Θα βρεθεί αντίπαλο δέος ή θα μείνουμε στο “σοκ και δέος”;

Τις 2 μέρες αυτές στο δρόμο, στην κοινωνία υπήρξε αν όχι συνεργασία τουλάχιστον δειλά βήματα συνύπαρξης και κοινής αντίδρασης σε αυτούς που μας έφεραν ως εδώ. Μιλάω εκ μέρους των σχημάτων- κομμάτων της Αριστεράς. Ομολογώ όταν το είδα χάρηκα. Είναι μια (δειλή) αρχή.

Το ΠΑΜΕ επίσης έδειξε ότι αν το θέλει μπορεί να περιφρουρήσει γενικά τις πορείες κι όχι μόνο τις δικές του από αυτούς που όλοι συμφωνούμε για το σκοτεινό ρόλο τους εδώ και χρόνια. Από κει και πέρα, οι διαχωρισιτκές γραμμές εκ των υστέρων για μια ατάκα που κάποιος είπε σε ένα σταθμό, είναι μικροψυχία και δεν ωφελεί τον αγώνα που γίνεται και πρέπει να γίνεται. Ας μην συνεχιστεί καμία διαμάχη, ήδη τα ΜΜΕ βρήκαν ευκαιρία να “σπρώχουν” τους εκπροσώπους των κομμάτων της Αριστεράς σε εμφύλιο ενώ μιλάνε για συγκυβερνήσεις των υπολοίπων απτον άλλο μήνα.

Θα διδαχθεί άραγε ο χώρος απτα λάθη του όλα αυτά τα χρόνια, από τη ζημιά που του έχουν προκαλέσει οι έριδες ώστε αυτή τη φορά να αναδειχθεί ως συνεπής αρωγός μιας κοινωνίας που δοκιμάζεται και πιέζεται άγρια. Γιατί ο κόσμος δε ζητά τώρα λεπτομέρεις, διχόνοιες και “ατάκες”. Ζητά απαντήσεις και αντίπαλο δέος των πολιτικών που έχουν φτάσει τη χώρα ως εδώ. Θα υπάρχει αντίπαλο δέος ή θα μείνουμε στο σοκ και δέος;

Ο κόσμος, ο απλός κόσμος του μόχθου, της αξιοπρέπειας, οι “μικρομεσαίοι” όπως τους βαφτίζουν περνάνε πολύ δύσκολα. Βλέπουν ένα μαύρο παρόν, εξαιτίας τεράστιων συσσωρευμένων λαθών στο παρελθόν ενώ δε βλέπουν και αχτίδα φωτός για μέλλον. Λείπουν οι ηγεσίες ναι. Αλλά λείπει και η ελπίδα για κάτι διαφορετικό. Πώς μπορεί να δοθεί; Μέσα απο συνεργασία δυνάμεων, μέσα από ρίξιμο προσωπικών και κομματικών εγωισμών και ιδεοληψιών, μέσα από κοινές προσπάθειες χώρων και ανθρώπων για αλλαγές. Και αλλαγές βασισμένες πάνω σε λίγα αλλά κρίσιμα σημεία. Αναδιανομή του χρήματος, των εξουσιών, του πλούτου, των αξιωμάτων αλλά και του ελέγχου, αλληλεγγύη, κοινωνική συνοχή, ανθρωπιά, αξιοκρατία και αξιοπρέπεια. Και δεν είναι θεωρητικά σχήματα, είναι στοιχειώδεις προθέσεις που εφόσον γίνουν πράξεις θα φέρουν λύσεις άμεσα αλλά και μακροπρόθεσμα. Υπάρχουν οι λύσεις. Οι προθέσεις λείπουν.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s