«Εμείς φεύγουμε, εσείς να δούμε τώρα.» (Λ.Σάντας)

Η παραπάνω φράση αποτελεί τον επίλογο του βιβλίου που έχει γράφει ο Λ. Σάντας με τίτλο «Μια νύχτα στην Ακρόπολη». Αναφέρεται στο μέλλον της χώρας, στις επόμενες γενιές. Ουσιαστικά δίνει το ίδιο νόημα με τη φράση του Χ. Φλωράκη «οι σπορείς φεύγουν, η σπορά μένει». Πόσο δίκιο έχουν…

Πριν ένα μήνα περίπου ο Λάκης Σάντας πέθανε. Λίγες μέρες πριν τα 70 χρόνια από την μέρα που με το Γλέζο κατέβασαν από την Ακρόπολη τη γερμανική σημαία. Μια πράξη για την οποία ποτέ ο ίδιος δεν θέλησε να «αποζημιωθεί» όπως μαζικά γίνεται από επαγγελματίες αντιστασιακούς και υπέρ-ήρωες. Όπως ο ίδιος είχε πει στις ελάχιστες συνεντεύξεις του «ήταν πράξη συμβολική, η αντίσταση βρισκόταν στις καθημερινές πράξεις που είχαν μεγάλο κίνδυνο».

Η Ελλάδα δεν τον τίμησε όσο θα έπρεπε. Ίσως κι επειδή δεν το επεδίωξε. Η Ελλάδα όμως επίσης τον απογοήτευσε, με την εξέλιξή της, με το μέλλον που του επεφύλασσε και με το μέλλον που επιφυλάσσει στα παιδιά της. Ο Σάντας έλεγε «ήθελα να είμαι ανένταχτος αλλά στην Αριστερά, ενεργός αλλά χωρίς εξαρτήσεις». Ομολογώ ότι φράση που να με καλύπτει περισσότερο δεν έχω δει άλλη.

Ο Σάντας που σήμερα τιμούμε τη μνήμη του (υποτιθεται) όλοι, ελπίζω ειλικρινά να μην ξεχαστεί όπως γίνεται σε μια χώρα που βασιλεύει το περιστασιακό. Η περιστασιακή αγάπη, η περιστασιακή απασχόληση ή το βόλεμα, οι περιστασιακές λύσεις αλλά και το περιστασιακό πένθος. Και δεν θέλω να ξεχαστεί όχι τόσο για τη γεμάτη συμβολισμό πράξη του στην Ακρόπολη. Αυτή άλλωστε έχει καταγραφεί στην ιστορία.

Δεν θέλω να ξεχαστεί για την πορεία του μετά την Αντίσταση. Για να θυμόμαστε όλοι καλά ότι χρέος μας είναι να είμαστε ενεργοί, να συμμετέχουμε. Αλλά και να θυμόμαστε καλά ότι στη χώρα μας ιστορικά οι σπουδαίοι κυνηγήθηκαν, εξορίστηκαν και πέρασαν δύσκολα. Κι όσοι το ξεπέρασαν διατηρώντας την αξιοπρέπεια τους στο ακέραιο, είναι σύμβολα και φάροι για τις επόμενες, τις δικές μας γενιές που τώρα είναι η ώρα μας να πράξουμε και να κριθούμε…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s