Ανασύνταξη, μπροστά από τον κρισιμότερο μήνα

Το αποτέλεσμα των εκλογών της 6ης Μάη, έφερε την Αριστερά πολύ ψηλά. Έδωσε επίσης πρωταγωνιστικό ρόλο στον ΣΥΡΙΖΑ και τον έκανε καταλύτη των εξελίξεων. Ο εκλογικός νόμος όμως και 57000 ψηφοδέλτια δεν επέτρεψαν να έχει την υποδομή των 110 βουλευτών για σχηματισμό κυβέρνησης σε μια στέρεη βάση. Σε αυτές τις δεύτερες εκλογές, αυτό πια είναι ο μοναδικός στόχος. Η πρωτιά και οι όσο το δυνατόν περισσότεροι βουλευτές ώστε η κυβέρνηση να μην είναι μια προσδοκία πια αλλά κάτι το εφικτό. Γιατί κακά τα ψέματα, μετά από τις 17 Ιούνη πρέπει να προκύψει κυβέρνηση. Γι αυτό και είναι μονόδρομος η πρώτη θέση πλέον.

Οι δημοσκοπήσεις αλλά και γενικά το κλίμα δείχνουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι ανεβασμένος. Δείχνουν επίσης ότι πάμε σε μια “μάχη” ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ. Δεξιάς εναντίον Αριστεράς. Το κεντροδεξιά και το κεντροαριστερά δεν τα αποδέχομαι. Αφενός η ατζέντα, η συνθηματολογία και ο τρόπος που πολιτεύεται η ΝΔ του Σαμαρά γέρνουν όλο και δεξιότερα, αφετέρου ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ δείχνουν να αναμένουν το αποτέλεσμα για να παίξουν το ρόλο του ρυθμιστή. Ίσως λοιπόν μετά τις εκλογές να δούμε μια κεντροαριστερή κυβέρνηση (με συμμετοχή ΔΗΜΑΡ ή ανοχή ΠΑΣΟΚ) αλλά με πυρήνα σαφώς αριστερό.

Φτάνει όμως το κλίμα ή οι τάσεις για να έρθει αυτή η πρώτη θέση. Ασφαλώς και όχι. Τι θα χρειαστεί λοιπόν ο ΣΥΡΙΖΑ αυτό το τελευταίο διάστημα, τρέχοντας την τελική ευθεία; Μια ανασύνταξη, μια πιο οργανωμένη παρουσία και πίστη στις δυνάμεις και τις προτάσεις του. Τι μπορεί να σημαίνει η ανασύνταξη; Αφενός ένας απολογισμός της εκτίναξης του στο 17%. Ποιοί ήταν οι λόγοι, ποιούς έπεισε και γιατί. Αυτό είναι το πιο εύκολο, υπάρχουν αναλυτικά στοιχεία για αυτό το νέο, πολυσυλλεκτικό κοινό του χώρου. Στο ίδιο πλαίσιο της ανασύνταξης, θεωρώ ότι εντάσσονται συζητήσεις και προεργασία για συνεργασία μετεκλογική με κόμματα που πιθανόν να μείνουν εκτός Βουλής (Οικολόγοι, Ανταρσυα, Μέτωπο) αλλά είναι χρήσιμοι κοινωνικοί εταίροι αλλά και πιθανοί, έστω και εξωκοινοβουλευτικοί συνεργάτες και υποστηρικτές μια Αριστερής Κυβέρνησης.

Ως προς την οργανωμένη παρουσία, αυτό αφορά την εικόνα που δίνει επικοινωνιακά ο ΣΥΡΙΖΑ. Πλέον έχει μπει στο μικροσκόπιο κάθε κίνηση του, κάθε δήλωση στελέχους του αλλά και το πρόγραμμά του. Αυτό γίνεται προφανώς με στόχο τα ΜΜΕ και τα άλλα κόμματα να εντοπίσουν αδυναμίες ή αντικρουόμενες απόψεις ώστε να ενισχύσουν την καθημερινή πια επίθεσή τους στον ΣΥΡΙΖΑ. Δεν είναι κάτι αναπάντεχο,ούτε και κάτι που δεν αντιμετωπίζεται. Προσωπικά θα πρότεινα να βγουν μπροστά στελέχη εξειδικευμένα στον κάθε τομέα. Προφανώς η βασική συζήτηση θα γίνει για την οικονομία, όπου η ομάδα Δραγασάκη, Μηλιού, Σταθάκη, Τσακαλωτου, είναι μια καταρτισμένη και σοβαρή ομάδα που εύκολα μπορεί να ανταποκριθεί στις δυσκολίες.

Πέρα από την οικονομία, είναι σημαντικό να αξιοποιηθεί η λαοφιλία και η αποδοχή της κ. Σακοράφα (πρώτη σε σταυρούς στη Β Αθηνών από όλα τα κόμματα), η κατάρτιση στα εργασιακά του κ. Μητρόπουλου, αλλά και η τεράστια πολιτική εμπειρία των κ. Παπαδημούλη, Χουντή, Βούτση Καλύβη για παράδειγμα. Πέρα όμως από όλους αυτούς, επιθυμία μου είναι να βγουν μπροστά στελέχη της νέας γενιάς, στελέχη που διαθέτει ο ΣΥΡΙΖΑ και είναι ιδιαίτερα αξιόλογα, όπως ο Τάσος Κορωνάκης, ο Γιάννης Μπουρνούς, η Ρένα Δούρου, η Ηρώ Διώτη, ο Αλέξανδρος Μπίστης αλλά και μια δυναμική επάνοδο του Ανδρέα Καρίτζη. Είναι σημαντικό αυτό και για λόγους συμβολικούς αλλά και γιατί είναι νέοι πολιτικοί με καλό λόγο και αξιοπρόσεκτη παρουσία.

Είναι δε, καίριο να επικρατήσει μια όσο το δυνατόν πιο κοινή και ομοιόμορφη γραμμή απέναντι στα βασικά θέματα. Δυστυχώς περιμένουν όλοι στη γωνία να ερμηνεύσουν όπως τους βολεύει μια βιαστική ή άτσαλη διατύπωση ή και μια διατύπωση θέσης που αφήνει ελάχιστα περιθώρια πολλών ερμηνειών. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι ένας χώρος που μπορεί να υπάρξει “γραμμή” κι αν αυτό συμβεί θα χει χάσει το ουσιαστικό του περιεχόμενο. Οπότε δεν ζητείται γραμμή. Ζητείται μια πιο προσεγμένη παρουσία και πιο οργανωμένη, για να μη δίνονται δικαιώματα.

Είναι σαφές ότι το “ΣΥΡΙΖΑ εναντίον όλων” θα συνεχιστεί. Ταπεινή μου άποψη είναι ότι με καλή διαχείριση αυτής της κατάστασης, όπου η κακόπιστη κριτική περισσεύει και η χολή είναι τόσο πασιφανής που δεν χρειάζεται καν να το αναφέρει κανείς, η μάχη μπορεί να φέρει το επιθυμητό αποτέλεσμα. Επιμένω ότι εξαρτάται από τον ίδιο τον χώρο, από τον ίδιο το ΣΥΡΙΖΑ. Με πίστη στις θέσεις του, μια οργανωμένη παρουσία των εκπροσώπων του και με επιμονή σε συνεργασίες στην Αριστερά, η προσπάθεια για να γίνει πράξη το όραμα που λέγεται “Κυβέρνηση της Αριστεράς” μπορεί να έχει αίσια κατάληξη.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s