Ο τραπεζικός κλάδος το επόμενο χαρτί του συστήματος

 

Εδώ και μερικές μέρες ακούμε και διαβάζουμε διαρκώς σχόλια, διαρροές και δηλώσεις γύρω από το θέμα του τραπεζικού συστήματος, στο γνωστό μας πια εκβιαστικό και τρομοκρατικό για τους πολίτες πλαίσιο.

 

Ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μίλησε για μεγάλη εκροή καταθέσεων από τις ελληνικές τράπεζες και για τον κίνδυνο που αυτό εγκυμονεί για το τραπεζικό σύστημα. Δεν θα αμφισβητήσει κανείς βέβαια τον Πρόεδρο. Όμως μια αλήθεια αν δεν είναι ολόκληρη, είναι παραπλανητική. Ποιοί είναι λοιπόν οι καταθέτες που πήραν τα χρήματά τους; Θεωρούν ότι οι μικροί και μεσαίοι καταθέτες μπόρεσαν σε μια μέρα να πάρουν 700 εκατομμύρια; Κοροϊδευόμαστε; Μεγάλοι καταθέτες τα πήραν προφανέστατα και είναι καλό να το λέμε κι αυτό να χει ο κόσμος μια πλήρη εικόνα.

 

Κι εδώ λοιπόν, μπαίνει η πολιτική. Ο ΣΥΡΙΖΑ που απευθύνεται; Κατά βάση σε ένα κοινό που έχει μικρές αποταμιεύσεις ή δεν έχει καν. Σε ένα κοινό που με αγώνα έχει μια ιδιοκτησία την οποία χρησιμοποιεί για να τα φέρει βόλτα. Ο πολιτικός λόγος του ΣΥΡΙΖΑ και της Αριστεράς εν γένει, αφορά την προστασία αυτού του κόσμου. Εδώ και χρόνια, αλλά ιδιαίτερα τα τελευταία δύο, ο χώρος αυτός είναι που τονίζει ότι το μνημόνιο προστατεύει όσους, λίγους, έχουν μαζέψει στα χέρια τους τον πλούτο και ζητά μια δίκαια αναδιανομή του. Αυτά για να χουμε όλη την εικόνα κι όχι τη μισή αλήθεια που οδηγεί σε μια, συνηθισμένη πια, τρομοκρατία.

 

Παράλληλα βλέπει κανείς ότι έχει στηθεί ένα γενικότερο γαϊτανάκι εκβιασμού. Χθες, σε μεγάλης εμβέλειας site που ασχολείται με τον τραπεζικό κλάδο, γράφτηκε ανώνυμα ότι δύο ελληνικές τράπεζες θα σταματήσουν να χρηματοδοτούνται, θα κλείσει η παροχή ρευστότητάς τους από την ΕΚΤ. Χωρίς να αναφέρεται ποιες είναι αυτές. Η είδηση έκανε τον κύκλο της, έδωσε το στίγμα της και βέβαια διαψεύστηκε αργότερα, κάτι που πέρασε στα ψιλά. Αλλά το νόημα το πιάσαμε.

 

Προφανώς δεν είναι καμιά μεγάλη ανακάλυψη ότι επικοινωνιακά παίζεται ένα τεράστιο παιχνίδι, εναντίον όσων αντιδρούν στο μνημόνιο, από εγχώρια κυρίως συμφέροντα για τα οποία αποτελεί ασπίδα και σωσίβιο. Είναι όμως ενδιαφέρον ότι στο δεύτερο εκλογικό γύρο που μόλις ξεκίνησε, ο τραπεζικός κλάδος έχει μπει πιο δυνατά σε αυτό το εκβιαστικό θέατρο. Οι τραπεζίτες αποφάσισαν πια να συμμετάσχουν πιο ενεργά στην προσπάθεια να μην αλλάξει ότι ως τώρα συμβαίνει. Και το διαπλεκόμενο αυτό σύστημα έχει αποφασίσει να παίξει κι αυτό το χαρτί πια δυνατά.

 

Για τον ΣΥΡΙΖΑ είναι σίγουρα ένα ακόμα ισχυρό εμπόδιο αυτή η δυναμική είσοδος του τραπεζικού συμπλέγματος (παρέα με τα ΜΜΕ του ασφαλώς) εναντίον του. Είναι όμως ένα ακόμα παράσημο, μετά από τις αλλεπάλληλες επιθέσεις που δέχεται από τους γνωστούς- αγνώστους της μεταπολίτευσης και του σάπιου που μας έφτασε εδώ. Παράλληλα είναι και μια ακόμα σαφέστατη ένδειξη ότι η Αριστερά κινείται σε άλλο προσανατολισμό, μακριά από εξαρτήσεις με την κοινωνία σε πρώτη προτεραιότητα. Εξάλλου δείξε μου το φίλο σου (ή τον εχθρό σου κατ’επέκταση) να σου πω ποιος είσαι δε λένε;

Y.Γ Χθες σε τηλεοπτική του εμφάνιση στη ΝΕΤ, ο συμπατριώτης μου κύριος Κεγκέρογλου προέβη στην εξής προκλητική δήλωση: «Το σάπιο κομμάτι μας (σ.σ του ΠΑΣΟΚ) το στείλαμε στο ΣΥΡΙΖΑ». Αλήθεια κύριε Υπουργέ μου; Ακόμα μετά αυτή την -30% προσγείωση αντιμετωπίζετε τον κόσμο ως πελάτες κι ως πρόβατα; Αποφασίσατε να λοιδορήσετε και να συκοφαντήσετε έτσι τον κόσμο που τόσα χρόνια σας έκανε αυτό που είστε και απογοητευμένος πια μετά από τόσα χρόνια κοροϊδία, στρέφεται στην Αριστερά;

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s