Ποιοί ψήφισαν ποιόν…

Σας παραθέτω μια ενδιαφέρουσα ανάλυση δημογραφική των ψηφοφόρων που ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ-ΝΔ όπως την έκανε ο φίλος Λευτέρης Κ στο blog του: http://tsiftes.gr/2012/05/24/%CE%B1%CF%85%CF%84%CE%BF%CE%AF-%CF%80%CE%BF%CF%85-%CE%B4%CE%B5-%CE%B8%CE%AD%CE%BB%CE%BF%CF%85%CE%BD-%CE%BD%CE%B1-%CE%B1%CE%BB%CE%BB%CE%AC%CE%BE%CE%B5%CE%B9-%CF%84%CE%AF%CF%80%CE%BF%CF%84%CE%B1/

 

Για να δούμε, όμως, χάριν της αποκατάστασης της αλήθειας, ποιοι ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ στις τελευταίες εκλογές, σύμφωνα με μια άλλη εφημερίδα, το “Έθνος” (επίσης πολέμια του ΣΥΡΙΖΑ):

“Ο ΣΥΡΙΖΑ έρχεται πρώτος στην επιλογή των πιο δυναμικών κοινωνικών στρωμάτων: στους αυτοαπασχολούμενους, τους δημοσίους υπαλλήλους, τους εργαζομένους στον ιδιωτικό τομέα, τους φοιτητές και τους ανέργους.  Φαίνεται ότι έχει «απορροφήσει» τους παραδοσιακούς ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ που εργάζονται στο Δημόσιο (22,4%) μετά την εφαρμογή των περικοπών που υπέστησαν από το νέο μισθολόγιο. Ισχυρή παρουσία στο εκλογικό σώμα που επέλεξε τον ΣΥΡΙΖΑ έχουν και οι άνεργοι (22,1%), όπως και οι φοιτητές (19,7%)

Το υψηλότερο μορφωτικό επίπεδο έχουν οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ, που οι περισσότεροι είναι απόφοιτοι ΑΕΙ και ΤΕΙ (19,2%) και απόφοιτοι δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης (17,7%). Η ΝΔ διαθέτει ψηφοφόρους με χαμηλό επίπεδο σπουδών, αφού το 30% των ψηφοφόρων της είναι απόφοιτοι δημοτικού και το 17,2% είναι απόφοιτοι γυμνασίου ή λυκείου.

Αντίστοιχη με τη ΝΔ είναι και η σύνθεση των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ. Το 22% είναι απόφοιτοι δημοτικού και μόνο το 10,8% απόφοιτοι ΑΕΙ ή ΤΕΙ. Οι ψηφοφόροι του ΚΚΕ είναι σχεδόν ισότιμα επιμερισμένοι στις τρεις εκπαιδευτικές κατηγορίες, ενώ στη Δημοκρατική Αριστερά υπερέχουν οι πτυχιούχοι πανεπιστημίου (7,7%).

Ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι πολίτες που επέλεξαν τη Χρυσή Αυγή, οι οποίοι είναι κυρίως απόφοιτοι δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης (9%) και ακολουθούν οι κάτοχοι πανεπιστημιακών τίτλων (5,5%).

Το εκλογικό σώμα των ψηφοφόρων άνω των 50 ετών που επέλεξε στην πλειοψηφία του τα παραδοσιακά κόμματα (ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΚΚΕ) και οι ψηφοφόροι κάτω των 50 ετών που υποστήριξαν με την ψήφο τους τα νέα κόμματα που μπήκαν στη Βουλή και τον ΣΥΡΙΖΑ.”

(Έθνος της Κυριακής, 13 Μαΐου 2012)

http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22767&subid=2&pubid=63656276

http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22767&subid=2&pubid=63656273

Αυτοί είναι, λοιπόν, οι “κατεστημένοι” του ΠΑΣΟΚ που στρέφονται προς τον ΣΥΡΙΖΑ: Μικρότεροι των 50, απόφοιτοι τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και άνεργοι. Αυτοαπασχολούμενοι και εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα, ή άνθρωποι που λεηλατήθηκε το εισόδημά τους ή τα αποθεματικά των ταμείων τους. Όχι όσοι τόσα χρόνια διασπάθιζαν δημόσιο χρήμα, “μοίραζαν” το παιχνίδι με σημαδεμένα χαρτιά για τους “ημέτερους” και τα ΜΜΕ, δημιουργούσαν αγκυλώσεις και αποστήματα, αδιαφόρησαν για την παραγωγική βάση της χώρας και τορπίλισαν οποιαδήποτε προσπάθεια ορθολογιστικής ανάπτυξης και βιωσιμότητας.

Δε γνωρίζω αν ο ΣΥΡΙΖΑ,  η ΔΗΜΑΡ,  οι Ανεξάρτητοι Έλληνες ή κάποια άλλη υπάρχουσα πολιτική δύναμη είναι η τελική λύση που αναζητούμε. Δεν έχω την απάντηση σε αυτό το ερώτημα. Προβλέπω ότι δεν είναι, έχουν όμως μια τεράστια ευκαιρία να “τελειώσουν” μια και δια παντός το δικομματισμό και να απελευθερώσουν νέες δυνάμεις που ίσως οδηγήσουν, μέσα από μια  διαδικασία ωσμώσεων, σε μια λύση. Είμαι όμως βέβαιος για το ποιοι ΔΕΝ είναι η λύση και δε μπορώ να ανεχθώ την παραχάραξη της ιστορικής και σύγχρονης πραγματικότητας για μικροπολιτικά παιχνίδια με θύμα και στόχο τον πολίτη.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s