Οδηγός προεκλογικής καμπάνιας για νέους υποψηφίους (από μια πραγματική γνώστρια του θέματος)

 

Μικρός οδηγός προεκλογικού αγώνα για αρχάριους υποψηφίους

Είναι πολύ πιθανόν να είσαι ένας από αυτούς που το αποφάσισαν μόλις προχθές και χωρίς να το έχουν ξανακάνει από αυτή τη θέση. Όμως, είσαι ενεργός πολίτης, με ευρύ επαγγελματικό και κοινωνικό κύκλο και με έντονη παρουσία στις πλατφόρμες κοινωνικές δικτύωσης, πιθανώς να έχεις και κάποιο μπλογκ.

Είσαι υποψήφιος βουλευτής στις βουλευτικές εκλογές της 6ης Μαίου. Συγχαρητήρια!

Ο χρόνος είναι εξαιρετικά λίγος, μόλις 14 ημέρες απομένουν,  αλλά αρκετός για να κάνεις μια αξιοπρεπή δημόσια παρουσία. Γνωρίζεις ότι είναι πολύ πιθανό να μην εκλεγείς αλλά από την άλλη, οι πενήντα ψήφοι που θα καταφέρεις να μαζέψεις εσύ, μπορεί και να είναι αυτοί που θα κάνουν τη διαφορά για το κόμμα σου κι εν τέλει για τις ιδέες σου!  Ακόμα, τα οφέλη που θ’αποκομίσεις από μια δημόσια εμφάνιση που θα καταγραφεί ως καλή είναι πάρα πολλά. Σημείωσε ότι τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας, σπάνια εξαντλούνται οι τετραετίες της κυβερνητικής θητείας και είναι εξαιρετικά πιθανό, πολύ σύντομα να έχουμε πάλι εκλογές. Τέλος, δες αυτές τις δεκαπέντε μέρες σαν ένα τεστ για να καταλάβεις αν σου αρέσει η πολιτική και κυρίως, αν την αντέχεις.

Τα σημεία αυτά είναι τ’απολύτως απαραίτητα, σε καμία περίπτωση δεν καλύπτουν τις ανάγκες μια κανονικής καμπάνιας και δεν θίγουν καθόλου θεωρητικά ζητήματα της επικοινωνίας που σε κάθε καμπάνια καλούμαστε να τοποθετηθούμε απέναντί τους από την αρχή κατά το σχεδιασμό της. Θα ρωτήσεις γιατί δημοσιεύω αυτό τον οδηγό ενώ βιοπορίζομαι από τη συγκεκριμένη υπηρεσία. Καταρχάς δεν κάνω ακριβώς αυτό. Η δουλειά μου είναι να εκπονώ σχέδια στρατηγικής στην επικοινωνία. Να το πω απλά σχεδιάζω το “πώς θα εκλεγείς” ή ακόμα πιο απλά “πώς θα κερδίσεις τη μάχη των εκλογών”. Αυτό το ποστάκι δεν αφορά το πώς θα εκλεγείς αλλά περιλαμβάνει κάποια από αυτά που πρέπει να κάνεις κατά την εφαρμογή του οποιουδήποτε στρατηγικού σχεδίου. Πάμε λοιπόν.

Τα οργανωτικά:

Βρες ένα ημερολόγιο και τύπωσε τις δυο εβδομάδες μέχρι τις εκλογές. Φρόντισε η εκτύπωση να είναι “μεγάλη”, ας πούμε σε Α3 και οι μέρες να σημαίνονται ανά ώρα. Βάλε το ημερολόγιο μπροστά σου και κοίταξέ το προσεκτικά. Σκέψου πόσες ώρες έχεις διαθέσιμες κάθε ημέρα κι αν αυτές θα είναι πρωϊνές, απογευματινές, βραδινές. Σημείωσέ τες για κάθε ημέρα χωριστά. Πρόσεξέ το αυτό: πρώτα θα σημειώσεις τις διαθέσιμες ώρες και μετά θα δούμε τί θα κάνεις σ’αυτές. First things first, που λέμε και στο χωριό μου. Υπολογίζοντας τις ώρες θα πρέπει να υπολογίσεις τις ώρες που θα ξεκουράζεσαι και θα βλέπεις τα παιδιά σου ή τα πρόσωπα που σε γεμίζουν χαρά και επαναφορτίζουν τις μπαταρίες σου. Μπορεί το χρονικό διάστημα μέχρι τις εκλογές να είναι μικρό όμως εσύ είσαι αρχάριος και η έκθεση στο μεγάλο κοινό είναι εξουθενωτική, ακόμα και για τους έμπειρους.

Πρέπει να αποφασίσεις άμεσα, τώρα δηλαδή, ποια είναι τα τρία πράγματα που θα κάνεις σ’αυτές τις δεκαπέντε μέρες. Δεν μπορείς να κάνεις ό,τι χρειαστεί για να εκλεγείς όμως μπορείς να κάνεις λίγα, στοχευμένα και αποτελεσματικά.

1. Γράψε σ’ενα χαρτί τις ομάδες πιθανών ψηφοφόρων σου, για πχ. συγγενείς, φίλοι, συνάδελφοι, μέλη συλλόγων που δραστηριοποιείσαι, φίλοι σου στα social media. ΟΛΟΙ ΑΥΤΟΙ, μέχρι και ο τελευταίος, θα πρέπει να πληροφορηθούν ότι κατεβαίνεις υποψήφιος, ιδανικά από σένα τον ίδιο.

2. Μόλις χωρίσεις τις ομάδες πάρε ένα δεύτερο χαρτί και σημείωσε ποιους θα ενημερώσεις τηλεφωνικώς, σε ποιους θα στείλεις εμέηλ, ποιους δημόσιους χώρους θα επισκεφθείς (χώρους εργασίας, εκδηλώσεις, κλπ). Κάποιους θα τους ενημερώσουν φίλοι. Σημείωσε δίπλα ποιος και βάλε και το τηλέφωνό του. Θα χρειαστει στον βοηθό σου όταν θα χρειαστεί να τους το θυμίσει. Κάνε χρηστή χρήση των προσωπικών κινητών τηλεφώνων και πρόσεξε τις ώρες που καλείς.

3. Αν εγώ κατέβαινα στις εκλογές και είχα περιορισμένο budget σίγουρα θα απευθυνόμουν σε επαγγελματία φωτογράφο για να έχω καλές φωτογραφίες. Η εικόνα μας είναι ιερή και την προσέχουμε σαν τα μάτια μας! Το δεύτερο που θα έκανα θα ήταν να προσλάβω ένα βοηθό. Μπορεί για βοηθό να έχεις κάποιον εθελοντή όπως συνεργάτη σου, τη γραμματέα σου, τον/τη σύζυγο, κάποιο από τα αδέλφια σου. Εχε λίγο την έννοια τους. Πεσ’τους ότι θα τους πληρώσεις τον λογαριασμό του κινητού που σίγουρα θα χρησιμοποιήσουν αρκετά κι αν η βοηθός σου είναι γυναίκα, μην την αφήνεις να γυρίζει σπίτι μετά τα μεσάνυχτα με το ΜΕΤΡΟ. Με τα μικρά, ακόμα και στους δικούς σου ανθρώπους χτίζεις εικόνα. Ασε που πρέπει να σεβόμαστε τους ανθρώπους που ξέρουν πώς πίνουμε τον καφέ μας.

4. Αποφάσισε τώρα αν θα εκδόσεις φυλλάδιο, έστω κι ένα μονόφυλλο (flyer). Προφανώς και προλαβαίνεις. Ένας επαγγελματίας μπορεί να “στο στήσει” μέσα σε λίγες ώρες και μέχρι την επομένη το απόγευμα να έχεις τυπωμένο φυλλάδιο.  Πρέπει να δηλώσω πως είμαι σαφώς υπέρ της ύπαρξης τουλάχιστον ενός φυλλαδίου, ειδικά αν κατεβαίνεις υποψήφιος σε μεγάλο αστικό κέντρο. Το φυλλάδιο είναι εξαιρετικά χρήσιμο  σε όσους θα μιλήσουν για σένα σε φίλους και γνωστούς και μπορεί να μοιραστεί ευρέως αν και με προσοχή. Δεν χρειάζεται να γράψεις σ’αυτό την ιστορία της ζωής σου, ούτε να καταγράψεις τις θέσεις σου για το PSI. Δήλωσε γιατί συμμετέχεις στις εκλογές, χρησιμοποιώντας τη φρασεολογία και το λεξιλόγιο του κόμματος με το οποίο κατεβαίνεις και α, ναι! και τα χρώματα! Προσοχή στα χρώματα του φυλλαδίου. Αν κατεβαίνεις με τη Δράση, δεν θα εκδόσεις ένα κόκκινο φυλλάδιο όπως κι αν κατεβαίνεις με το ΣΥΡΙΖΑ δεν θα χρησιμοποιήσεις ένα ωραίο, φιλελεύθερο μωβ! Προσέχουμε την πολιτική σημειολογία. Προτείνω μόνοφυλλο, λοιπόν ή τουλάχιστον κάρτες.

5. Τα ίδια ισχύουν για το διαδίκτυο. Αν έχεις μπλογκ, να του δώσεις μια προεκλογική χροιά. Μην ανοίξεις fan page στο facebook. Μέσα σε δεκατρείς ημέρες δεν προλαβαίνεις να μαζέψεις μια κρίσιμη μάζα χρηστών ώστε να λειτουργήσει η σελίδα προς όφελός σου.Χρησιμοποίησε το υπάρχον προφίλ σου και απλά κάνε τα ποστ σου public. Ζήτησε από μερικούς καλούς σου φίλους να τα κάνουν share στις δικές τους σελίδες. Αν έχεις λογαριασμό στο τουίτερ, δήλωσε στο προφίλ σου ότι είσαι υποψήφιος μαζί με το κόμμα και την περιφέρεια. Αν δεν έχεις λογαριασμό στο τουίτερ, μην ανοίγεις τώρα. Το τουίτερ και γενικά τα σόσιαλ μήντια θέλουν δουλειά για να λειτουργήσουν υπέρ σου (ή κατά σου…). Ανοιξε όμως ένα λογαριασμό στο flickr και συνδεσέ τον με το smartphone σου. Ο βοηθός σου θανεβάζει εκεί φωτογραφίες από τις εμφανίσεις σου σε δημόσιους χώρους.

6. Εξέτασε με στενούς σου φίλους το ενδεχόμενο να διοργανώσουν για λογαριασμό σου συγκεντρώσεις είτε στο σπίτι τους είτε σε κάποιο δημόσιο χώρο και μάλιστα σε γειτονιές εντός της εκλογικής σου περιφέρειας αλλά μακριά από τη δική σου. Εννοείται ότι τα έξοδα θα τα καλύψεις εσύ ενώ αν προσφερθούν να κάνουν κάτι τέτοιο. Να το δεχτείς και να τους ευχαριστήσεις.

7. Γράψε σ’ενα post it το βασικό αξίωμα της επικοινωνίας: “Κανουμε καμπάνιες γιατί ο υποψήφιος δεν προλαβαίνει να σφίξει όλα τα χέρια”. Κόλλησε το post it στην οθόνη του υπολογιστή σου. Ακόμα κι αν έχεις ένα ευρύ κύκλο ανθρώπων στα σόσιαλ μήντια, οι ψήφοι μαζεύονται έξω στο δρόμο, κατά την προσωπική επαφή και όχι στο facebook. Διατήρησε την επικοινωνία σου αλλά βγες έξω! Αντί να ξιφουλκείς στο τουίτερ, οργάνωσε ένα online debate, ένα google hang out με συνυποψήφιους.

8. Σε περίπτωση που έχεις φίλους δημοσιογράφους, κοινοποίησέ τους διακριτικά την υποψηφιότητά σου. Μην τους πιέσεις να σου πάρουν συνέντευξη ή να μεσολαβήσουν στα ΜΜΕ όπου εργάζονται για να προβληθείς από αυτά. Είναι περίπλοκες οι δημοσιογραφικές ισορροπίες. Οι περισσότεροι αν μπορούν, προσφέρονται να βοηθήσουν απο μόνοι τους. Αν διαθέτεις χρήματα, μπορείς να δημοσιεύσεις καταχώρηση σε τοπική εφημερίδα ή σε έντυπο ετεροδημοτών ή σε κάποιο από τα free press εφόσον αυτά δέχονται πληρωμένες καταχωρήσεις.  Έπεσε στην αντίληψή μου ότι “σύμβουλοι” κάνουν cold call στα έντυπα ζητώντας τους να δημοσιεύσουν συνεντεύξεις υποψηφίων. Ελπίζω να είναι πλάκα…

9. Μην παραβιάσεις τον εκλογικό ή άλλο νόμο σε καμία περίπτωση. Μην σπαμάρεις ψηφοφόρους είτε με sms είτε με e-mail και βέβαια, μην σκεφτείς να ρυπάνεις το περιβάλλον!

10. Μετά τις εκλογές μην ξεχάσεις να ευχαριστήσεις προσωπικά όσους εργάστηκαν εθελοντικά για σένα και όσους σε ψήφισαν. Γράψε και ένα ευχάριστο και νηφάλιο ποστ στο μπλογκ σου και στα άλλα μέσα ακόμα κι αν το κόμμα σου συνετρίβη στις εκλογές. Όπως έλεγε και ο μέγας Τσώρτσιλ: “Στην ήττα, περιφρόνηση. Στη νίκη, μεγαλοψυχία”.

 

Ανακεφαλαιώνω: Καταγράφεις διαθέσιμες ώρες, ομάδες πιθανών ψηφοφορων, πώς και ποιος θα τους ενημερώσει. Ορίζεις βοηθό, έμμισθο ή εθελοντή. Αποφασίζεις αν θα εκδόσεις φυλλάδιο. Οργανώνεις έξυπνα την υπάρχουσα παρουσία σου στο διαδίκτυο. Δεν μαζεύεις ψήφους στο διαδίκτυο, βγαίνεις έξω!

Το ζουμί:

1. Διάβασε προσεκτικά τις θέσεις του κόμματος με το οποίο κατεβαίνεις. Είναι σημαντικό να μείνεις εντός γραμμής. Όποιος βγαίνει εκτός γραμμής δεν είναι μάγκας αλλά ανεύθυνος. Δεν πιστεύω στην κομματική πειθαρχία, αυτό έλειπε, αξιολογώ όμως την ιδεολογική συνέπεια του υποψηφίου. Αν δεν συμφωνείς με τις βασικές αρχές του κόμματός σου, γιατί κατεβαίνεις μ’αυτό;

2. Θεωρώ δεδομένο οτι γνωρίζεις τα βασικά προβλήματα της εκλογικής σου περιφέρειας. Κατάγραψε αυτά που πιστεύεις ότι είναι τα πιο σοβαρά. Κατάγραψε και τις λύσεις που πιστεύουν πως πρέπει να δοθούν. Μείνε εντός γραμμής. Μην υπόσχεσαι τέρατα, μην γίνεσαι μαξιμαλιστής.

3. Μην κατηγορείς συνυποψηφίους σου, μην κάνεις βρώμικο αγώνα, μην χτυπάς κάτω από τη ζώνη, μην κάνεις καφενειακό χιούμορ σε βάρος των πολιτικών σου αντιπάλων, μην γίνεσαι αγοραίος ή γελοίος. Μην σαλιαρίζεις δημοσίως με γυναίκες που θα γνωρίσεις κατά την εκστρατεία.Μην διαπληκτίζεσαι! Μην χειρονομείς! Να είσαι χαρούμενος και χαλαρός. Απόλαυσέ το, ειδικά αν δεν έχεις το άγχος της εκλογής.

4. Μην ξεχνάς ότι σε δεκατρείς ημέρες όλα αυτά θα τελειώσουν. Πρέπει να μείνεις με περισσότερους γνωστούς και φίλους και όχι με λιγότερους.

Μια προεκλογική καμπάνια είναι κάτι εξαιρετικά πολύπλοκο όμως αυτά που κατέγραψα είναι αρκετά για τους περισσότερους υποψηφίους σ’αυτές τις εκλογές. Πρέπει να σου πω ότι πήρες μια γενναία απόφαση για την οποία σε θαυμάζω και σ’ευχαριστώ γιατί συμμετέχοντας εσύ υπερασπίζεσαι το πολίτευμα και για μας τους υπόλοιπους.  Οι επόμενες εβδομάδες θα είναι δύσκολες και προσωπικά πιστεύω ότι το εκλογικό αποτέλεσμα μάλλον θα περιπλέξει τα πράγματα, τουλάχιστον για κάποιο χρονικό διάστημα. Όμως ο καλύτερος τρόπος για ν’αντιμετωπίσουμε την κατάσταση είναι να είμαστε νηφάλιοι και παρόντες.

Καλή επιτυχία!

Πηγή: http://vivian-e.posterous.com/125530456

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s