Ποιους θα επιλέξουμε να μας κυβερνήσουν;

 

Ξεκινά λοιπόν μια ακόμα προεκλογική εκστρατεία. Παρότι είναι μόλις λίγες μέρες από την προηγούμενη, αυτή η περίοδος προβλέπεται αρκετά διαφορετική σε πολλούς τομείς.

 

Γιατί θα ναι τόσο διαφορετική; Αφενός πια, μιλάμε πάνω σε μια εντελώς νέα βάση στο πολιτικό σκηνικό. Δεν μιλάμε για δικομματισμό. Δε μιλάμε για μνημόνιο- αντιμνημόνιο (όπως βασικά τα ΜΜΕ είχαν χωρίσει τα κόμματα). Δε μιλάμε για τον κίνδυνο της ακροδεξιάς, είναι ήδη πια ανάμεσά μας. Δε μιλάμε για ενδιαφέρον των Ευρωπαίων για τις εξελίξεις, αλλά για αναμονή τους.

 

Ποιά θα είναι λοιπόν η συζήτηση; Το ερώτημα που θα τεθεί πιεστικά στον κόσμο, στον καθένα ψηφοφόρο είναι ένα. Ποια κυβέρνηση θέλει να τον οδηγήσει σε αυτή την τόσο δύσκολη φάση για την κοινωνία. Η μια επιλογή είναι μια δεξιά κυβέρνηση, με βάση τις πολιτικές του μνημονίου (εφόσον καλή τη πίστη πιστέψει κανείς ότι σκοπεύουν να διαπραγματευτούν κάποιους όρους του) με τη συμμετοχή της ΝΔ και άλλων δυνάμεων που δείχνουν προθυμία, μεταξύ των οποίων πιθανόν να είναι και το ΠΑΣΟΚ.

 

Η δεύτερη επιλογή είναι μια αριστερή κυβέρνηση, με βάση τον ΣΥΡΙΖΑ που προτείνει ένα διαφορετισμό προσανατολισμό στην πολιτική, ένα νέο πλαίσιο ευρωπαϊκής πολιτικής για την κρίση και με βασική του υπόσχεση η κοινωνία να ναι η πρώτη προτεραιότητα. Kεντρική διαφορά πλέον είναι ότι αν επιβεβαιωθούν οι δημοσκοπήσεις και το κλίμα πόλωσης το πρώτο κόμμα πια θα χει ένα ποσοστό της τάξης του 25%, περί τις 120 έδρες δηλαδή, κάτι που δημιουργεί μια πιο στέρεη βάση για δημιουργία κυβέρνησης συνεργασίας.

 

Από όλα αυτά προκύπτουν κάποια καίρια ερωτηματικά- καταλύτες για τις εξελίξεις. Τι ρόλο θα βρει το ΠΑΣΟΚ, αν βρει; Θα ξεφουσκώσει το φαινόμενο Χ.Α; Θα μπορέσει να συγκρατήσει τους απογοητευμένους από την μη συμμετοχή στα δρώμενα το ΚΚΕ; Αλλά και ποια θα είναι αυτή τη φορά η αποχή, όταν πολλοί ετεροδημότες θα σκεφτούν πολύ περισσότερο τα νέα έξοδα μετακίνησής τους, αλλά και ποια ο κόσμος θέλει να βγάλει η κάλπη κυβέρνηση.

 

Σε ένα μήνα από τώρα θα ξέρουμε. Οι προβλέψεις και δεν είναι ασφαλείς και δεν έχουν καμία ουσιαστική αξία. Αξία έχει να βάλουμε τα πράγματα σε μια σειρά, να κάνουμε ουσιαστική συζήτηση, πολιτική συζήτηση, προγραμματική. Ο κόσμος καλείται εν μέσω των κλασσικών πια εκβιασμών (οι οποίοι όλο και περισσότερο κόσμο αγγίζουν), εν μέσω πλύσης εγκεφάλου από ΜΜΕ συστημικά (MEGA, ΣΚΑΪ, ΔΟΛ, είναι οι σημαιοφόροι) η οποία όμως μπορεί να λειτουργήσει αντίστροφα όπως έχει φανεί αλλά κι εν μέσω της πολύ δύσκολης καθημερινότητάς του να αποφασίσει.

 

Θα επιλέξει λοιπόν, την ίδια συνταγή που επιχειρεί μια ακόμα αναδιάταξη (επιστροφή Ντόρας, ανακαίνιση ΠΑΣΟΚ κλπ), ένα ακόμα μακιγιάρισμα της αποτυχίας που οδήγησε εδώ; Ή θα δώσει εντολή να τον κυβερνήσουν άνθρωποι που πιστεύουν σε άλλες πολιτικές, σε άλλη Ευρώπη, που για πρώτη φορά τόσο ξεκάθαρα ζητούν να αναλάβουν μια τέτοια ευθύνη, έχοντας καθαρά χέρια και ματιά και βάζοντας μπροστά το συμφέρον της κοινωνίας, πέρα και πάνω από κάθε άλλο;

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s