Δημοσκοπήσεις. Κάποιες βασικές ενδείξεις.

Τρία είναι τα βασικά συμπεράσματα από την παραπάνω δημοσκόπηση της VPRC για τα σημερινά Επίκαιρα, κατά την ταπεινή μου άποψη. Πολιτικά και επικοινωνιακά συμπεράσματα.

Συμπέρασμα 1ο. Ένα 50% των πολιτών της χώρας συνεχίζει να εμπιστεύεται τα δύο μεγάλα κόμματα. Θα μου πει κανείς, κάποτε ήταν οι 8 στους 10. Αλλά και πάλι, μέσα στην παρούσα συγκυρία, οι μισοί να συνεχίζουν να απαντούν ότι θα ψηφίσουν ξανά, δεν είναι λίγοι…

Συμπέρασμα 2ο. Το 1/3 των πολιτών της χώρας εμπιστεύεται τις υποσχέσεις του Αν. Σαμαρά. Αποδίδει δηλαδή η τακτική που ακολουθεί του ώριμου φρούτου ενώ δείχνει να αντέχει ακόμα η παραδοσιακή επικοινωνιακή στρατηγική που αφορά στην επένδυση στην δυσαρέσκεια και στην κλασσική πατροπαράδοτη συνταγή του “όχι” και του “όταν έρθουμε εμείς θα…”. Ενδιαφέρον εύρημα νομίζω και αυτό.

Συμπέρασμα 3ο. Η Αριστερά εντός Βουλής αγγίζει το 30%. Συνολικά πάει ως και στο 35%. Η Αριστερά, εκτός ΚΚΕ, αγγίζει το 18%, το κομμάτι δηλαδή της Αριστεράς που θεωρητικά μπορεί να βρει κοινά σημεία και βασικές συμφωνίες σε συγκεκριμένα καίριας σημασίας σημεία. Είναι ενδιαφέρον εύρημα και βάζει ένα επίμονο ερώτημα στα κομματα αυτά. Θα κάνουν την έκπληξη παρουσιάζοντας στον κόσμο μια τέτοια πρόταση συνεργασίας; Η προϊστορία δεν αφήνει περιθώρια “αισιοδοξίας” αλλά η κρισιμότητα της εποχής ίσως πιέσει περισσότερο προς αυτή την εξέλιξη.

Οψόμεθα. Όπως και να έχει οι δημοσκοπήσεις παραμένουν σημαντικό εργαλείο αλλά όχι και οδηγό των εξελίξεων. Μην ξεχνιόμαστε.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s