δημιουργεί ελπίδες πρωτιάς και δυνατότητας διακυβέρνησης της χώρας. Αυτό ασφαλώς, εκτός από αναρίθμητες επιθέσεις και ισχυρή κριτική, καλόπιστη και κακόπιστη από μια… ποικιλία πηγών έχει δημιουργήσει και μια συζήτηση για την επόμενη μέρα. Για το σχέδιο μιας τέτοιας κυβέρνησης.

 

Την εποχή που ο χώρος της ριζοσπαστικής Αριστεράς, σημείωνε μικρά ποσοστά, είτε ως Συνασπισμός είτε ως ΣΥΡΙΖΑ, έχοντας την στήριξη και την προσοχή λίγων από μας λίγοι είχαν άγχος να μελετήσουν τις θέσεις του αλλά και τις λύσεις που πρότεινε. Πλέον η συζήτηση εδώ και μέρες γίνεται γύρω από αυτά. Παράλληλα γίνονται και πολλές εικασίες για το τι μπορεί και το τι δεν μπορεί να κάνει ως κυβέρνηση. Πολλοί προδικάζουν μια μεταστροφή του σε νοοτροπίες ΠΑΣΟΚ και ΝΔ. Είτε ως ευσεβής πόθος, είτε ως δύναμη της συνήθειας είτε ως τρόπος ζωής αυτή η πρόβλεψη κυριαρχεί σε όσους βρίσκονται στο χώρο του πάλαι ποτέ δικομματισμού. Πολύ λογικό.

 

Εμείς όμως, ως πολίτες που χρόνια βρισκόμαστε στα Αριστερά, ως πολύ πρόσφατα είμασταν περιορισμένοι απτην κάλπη σε ρόλο αντιπολίτευσης και αυτό-περιοριζόμενοι εκτός πάρτυ, εκτός πελατειακής νοοτροπίας, έξω από το διεφθαρμένο σύστημα των λίγων που μας έφτασε ως εδώ, εμάς τους πολλούς, χάρη στη λαιμαργία και την αλλαζονεία του. Τώρα, μπροστά στην προοπτική σχηματισμού Αριστερής κυβέρνησης οφείλουμε να δώσουμε το στίγμα της επόμενης μέρας. Να ανοίξουμε τη συζήτηση.

 

Είναι μη ρεαλιστικό να ισχυριστούμε ότι όλες οι αλλαγές μπορούν να γίνουν στις 18 Ιουνίου. Ναι λοιπόν η Κυβέρνηση της Αριστεράς θα χρειαστεί να κάνει και συμβιβασμούς. Ναι θα αναγκαστεί να συνομιλήσει με τους εταίρους, με κυβερνήσεις που για χρόνια στηρίζουν μια ανισομερή κατανομή του Ευρωπαϊκού πλούτου. Και θα το κάνει γιατί δε μπορεί να μένει σε θέση παρατηρητή αναμένοντας σε αδράνεια την κατάρρευσή τους με κίνδυνο μεγάλο τη γενική κατάρρευση.

 

Συμβιβασμοί θα γίνουν και στη ροή των μεταρρυθμίσεων και των αλλαγών. Είναι αδύνατο σε λίγες μέρες να γίνει ο πλήρης έλεγχος των βασικών πηγών και υποδομών για μια κοινωνία (βλέπε ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΕΥΔΑΠ, ΔΕΠΑ κλπ). Αλλά οφείλει να κινηθεί προς τα εκεί σταθερά και χωρίς συμβιβασμούς. Για να το πούμε πιο σχηματικά, ο ΣΥΡΙΖΑ καλείται από τον κόσμο να κυβερνήσει για να καλλιεργήσει το άγονο όπως το κατάντησαν χωράφι της Ελλάδας και να δημιουργήσει υγιής καρπούς και μάλιστα με διάρκεια. Όμως για να γίνει αυτό, θα χρειαστεί απτην αρχή, όργωμα, σκάψιμο και φύτεμα. Εκεί υπάρχουν οι συμβιβασμοί και η προσαρμογή στην πραγματικότητα. Θέλει δουλειά πολλή ως γνωστόν…

 

Όμως, όσοι ειδικά από χρόνια είμαστε στο χώρο αυτό, οφείλουμε να είμαστε αυστηροί θεματοφύλακες για την αποφυγή άλλων συμβιβασμών. Η Αριστερά δεν επιτρέπεται να συμβιβαστεί και να συγκυβερνήσει με τα συμφέροντα, επιχειρηματικά, μιντιακά, πολιτικά, συντεχνιακά και κάθε είδους. Η Αριστερά δεν νοείται να συμβιβαστεί ηθικά. Δεν νοείται να κάνει ούτε βήμα πίσω στις αξίες της. Δεν νοείται να δώσει χώρο σε ανθρώπους με ηθική υπόσταση μειωμένη. Δεν νοείται να συμβιβαστεί με νοοτροπίες που χρόνια κυριάρχησαν και μας πάνε πίσω. Απαγορεύεται να συνεναίσει σε απόψεις, θέσεις και δράσεις προσώπων που στόχο έχουν την προστασία των λίγων εις βάρος των πολλών.

 

Η Αριστερά δεν καλείται να κυβερνήσει για να συμβιβαστεί και να προδώσει. Καλείται να κάνει τη διαφορά και να αλλάξει την κοινωνία. Καθήκον κάθε αριστερού πολίτη είναι να στηρίξει αυτή την προσπάθεια αλλά και να φροντίσει να τονίζει αυτόν τον κώδικα αξιών. Ως νέος άνθρωπος αλλά κι ως ρομαντικός πολίτης (με την καλή, πολιτική, έννοια) είμαι αισιόδοξος και πρόθυμος να παίξω αυτό τον διπλό ρόλο, στήριξης και επιφυλακής.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s