Ελληνική (πολιτική) παράνοια.

Μέσα στις γιορτές έτυχε να μιλήσω με αρκετούς ανθρώπους που δήλωναν προβληματισμένοι για το τι θα ψηφίσουν αλλά και το τι θα γίνει μετά τις εκλογές αναλόγως του αποτελέσματος. Συνάντησα λοιπόν κάποια γνωστά φαινόμενα. Την κατηγορία πολιτών “όλοι ίδιοι είναι”. Την κατηγορία πολιτών “αμετανόητοι”. Την κατηγορία πολιτών “να φύγουν όσοι μας έφεραν ως εδώ, αλλά και να έρθει ποιός;”

Όλοι λίγο πολύ τις ξέρουμε κι αυτές τις κατηγορίες αλλά και πολλές ακόμα παρόμοιες. Πάντως συνεχίζει να μου είναι αδιανόητο ότι ακόμα κόσμος (και όχι κανένας κόσμος εκτός κοινωνίας, αγοράς κλπ) επιμένει στην άποψη του “ε, πάντα αυτοί βγαίνουν”, “πάντα έτσι γίνεται, με πλάγιο τρόπο”, “ε δεν τα ξέρεις τώρα…”, “ε,τώρα θα αλλάξουν;”.

Ε ναι λοιπόν τώρα θα αλλάξουν. Αλλιώς θα βουλιάξουν και θα μας πάρουν κι εμάς μαζί τους. Και ναι δε ξέρουμε αν άλλοι θα πετύχουν. Αλλά ξέρουμε ότι ΑΥΤΟΙ απέτυχαν. Και μάλιστα αποδεδειγμένα με διαχρονική σταθετότητα στην αποτυχία. Και όμως έχουν ακόμα το θράσσος να παρουσιάζουν τους εαυτούς τους ως εκείνους που διαθέτουν την υπευθυνότητα και την εμπειρία να διαχειριστούν την κρίση. Και να απειλούν τον κόσμο ότι κάθε άλλη επιλογή είναι “ακυβερνησία” και “χάος”. Είναι τόσο θλιβερό το θέαμά τους αλλά και συγχρόνως τόσο προκλητικό, ως πότε θα βρίσκουν κοινό που θα τους πείθει;

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s