Επικοινωνιακά παιχνίδια με ποιό στόχο άραγε;

Σύμφωνα με το http://www.tovima.gr “Πρόταση για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για την Οικονομία αποφάσισε να καταθέσει το ΠαΣοΚ στη Βουλή. Σύμφωνα με πληροφορίες η πρόταση θα φέρει τον τίτλο «διερεύνηση των πραγματικών περιστατικών για την υπόθεση τροποποίησης των δημοσιονομικών στοιχείων και της υπόθεσης της δημοσιονομικής κρίσης». Θα ζητείται σύμφωνα με τις ίδιες πηγές να διερευνηθεί πλήρως αν υπάρχουν ευθύνες στην υποβολή τροποποιημένων στοιχείων στην Ευρωπαική Επιτροπή , που οδήγησαν στην παρούσα δημοσιονομική κρίση.

Η είδηση της πρότασης είναι ότι ζητείται να διερευνηθεί η περίοδος από το έτος 2000 με σκοπό να πληροφορηθεί η Βουλή και η κοινή γνώμη την αλήθεια για το έλλειμμα, που δημιουργήθηκε, αλλά και για το Δημόσιο χρέος.”

Δε θα πω να μη γίνει. Ας γίνει. Αν και προσωπικά θα θελα μια πιο εκτενή μελέτη, από πολύ πριν το 2000. Τουλάχιστον από το 1974 ας πούμε. Κι επίσης θα θελα να μαι σίγουρος ότι θα δοθούν όλα τα στοιχεία, θα μελετηθούν όλα και δε θα μαγειρευτούν. Δύσκολα πράγματα ζητάω, το έχω υπόψη μου.

Από κει και πέρα, είναι αστείο πολύ αν το σκεφτεί κανείς ως προς το χρόνο που πέφτει στο τραπέζι η πρόταση αυτή. Αν το δούμε από επικοινωνιακή άποψη είναι όντως πιασάρικο θέμα. Αλλά θεωρώ ότι θα αποτύχει επικοινωνιακά (πράγμα που οι συμβουλοι της Κυβέρνησης το έχουν ξαναπετύχει). Γιατί θα μου πει κανείς. Μα πολύ απλά γιατί ξεχνά το βασικό κανόνα. Το κοινό που απευθύνεται. Η παραπάνω κίνηση απευθύνεται σε ένα κοινό που δείχνει εξαγριωμένο, ζητά άμεσα επιστροφή χρημάτων και κλεμμένων ενώ θεωρεί τις εξεταστικές μαγειρεία συγκάλυψης. Παράλληλα υποτιμά το κοινό, αν θεωρεί ότι έτσι θα πετύχει να κοιτάξουν οι πολίτες με θετικό μάτι τις κινήσεις της Κυβέρνησης. Πολύ περισσότερο αν έχει την ψευδαίσθηση ότι με ένα τέτοιο επικοινωνιακό τρικ θα μπορέσει να πείσει για αξιοπιστία.

Ίσως (και γι αυτό έχω αμφιβολλίες) να μπορέσει να πετύχει τον πολύ σκληρό πυρήνα του κόμματος που ψάχνει αφορμές για να πειστεί, ώστε να πετύχει μια στοιχειώδη συσπείρωση. Φτάνει αυτό για να κυβερνήσεις; Σαφώς όχι. Φτάνει για να κερδίσεις δημοψήφισμα ή εκλογές; Ούτε. Επαρκεί μόνο για να συντηρηθούν κομματικοί μηχανισμοί, ισσοροπίες και στρατόπεδα.

Επικοινωνιακά λοιπον αλλά και πολιτικά, αυτός είναι ο στόχος; Τόσο γαντζωμένοι στις (όποιες) εξουσίες;

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s